Brødrene Hartvigsen markerte trafikkdrepte

SANG. Bjørn Olav og Finn Kristian Hartvigsen i popduoen «Hjemmekjær» bidro med stemningsfull sang.

Torsdag ble Trygg Trafikks Nyttårsaksjon markert. Brødrene Bjørn Olav og Finn Kristian Hartvigsen bidro med musikalske innslag på markeringen over fjorårets trafikkdrepte.

I Agder er det lang tradisjon for å arrangere den årlige «Nyttårsaksjonen». Markeringen er først og fremst til ettertanke for å minnes de menneskene som er gått bort på veiene våre i 2022. Det er Agder fylkeskommune, Nullvisjonen Agder, 18Pluss, Trafoen og Trygg Trafikk som arrangerer aksjonen. Den viser at de står sammen i arbeidet for å bedre trafikksikkerheten på veiene i Agder. Samtidig ønsker de å se fremover på arbeidet som gjenstår for å nå visjonen om null drepte og hardt skadde.

Aksjonen setter et fokus på at de trafikkdrepte ikke bare er tall, men umistelige mennesker og at disse ulykkene har store ringvirkninger. Mange er berørt, og det er mange som lever i skyggen av disse tallene.

På landsbasis ble 118 personer drept i trafikken i løpet av 2022. Det er en betydelig økning fra 80 personer i 2021. I Agder alene var det 6 trafikkdrepte i fjoråret. I løpet av de 5 siste årene er rundt 200 drept eller hardt skadd i trafikkulykker i fylket.

TENTE LYS. MA-medlem og tidligere kjøreskolelærer Bjarne Eikeland var også med på markeringen, og tente lys for de trafikkdrepte.

DELTOK. Ragnar Høygilt var invitert med på aksjonen, både som MA-medlem, men også som tidligere ansatt i UP. Han så det alltid som meningsfullt å jobbe med trafikk, og kunne være med på å skape sikrere veier. – Jeg minnes godt tilbake til tiden da det var nærmere 500 trafikkdrepte. Det er langt igjen, men vi er på rett vei, sier han.

Både 2020 og 2021 skiller seg i denne sammenhengen ut med langt færre trafikkdrepte enn de øvrige årene. Det ble pekt på at koronarestriksjoner med mindre aktivitet og trafikk på veiene var en mulig årsak. Bedre veier, tryggere biler og bedre opplæring bidrar til at antall trafikkdrepte i et lenge historisk perspektiv er på vei nedover, men det må likevel kjempes knallhardt for å fortsette utviklingen mot nullvisjonen.

Vegard Nilsen, Fylkesdirektør Folkehelse var en av dem som bidro på markeringen. Han innrømte at Nullvisjonen var «hårete», men helt nødvendig. Han kunne fortelle at årsakene til skader og ulykker i all hovedsak skyldes høy fart (1 av 3), manglende bilbeltebruk (1 av 3) og rus (1 av 5) og at man har oppmerksomheten andre steder.

Brødrene Hartvigsen danner den birkelandsbaserte pop-duoen «Hjemmekjær», og de fremførte stemningsfullt «Det roliga regnet» av Vamp og Lars Saabye Christensen, Art Garfunkels «Bright Eyes» og Eric Claptons «If I saw you in heaven». For brødrene var det en aksjon de støtter godt opp om, og gjerne bidrar til.

– Det er et svært viktig budskap som vi alle trenger å bli minnet om heller oftere enn sjeldnere, nemlig hvordan vi skal opptre i trafikken. Det er lett å slutte seg til en slik aksjonen, og den betyr mye for oss. Jeg er glad for å kunne være med å bidra, og synes det er stas å bli spurt igjen, sier Bjørn Olav som også var med på fjorårets aksjon.

– Det betyr mye å høre de pårørende fortelle litt om hvordan de opplever det. Vi får det mye nærmere oss med slike historier. De siste årene, etter at jeg fikk lappen har jeg egentlig hatt det som nyttårsforsett å løfte blikket, og være en mer oppmerksom bilfører, legger han til.