Hele gulvet gynget under juletregangen

GYNGET. Under juletregangen gynget gulvet kraftig.

5. juledag var det den første juletrefesten på Engesland på flere år, noe bygdefolket satte pris på.

På et stort koldtbord ble det servert deilig mat, mens bygdefolket tok med seg kaffe og kaker. Det var en liten andakt med en spesiell vri, underholdning og julesanger ble sunget. Vi fikk også et innblikk i hvordan det var da juletrefestene var stor underholdning, spesielt på 1950-tallet.

PAKKELEK. Her er fire av de minste som fikk seg pakke under en av julegang-lekene. Fra venstre tvillingene Rhoda og Amber, Kornelius og Helene.

Etter over tre timer med mat og hyggelig prat mellom de nærmere 75 gjestene, ble kvelden avsluttet med gang rundt juletreet. Da Linda Lien Solås spilte opp på pianoet til kjære julesanger, kjente man hele gulvet på bedehuset gynget, da folket lekte seg rundt treet i to sirkler.

MYE FOLK. Det var stappfullt rundt alle bordene, der folk koste seg med god mat og hyggelige samtaler.

Det var dekket til tre langbord i bedehuset. Men da vegdølene fartet til den første juletrefesten på flere år, måtte det settes inn ekstra stoler etter hvert som folk strømmet til.

«BYGDE-KOKKA». Anja Brekne disket opp med fest mat på juletrefesten.

«Bygdekokka» Anja Brekne hadde satt frem et lekkert koldtbord med diverse godsaker. Kyllingfilet, eggsalat, ulike pastaer, karbonader og ulike julepålegg ble servert, med nybakte brød og rundstykker. Gjestene hadde selv med kaffe og julekakerester, som ble satt på fellesbordet.

Nestor og leder av aktiviteten på bedehuset, Siv Haldis Aas, hadde forberedt julefesten. Og hun leverte varene, med en variert meny for kvelden.

BA snakket med flere som storkoste seg, og satt seg ned ved et av bordene der ekteparet Evy Damgård Dovland og Gunnar Dovland satt, sammen med Elna Nygård. De fortalte om juletrefester i gamledager.

JULETREFEST I GAMLE DAGER. Elna Nygård var en av de som fortalte om «gullalderen» til juletrefestene.

– På 1950 var juletrefester svært populære, og rundt i gamle Vegusdal kommune ble det arrangert opp mot 10 juletrefester, hvert år. Fidje, Dovland, Engesland, Oggevatn og i Væting-grenda, var noen av disse stedene, og enkelte ganger to ganger samme sted, fortalte de.

– Det var så populært at blant ungdommen gikk det stor konkurranse i å få med seg flest juletrefester. Ryktene går om at noen fikk med seg hele 13-14 av disse, men da trakk de også over kommunegrensene for å få med seg flest mulig. Ofte trakk disse arrangementene seg godt over nyttår, i gamledager.

– Den populære og kjente sjåføren for ruta (bussen) mellom Kristiansand og Vegusdal i mange år, Bjarne Engesland, kjøre ungdommene rundt på de ulike julefestene, mintes Elna Nygård.

BUKTALER. Siv Halldis Aas holdt andakten som buktaler, og nestoren på bedehuset nådde virkelig frem med sitt viktige budskap.

Siv Halldis Aas holdt en helt spesiell andakt for kvelden. Hun hadde med seg dukka «Julie» og var buktaler i andakten. Den var både morsom, svært god og hadde et underliggende alvor i seg. Hun fikk med seg både barna og de voksne, da temaet var «å løfte blikket» og være gode mot hverandre.

– «Jesus sa at det viktigste og største budet er at vi skal elske gud og elske hverandre», fortalte Aas.

UNGDOMMEN. Her er noen av ungdommene, før folk dro på hjemvei, tre og en halv time etter at festen startet.

Det var liten tvil om at dette «nye» tiltaket i romjulen er kommet for å bli. Vi så at folk koste seg hele kvelden, og at terskelen for å gå over dørstokken i «Guds hus» er lavere enn tidligere.