Juletrefest på grendehuset på Åbål – bygdefolket holder fast på en kjær tradisjon

JULETREGANG. På juletrefesten på Åbål er de glade i å gå rundt juletreet. To lenker rundt treet og mange julesanger hører med.

5. juledag var det igjen klart for den tradisjonsrike juletrefesten på Aabel Grendehus. Om lag 60 personer samlet seg i det tidligere skolebygget til det som i år er nærområdets eneste juletrefest. Samme dag var det også juletrefest på Engesland, men på Birkeland hvor det tidligere har vært flere juletrefester, er det ingen. Årets juletrefest på Åbål det eneste innslaget sør i kommunen.

Juletrefester kan virke å være på vikende front, men ikke på Åbål. Her holder de fast ved en kjær tradisjon, og er glade for igjen kunne samles etter to år uten juletrefest grunnet korona.

HATTELEK. Hatteleken rundt juletreet er en fast tradisjon på juletrefesten.

Går man tilbake noen år i tid så var det i hvert fall tre juletrefester bare her på grendehuset på Åbål. Grendehuset ble bygget som skole i 1910, og her var det skole frem til slutten av 60-tallet.

– Tidligere år arrangerte både søndagsskolen, misjonsforeningen, og en bibelklasse for litt større barn juletrefest på grendehuset. Det sier Åge Ragnar Hellerslien, en av veteranene når det gjelder juletrefestene på grendehuset.

Åge Ragnar har vært fast gjest på juletrefesten i mer enn 50 år. De fleste av dem som arrangør. I år er første gang han har overlatt ansvaret til andre. Resten av arrangørgjengen har dog god erfaring de også, og stod for et meget hyggelig arrangement.

– Det har tidligere vært mellom 30 og 80 på disse festene. På det meste var det så mange her at vi måtte ha lange lenker rundt juletreet og gå ut i gangen på runden, minnes han.

Tor Anders Hauge er i årets juletrefestkomite. Det er Liljen Barneforening, Spiren Ungdomsforening og styret i grendehuset som står som arrangør, og programmet er som seg hør og bør veldig tradisjonsrikt.

JULETREFEST. Grøt hører med.

Juletrefesten har alle elementer en god gammeldags juletrefest bør ha. Her er det julesanger, andakt, leker, juletregang selvfølgelig og bevertning bestående av grøt, pepperkaker, mandariner og kaffe.

– Nå i år er vi den eneste gjenværende juletrefest på Birkeland, og vi vil gjerne holde fast ved denne tradisjonen. Nå har vi hatt to års koronapause, så det var spennende å se hvordan oppmøtet ble, sier Tor Anders.

Besøket ble veldig bra. I overkant av 60 feststemte samlet seg i det gamle skolehuset. Juletrefesten er åpen for alle, og det et er i hovedsak dem fra Åbål gamle skolekrets, det vil si, Have, Rugsland, Høygilt, Raen og Åbål som må ha med seg denne festen. De er absolutt i flertall denne kvelden, men det er og noen som har tatt turen fra Birkeland for å få med seg en god gammeldags juletrefest.

– Det er ekstra kjekt å kunne møtes igjen. Det var veldig gøy å kunne fylle salen med folk igjen. Det hører med til julen med en hyggelig juletrefest, samt å minne hverandre på julens budskap, og holde fokus på det vi feirer jula for sier Tor Anders.