HAGE – november med tapre blomster og ventebed

Høsten har virkelig gjort sitt inntog i hagen, og de fleste sommerblomstene har takket for seg, det er bare noen få sorter igjen som blomstrer tappert.

Luften er fuktig, tåken henger over heia til langt på dag og de fleste plantene som er igjen bærer preg av kortere dager og kaldere netter.

Jeg har høstet masse pyntegresskar, tatt opp de siste potetene og begynt å legge på papp på åkeren.

Det er et stort prosjekt, men tar det litt og litt. Neste år er planen en større åker med poteter, gulrøtter og gresskar.

I år sådde jeg pyntegresskar der jeg ikke hadde nok blomster til å fylle ut plantekassene. De ble kjempestore og tok kanskje noe over, så de får egen plass i åkeren til neste sesong.

Jeg ble også inspirert etter et besøk på Flakk Gård, og tror jeg må prøve meg på store gresskar i tillegg.

Jeg har fortsatt andre ting igjen som jeg må rekke over før snøen legger seg.

Det er greit å være litt i forkant.

Før frosten kommer synes jeg det er fint hvis jeg får vasket ut av alle pottene som har stått ute i sommer. Jeg lagrer de i boden, så risikerer jeg ikke at de sprekker i løpet av vinteren.

Jeg har dradd opp de fleste sommerblomstene, og jeg har delt de opp litt og lagt de tilbake på jorda.

Planen er at de skal bli til ny fin jord i løpet av vinteren. Det som ble til overs av hageavfall har jeg spredd på pappen som jeg har lagt utover potetåkeren.

Er veldig spent på om resultatet til våren blir som jeg har tenkt.

Jeg har tatt opp de fleste knollene også. Noen av de store Dahliaene som blomstrer står litt til, de er så nydelige nå. Men alle anemonene og ranuklene er oppe. Var litt jobb, men etter den blomstringen de har hatt i år, så er det verdt det.

Kanskje flere er som meg og kjøper nye stauder eller frukttrær på salg på høsten? Da kan man virkelig gjøre et kupp, men det er ikke alltid man har gjort klart en plass til de i blomsterbedet.

Jeg har et sted i hagen som er nettopp for dette, nemlig et ventebed.

Der kan man plassere planter man må flytte, men enda er usikker på hvor man skal ha på permanent basis. Eller kanskje du har vært så heldig å få noen stauder av en nabo eller venn som måtte dele opp sine.

Har du noen litt store planter som står i krukker på sommeren kan du godt sette disse i jord på vinteren, da er det større sjanse for at de vil klare seg til neste år.

Vi har et par potteroser, og diverse stauder som står i vårt ventebed for øyeblikket.

Så kan vi flytte de til våren igjen når vi har gjort klart en plass.

I løpet av sommeren har jeg fått øyene opp for pelargonia, og samlingen har blitt stor i løpet av sesongen.

Dette er blomster de aller fleste hadde i hjemme sine før, og jeg husker godt at mormor hadde stuen full av rosablomstrende, duftende pelargonia.

De er utrolig fine i terracottapotter på trappa ute synes jeg.

Har kjøpt litt forskjellige sorter, og har også falt litt for duftpelargoniaen.

Noen av de lukter kjempegodt, og en av de jeg har fått tak i dufter faktisk cola.

Tror virkelig perlagoniaen har fått sitt come-back, og de fleste hageinteresserte jeg følger på Instagram har bilder av disse vakre blomstene.

Dette er en utrolig hardfør sommerblomst, bladene er kjempefine og du kan klippe deg en hau med stiklinger.

De kan godt settes under tak hvis det er meldt et par regndager. Jeg gjorde ikke det med mine, men klippet heller av blomsten, som kan bli brun etter regnet. Det kommer raskt nye blomster.

Nå på høsten klippet jeg de store pelargonia ned. Har hatt noen store potter med Dronning Ingrid, en ganske vanlig, men nydelig plante med blomster i en dus rosa farge.

Pottet de om i mindre potter, og nå står de litt rundt forbi i huset, sammen med de andre. Jeg har en fin blanding av små og store pelargoniaer og grønne planter i stua. Synes jeg selv da. Det har blitt litt planter i huset og min mann lurer av og til på om vi bor i en jungel.

Men sånn er det når man har plantedilla, både inne og ute.

Selv om sesongen for hage er over for i år, er det fortsatt masse ting vi kan glede oss over.

Når julen nærmer seg, kan man fylle stuen med masse fine Svibler eller store Amaryllis.

Gleder meg allerede.

 

Heidi Haugen Agerbo

____________

Fast spaltist