«Helene sjekker ut» i Berse Terrasse på NRK i kveld mandag

NRK-PRODUKSJON. Andrea, Fredrik og de to små barna Marley og Balder er forberedt på alt. Programleder Helene Sandvig til høyre. (Foto: Anders Leines/NRK)

I serien «Helene sjekker ut» møter Helene Sandvig folk mange har meninger om og kanskje ikke helt forstår. Helene er nysgjerrig og vil gjerne lytte og finne ut hva som driver dem.

I kveld på NRK1 besøker hun Birkeland og Berse Terrasse. Nærmere bestemt Andrea Kornbrekke og mannen Fredrik Juell, sammen med barna Marley (2), Balder (4) og Electra (12).

Fredrik og Andrea står bak Nødpakka.no som selger beredskapspakker som gjør deg og familien forberedt på forskjellige kritiske scenarier. De har vært forberedt på krise lenge, og har matlager og gassmasker parat.

Koronapandemien og krigen i Ukraina har vekket mange. Men det er fortsatt de færreste som har en plan B i tilfelle krise. I denne episoden møter Helene familien på Birkeland som er over gjennomsnittet forberedt på kriser og katastrofer. De håper på beste, men er forberedt på det verste. Alt fra strømstans, tørke, matmangel og krig.

Småbarnsfamilien har tatt beredskap på fullt alvor i mange år. Fredrik (44) og Andrea (32) har nok mat i kjelleren til å kunne overleve i mange måneder. Begge har skaffet seg kunnskap om det å overleve under vanskelige forhold og om krisehåndtering.

Helene spør i kveldens program om det ikke er lett å bli redd når du skal planlegge for alt som kan gå galt. Men for Andrea og Fredrik gir det dem trygghet. De er sikre på at vil klare seg og forsvare seg uansett hva som skjer.

FREDRIK JUELL: – Det handler om sunn fornuft.

Fredrik avlegger Birkenesavisa et lite besøk for å prate litt om kveldens program.

– Vi tror ikke på hverken atomkrig eller at så mye annet rammer dem her i landet, men det vi tror kan true oss er blant annet ekstremvær, strømbrudd, strømrasjonering og cyberangrep. Verdensbildet er utfordrende og slike situasjoner vil kunne oppstå. For egen del er vi beredt, og vi vil gjerne sørge for at flere åpner øynene for slike scenarier, sier Fredrik.

– Det handler om sunn fornuft. Det må da være bedre å være forberedt enn å ikke være det, sier han med uangripelig logikk.

– Selv er vi forberedt for flere måneder, men jeg vil oppfordre alle til å være forberedt for i hvert fall ei uke. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap DSB råder alle til å sikre seg for i hvert fall 3-7 dager. Jeg tenker at om noe kritisk skjer så må staten sette inn alt på å hjelpe de som trenger det, og ikke oss som nødvendigvis burde kunne klare oss selv, legger han til.

Firmaet deres, Nødpakka, er ganske alene på markedet. Slik verdenssituasjonen er nå har mange fått øynene opp for hva de tilbyr.

– Jeg får henvendelser ukentlig fra medier, og har gått mer over til å bli rådgiver enn selger. Fremover nå planlegger jeg foredragsrunder hvor vi forteller litt om hva som kan skje og hva vi bør være forberedt på.

MATLAGER. I denne kjellerboden har familien mat for flere måneder. (Foto: Anders Leines/NRK)

– Helene og NRK-teamet var med oss ei hel uke, og programmet i kveld gir et lite innblikk i hvordan vi lever livet vårt. Det vil også handle litt om neste års store reise, sier han videre.

Hele familien legger neste sommer ut på en jordomseiling. Hvor de skal, og hvor lang tid det tar vet de ikke.

– Planen er å ikke ha en plan. Vi er lei av å løpe etter klokka. Vi har tre barn med forskjellige behov og vi har lyst til å tilbringe mer tid sammen med dem. Jeg vil ikke bare at institusjoner skal oppdra dem. Jeg har reist mye rundt selv, og jeg vil dele erfaringene og livsgleden det gir å besøke andre steder og kulturer. Ønsket er å vise dem vår fantastiske verden alt den har å tilby, avrunder Fredrik. I kveld altså, på NRK1 klokken 20.