Ny fortellerkveld på muséet: Då strømmen kom te bygda

Dette er tema for kveldens fortellerkveld på Grasham 2. november. Vi håper mange er interessert i temaet, og kanskje sjøl bidra med ei lita historie fra eigen familie eller eiga grend.

Elektrifiseringa i gamle Birkenes, Herefoss og Vegusdal skjedde gradvis. Med unntak for dampsaga på Flakksvann, som fikk strøm alt i 1899, var det private vannkraftverk som først skaffa lys i lampene i denne delen av Agder. Slike kraftverk kom tidlig først til enkelte gårder i utkantstrøk, der flomstore fosser kvitna i bratthenget. Men folk flest måtte vente på den offentlige utbygginga som, etter et langt avbrekk etter 1922, ikke blei avslutta før omkring 1948. Det fortelles om lystige lysfester i hver ei grend da strømmen endelig kom.

For tida snakker alle om elektrisk strøm og energi, men hva er dette egentlig for noe? Noen av oss behøver litt hjelp med svaret, og heldigvis kommer Sverre Eikeland til Grasham for å lyse oss opp. Den spennende historia om da strømmen kom til bygda, kan Vidar Haslum best fortelle. Som noen minnes, skreiv han i 1989 en interessant artikkel om private vassverk i Birkenes i Historielagets årsskrift.

Etter den tradisjonelle matpausen, håper vi at mange har lyst til å bidra med sine eigne fortellinger om denne dramatiske begivenheten. At også Åsmund Knutson har fortalt om strømmens ankomst til Birkeland, vil nok Per Gunnar Knutson gjøre greie for.

Og – i kveld, seks dager før den offisielle boklanseringa 8. november, kan de som kommer få kjøpt en signert utgave av den nye bygdeboka om gårdsnavn i gamle Birkenes, og det nye Årsskriftet.

Historielaget og Museumslaget ønsker alle hjertelig velkommen!

 

Bjarne Bjorvatn

___________

Brukerskapt