Fløy over Svalandsheia (bildeserie)

FØRST I LØYPA. Erik Udø Pedersen la seg bak i feltet ut fra start, men da han kom til steingjerdet på Svaland var han i tet, og der ble han til mål.

Mandalitten Erik Udø Pedersen formelig fløy over heier og myrer og inn til sin tredje seier i langløypa i den 49. utgaven av Svalandsgubben Skauløp.

– De er gode i terrenget, de andre, så jeg måtte bruke partiene jeg er god på, sier Udø Pedersen etter målgang. Han fikk nemlig god konkuranse, Ull/Kisa-løperen. Først av hjemmefavoritten Anders Tveit, som tok teten ut av Birkenesparken og beholdt den helt til Svalandstårnet (løypas høyeste punkt, etter ca. 14 km). Men over Svalandsheia og ikke minst de siste fem kilometerne fra Mollestad og inn, ble terrengløpspesialisten Udø Pedersen for sterk, også for Magnus Lien Aarrestad fra Hovden skigymnas, som tok 2. plassen drøye minuttet bak Udø Pedersen. Vinnertida 1.51.51 er drøye halvminuttet dårligere enn i fjor. Det affiserer ikke Udø Pedersen, som er mest opptatt av å skryte av arrangørene.

– Supert arrangement! Det er alltid gøy å løpe her, sier Erik Udø Pedersen. Neste helg skal han representere Norge i Nordisk mesterskap i terrengløp i Kristiansand. Der er målet å bli blant de seks beste, som i fjor.

God birkenesinnsats

Selv om han fikk det tøft de siste kilometerne, holdt Anders Tveit koken og løp inn til 3. plass på tida 1.57.53.

RETT I TET. Birkenes ILs Anders Tveit (nr. 37) gikk rett i tet fra start i Birkenesparken og ble der til got over halve løpet var unnagjort. Da måtte han slippe Erik Udø Pedersen (nr. 203) og Magnus Aarrestad forbi seg.

Når så Tor Olav Svaland klarte målet om å løpe under to timer og gikk i mål på 1.58.15 til 4. plass, Lars Aasheim Svaland tok 6. plassen med 2.00.09 og Andreas Mjåland (tidligere skiskytter i Birkenes IL) plassen bak med 2.01.24, kan en trygt si at Birkenes var godt representert under premieutdelinga i herreklassen denne gangen. I dameklassen var Ingvild Sangesland temmelig suverén, dog ikke like mye som i fjor, selv om sluttida var nesten to minutter bedre. I år vant Vindbjart-jenta på 2.14.59. Med dét var hun 2.45 foran Ingrid Ukkelberg fra Marnardal IL, som tok 2. plassen også i fjor, da over fem minutter bak Sangesland. 3. plassen gikk til Hege Linn Elevatland fra Lille Eigås sport. I den 13 kilometer lange Kortgubben gikk seieren i jentenes juniorklasse til Julie Meinicke fra Jutul IL på tida 1.01.30, mens Martin Ukkelberg Sløgedal fra Kristiansand IF vant gutteklassen på 54.26. Raskest av damene i Kortgubben var Christina Toogood fra Sandnes IL på 1.05.50.

Ny rekord i Knøttegubben

Totalt var det i underkant av 600 løpere som fullførte en av de tre distansene under årets gubbeløp; selve Gubben (27 km), Kortgubben (13 km) og Minigubben (5 km). Da har vi regna med de 33 som tok turen rundt langløypa uten tidtaking dagen i forveien.

MINIGUBBEN. Starten er gått for Minigubben, og Sindre Halvorsen (1133) fra Froland legger seg i tet. Først i mål var imidlertid Håkon A. Lundvall (1100) fra Arendal. Han tilbakela de fem kilometerne på 18.43.

I tillegg kunne arrangørene notere ny deltakerrekord i Knøttegubben – en tur rundt Birkenesparken for de aller minste – med ikke mindre enn 139 deltakere! Samtlige ble møtt med tilnærma perfekt gubbevær; lettskya, litt sporadisk duskregn og cirka 10 grader. For ikke å glemme et mildt sagt entusiastisk publikum.

– Heilt topp! Himla god stemning i løypa heile veien, og moro med pyro på Flakk, sier Tor Olav Svaland. Han gleder seg allerede til neste år, når Gubben arrangeres for 50. gang.

Se resultater på live.eqtiming.com

 

Bildeserie

 

RASKESTE DAME. Vindbjarts Ingvild Sangesland var raskeste dame i langløypa, i år som i fjor.

 

PÅ HJEMMEBANE. Simen Koland (297) måtte finne seg i å komme litt i skyggen av Tor Olav Svaland (183) da de passerte drikkestasjonen på Svaland. Sistnevnte er nemlig oppvokst på nabogården.

 

SMERTE. Den som ikke har krampe opp «Sarons Dal» (siste motbakke før mål), har ikke tatt ut alt. Det ser det ut til at Jørgen Ovin Rosseland (143) og Daniel Ramstad (87) er smertelig klar over.

 

GOD STEMNING. Det rapporteres om usedvanlig god stemning langs gubbeløypa i år. Det setter Odd Inge Knabenes fra Kvinesdal tydelig pris på.

 

VINNERDUOEN. Begge var godt fornøyde med både arrangementet og egen prestasjon. Vinner Erik Udø Pedersen til høyre, toer Magnus Lien Aarrestad til venstre.

 

HJEMMEHÅPENE. Med 3. og 4. plass kan en trygt si at arrangørklubbens Anders Tveit (t.v.) og Tor Olav Svaland innfridde. Svaland klarte også å bryte den magiske totimersgrensa for aller første gang.

 

GUBBEN OG ARVTAKERNE. Den opprinnelige Svalandsgubben, Kristian Jon Svaland, flankert av sønnene Lars Aasheim (t.v.) og Håkon foran gubbestatuen i Birkenesparken.