Svar til leserinnlegget om regnbueflagget av Torbjørn Bjorvatn (KrF)

 

Jeg vil stå litt opp i denne debatten fordi det er viktig for meg som innbygger i Birkenes kommune og i Norge. Jeg vil si fra om at selv om ditt syn kommer fra en gruppe, som du sier, så er det mange som ikke er enige, og at vi synes det du skriver virker dømmende ovenfor en gruppe mennesker.

Under finner du mine umiddelbare reaksjoner på dine påstander og meninger. Les hele Bjorvatns innlegg for referanse. Takk til BA som tar opp vanskelige temaer. Jeg tror at gjennom forståelse og god dialog, kan vi forme et bedre samfunn, men debatten må være ærlig og på riktig grunnlag, og ikke med mål om å spre mere hat.

  1. Bjorvatn skriver; «Ved å ta i bruk regnbueflagget under «Skeive Sørlandsdager» signaliserer kommunen – på vegne av alle oss innbyggere – at vi omfavner foreningen FRI og det den står for…».

Jeg er helt uenig i dette utsagnet og denne koblingen. Å flagge med regnbuen betyr bare at Birkenes kommune ønsker å vise at alle mennesker er sett på som likeverdige og har verdi i vår kommune. Dette er spesielt viktig for barn som vokser opp her. Jeg «eier» like mye regnbueflagget som organisasjonen FRI gjør, så hele argumentasjonsrekken din blir feil. Du fremmer din motstand mot FRI gjennom å angripe et veldig vakkert flagg med bare gode og fine assosiasjoner.

  1. «Når foreningen FRI uforbeholdent fremmer «dynamiske» familie-sammensetninger uten hensyn til barnas behov for stabilitet, er dette et ideal som jeg aktivt motarbeider…»

Her er argumentet ditt helt feil oppbygd, og gir ingen mening. Jeg mener at definisjonen av familie i samfunnet egentlig ikke har noe med barns stabile relasjoner å gjøre. I tillegg er det nettopp av hensyn til barns stabilitet at det er fint at vi som samfunn anerkjenner flere former for familiebegreper, slik at for eksempel barn kan vokse opp med å føle seg trygg på at deres familiekonstellasjon også er helt normal og akseptert. Her synes jeg at du gjennom en rar argumentasjonsrekke sniker inn ditt syn på at homofile familier og til dels folk som skiller seg ikke er bra nok til å oppdra barn. Men du sier det ikke rett ut, og det synes jeg er skikkelig feigt. Tørr og si det dere virkelig mener så vi kan faktisk ha en riktig dialog. Jeg er så lei av at folk sier; «jeg er ikke imot homofile altså, men..».

  1. Så er Bjorvatn grunnleggende uenig i FRI sin politiske holdning til kjønnsinkongruens. Han sier bl.a. «Når FRI også fastslår at kjønnsidentitet kan forandre seg i løpet av livet – hvordan kan man «behandle» barn og unge – som kanskje seinere vil angre?…»

Dette er et særdeles vanskelig tema å bevege seg inn i for alle. Her må vi trå varsomt, og lene oss på kunnskap og viten. Det er vel det FRI prøver å gjøre med sin politiske plattform. Men, det viktigste her er at FRI ønsker å være der for alle barn (og voksne) som går gjennom vanskelige ting ift sitt eget kjønn. Det er vel ikke så mange andre organisasjoner i samfunnet som tørr å stå i dette og støtte disse barna og menneskene, og familien deres. Det er hardt nok å føle på kjønnsinkongruens i seg selv. Jeg applauderer FRI for at de tørr å være en organisasjon som står støtt i dette temaet. Kanskje du nå kan lese setningen «FRI skal jobbe for at behandlingstilbud til personer med kjønnsinkongruens må gis ut fra den enkeltes premisser og behov, uansett alder» på nytt, og se hva det egentlig betyr.

  1. Bjorvatn stiller så spørsmål til at foreningen FRI vil jobbe for at: «Barnehager har aktiviteter og opplegg som fremmer utforsking av kjønn og kjønnsroller.», og han sier videre at FRI synes å mene at kjønnsforvirring er et ideal.

Her må vi alle ta et steg tilbake. For å kunne si noe om det er riktig å snakke om kjønnsidentitet i barnehageundervisning, så må vi kunne noe om pensum i barnehagen. Jeg aner ikke hva de lærer i dag, og om dette passer inn eller ikke. Men at hjernen og tankene våre utfordres i hele oppveksten, hvis resultatet er et bedre og mere åpent og mindre dømmende samfunn, det må jo være enestående positivt. Så får vi stole på at barnehagene og kunnskapsdepartementet navigerer dette på en bra måte (basert på forskning og kunnskap). Jeg synes uansett det er helt feil å tenke at hvis vi snakker om kjønnsidentitet så vil barn føres til å tro de er noe annet enn det de føler seg som. Å utforske seg selv, bli seg selv og leve som seg selv (og selvfølgelig som et godt menneske) i et støttende samfunn er en grunnleggende menneskerettighet.

Så til slutt, du mener at FRI fremmer kjønnsforvirring som et ideal. Da vil jeg bare si at, selv om samfunnet er mere opplyst, og en organisasjon har dette som fokus, så er det ingen som fremmer dette som et ideal! Når du sier dette fremstår du som en med lite viten om kompleksiteten i denne diagnosen, og lite forståelse for hvor vondt dette er for mennesker å håndtere.

 

Mvh

Hege Indresand

____________

Leserinnlegg