10. klassingene fikk høre en usminket versjon om selve livet

GODT OG LEVENDE SKILDRET. Simen Almås var en mester i å fortelle med sitt direkte språk, om selve livet.

Avgangselevene på Valstrand og på Engesland skole fikk mandag – på Verdensdagen for psykisk helse – en realitetstime med foredragsholder Simen Almås.

Almås holdt et foredrag for elevene om sine sterke opplevelser med en direkte fremførelse, som virkelig holdt ungdommene våkne i 60 minutter. Med sterk innlevelse og språk møtte han 15-åringene. Og elevene fulgte virkelig godt med.

Almås opplevde som 13-åring en alvorlig brann, da han lekte med bensin og fyrstikker og skulle tøffe seg for kompisen sin. Det endte i tragedie og det var så vidt Almås overlevde. Først etter 12 dager i koma på Haukeland sykehus i Bergen, våknet han opp. Deretter ble det mange måneder med opptrening, og han la ikke skjul på hverken dumhetene eller tankene som kom i ettertid da han snakka til 10-klassingene.

– Da jeg så meg i speilet på sykehuset for første gang etter ulykken, var det første jeg tenkte på at jeg aldri kom til å få meg kjæreste. Så kom de vonde tankene mine, der selvmord også var noe jeg tenkte på den første tiden etterpå, fortalte han elevene.

– Senere fikk jeg bedre tanker og ble mer optimistisk. Selv om min hendelse om brannen var svært alvorlig, så er poenget mitt med å fortelle denne historien, at livet går i opp- og nedoverbakke. Motgang og medgang vil følge oss hele livet, også alle dere.

LYDHØR FORSAMLING. 10. klassingene satt lydhøre med spisse ører og blanke øyne, da Simen Almås holdt foredrag.

– Mange av dere som sitter her i dag har opplevd triste ting, eller opplever triste ting mens vi sitter her. Noen kan gå med traumer i lang tid, og derfor er det å prate med noen svært viktig. Å tørre og snakke med venninna si eller kompisen, når det er noe som man er plaget med.

– Nå opplevde jeg Utøya-tragedien også, en historie jeg kan fortelle en annen gang. Det var jo selvsagt en helt ekstraordinær dag i vår historie. Men personlig så var min første kjærlighetssorg verre enn Utøya, å rart det enn vil høres ut for mange av dere. Kjærlighetssorg vil nesten alle dere her i rommet få kjenne på, eller har allerede opplevd – og det er helt jævlig. Men så kommer en ny opptur og en ny forelskelse, holdt Almås frem.

– Når man er nede i en bølgedal trenger man å åpne seg for noen, ha noen nær seg å snakke med. Og der er dere gutter mest utsatt. I statistikken over selvmord i Norge i dag er 2/3 av disse unge gutter. Og årsaken er ofte ei jente som slår opp, eller en annen lei hendelse. Så dere gutter, snakk mer sammen.

– I vår tid skal alt være så glamorøst, ting skal være perfekt. Slik er ikke det virkelige liv. Bildene som deles på alle plattformene på internett, med lykkelige mennesker i flotte omgivelser, er ikke alltid virkeligheten – faktisk veldig sjeldent.

– Den slanke kroppen, den flotte sydenturen med stranden dere lå på, den dyre jakka eller den nye frisyren fremstilles som det lykkelige liv. Det er helt feil, for livets realiteter er ikke slik. Det virkelige livet er ikke enkelt, og man må gjøre seg opp noen tanker selv om hvordan man selv lever og vil leve.

– Og hvordan gjør vi det? Jo, vi snakker sammen, eller med noen.

– I alle forventingene våre til det perfekte, må jeg bare si det rett ut. Det kommer kriser, dere vil møte frykt og bekymringer. Derfor er nettopp det å ha evnen til å lytte, og den gode samtalen, viktig – ikke minst for dere ungdommer.

– Mest sannsynlig sitter det noen her i dag som har kommet eller kommer fra et hjem der alkohol er et stort problem. Noen i dette rommet kan ha opplevd seksuelle overgrep hjemme, og aldri tørt å prate med noen om det. Ja det er hardt å høre, men det er en del av selve livet for noen. Alle dere 80 elever her er forskjellige, og har 80 ulike historier å fortelle.

Simen Almås sparte virkelig ikke på å skildre virkeligheten i sin time med elevene i kommunen vår. Gjennom åtte år og for nærmere 60 000 mennesker har han holdt foredrag. Han har garantert hjulpet mange, og fikk trykket på en del viktige knapper også i dag, i amfiet i kulturarenaen på Valstrand.

Han avsluttet foredraget veldig kort. – Snakk sammen!

Etter en meget sterk «undervisningstime» fikk elevene muligheten til å stille spørsmål. Men forsamlingen av elever holdt seg taus. Underveis så vi pregede elever som virkelig tok ting til seg. Noen var nære å gråte, naturlignok, for det var ikke hverdagskost som ble servert. Men et særdeles viktig budskap til de unge ble fortalt, på en dag der psykisk helse sto på programmet.

 

 – Han skånte oss ikke for noe

STERK OPPLEVELSE. Karoline Haugland fra Oggevatn, flankert av guttene Oday Alhosin (t.v) og Mikael Salvesen fra Birkeland, fortalte at budskapet til Almås var sterkt å høre på.

Etter foredraget spurte Birkenesavisa tre elever om hvordan de opplevde budskapet til Almås.

Karoline Haugland fra Oggevatn og Engesland skole, og guttene Oday Alhosin og Mikael Salvesen fra Valstrand skole, var alle enige.

– Dette var veldig lærerikt og en viktig time. Den gjorde inntrykk på oss alle sammen. Veldig tøft å høre hans opplevelse, der han var nær ved å dø og ligge i koma så lenge. Også det at man må være mer snill med seg selv og sine nærmeste, har vi lært mye om på kort tid i dag.

– Han var veldig god til å snakke, og fortalte veldig levende til oss på et tydelig og direkte språk. Han var helt unik å høre på og skånte oss ikke for noe, sa de tre samstemte 10- klassingene til oss.