Om partioverganger og strømstøtte

Skal skrive om overganger uten at det er noe spesielle hendelser jeg sikter til. I fotball er det noe som heter overgangsvindu. At hvis du ikke skrifter klubb innen en spesiell dato, så er det for sent å melde overgang til ett nytt lag. Hvis du for eksempel er på ett fotballag som har gjort det kjempebra, men som er på vei ned en divisjon og du ønsker å spille for ett vinnerlag. Da kan du melde overgang.

Sånn er det i politikken au. Hvis du ikke melder overgang ei viss tid før nominasjon i de forskjellige partiene, så må en fortsette i det partiet en har meldt seg inn i eller bli uavhengig ut perioden. Da er du utestengt ut neste periode. Jeg har full forståelse for at folk melder seg ut av Senterpartiet. Det jeg ikke kan fatte og begripe er at folk har meldt seg inn i Senterpartiet. Men jeg mener at det burde være en regel at en mister plassen i kommunestyre hvis en melder seg ut av et parti. For en har lurt velgerne. Det er som å bestille ei blautkake å få ei gulrotkake. For senterpartifolk har ikke noe ønske om å støtte Høyre, for da kunne de bare ha stemt Høyre. Høyrefolk er også blitt lurt å stemme på høyrefolk og få senterpartifolk med på kjøpet.

Når det gjelder overganger så har vel FrP vært det verste partiet og det er noe jeg misliker. Jeg kunne aldri vært i noe annet parti enn FrP på grunn av jeg er så ideologisk forankret i FrP og hadde aldri kunne stemt på noe annet parti enn FrP. Kan aldri tenke meg at jeg hadde blitt ønsket velkommen i ett annet parti heller. Det som taler for at folk ikke mister plassen i kommunestyre ved en utmelding er at noen kunne bli presset ut av kommunestyre av partigruppene, av ei partigruppe som bare tenker på seg selv.

Morro med den nye friidrettsbanen. En kamerat sa til meg at du hadde vel ønsket at banen hadde vært blå, men at det er vel bedre med rød en regnbuefargene. Det var jeg enig i. Men egentlig passer nok rød best på banen. Håpet er at vi kan få et friidrettsmiljø igjen på Birkeland.

Må komme inn på strømmen og strømstøtte. Jeg vil omskrive den fortellinga i Bibelen om den barmhjertige samaritan. En mann var på vei ned fra Birkeland til Arendal. Da falt han i hendene på noen røvere som hette stat og kommunenes energiselskaper. De tok nesten alle pengene hans og delte det ut til kommunene, regnskogen og klimatiltak rundt om i heile verden. Når staten var ferdig med å sløse bort pengene, så kom de forbi han stakkaren som de hadde ranet. Staten syns så inderlig synd på han som de hadde ranet. Så de gav han noen småpenger, så han kunne kjøpe seg en kopp kaffe. Etterpå kjytte de noe voldsomt over å gode mennesker de var. Senere kom de over bileieren som kjørte på bensin/diesel og som de hadde ranet og gitt til kollektiv trafikk og støtte til det grønne skifte. Beklager du får klare deg sjøl. Du har selv valgt å bo langt fra kollektivaksen og flotte sykkelstier, så det er din egen feil.

Strømstøtte er et feil ord. Det burde hete utbytte av ransutbytte.

Noe jeg er opptatt av er språket. Mange politikere kommer med mange fremmedord og engelsk. Helst på Stortinget, men det blir brukt fremmedord au i kommunestyre på Birkeland. Jeg må innrømme at jeg har problemer med å forstå mange av uttrykkene. Det er litt flaut å spørre om de vil oversette fra fremmedord til birkelanddialekt.

Ja, så feira vi at Steinslandsveien var 40 år. Vi feira med fylkesordfører, kaffe og blautkake. Den har betydd enormt mye for heile kommen. For folk som skal fra Birkeland til Vennesla og folk som skal til Iveland, og ikke minst av folk på Steinsland. Mange på Steinsland har arbeid i egen kommune og det ville vært nesten heilt umulig uten veien.

Jeg var så heldig å bli innbudt til åpningen av den nye hallen på Folkehøyskolen. Fantastisk flott hall. Det hørtes ut som alle var fornøyde. Flott hilsen fra rådmannen vår. Beskjeden som jeg alltid er så ble det bare fire stykker med bløtkake den dagen. Nei, det er ikke lett å være beskjeden.

 

Odd Gunnar Tveit  

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.