Medalje-Martin imponerte igjen

STOLT BESTEFAR. Gull- og sølvgutten Martin Uldal sammen med en stolt bestefar, «gammelbanksjefen» Olav Heimdal. (Foto: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe)

I helgas NM i rulleskiskyting på Gautefall innfridde BIL-skiskytter Martin Uldal på nytt, med gull på juniorsprinten lørdag og sølv på seniorenes fellesstart søndag.

– Det var voldsomt, detta. Langt over forventninga, sier juniorlandslagsløperen til Birkenesavisa. Han åpna NM-helga i Drangedal med å ta et suverent gull på sprinten i eldste juniorklasse (20-22 år). Til tross for én strafferunde på hver av de to skytingene var han nesten 15 sekunder foran juniorlandslagskollega Isak Leknes Frey fra Bærums Skiklubb og drøye minuttet foran bronsevinner Olav Solan Knudsen Renolen fra Fet Skiklubb, begge med kun én strafferunde totalt. Hadde birkenesjunioren gått i seniorklassen, så hadde han tatt bronse.

GULLGUTT. Martin Uldal på toppen av seierspallen etter seieren på lørdagens juniorsprint under NM i rulleskiskyting på Gautefall. Isak Leknes Frey fra Bærums Skiklubb (t.v.) tok sølvet og Olav Solan Knudsen Renolen fra Fet Skiklubb bronsen. (Foto: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe)

– Jeg starta veldig tidlig og hadde ikke så mye tider å gå på i min klasse, så jeg gikk på seniortider, forteller Uldal. Han så underveis at han lå an til medaljeplass i seniorklassen, og klarte det med to sekunders margin.

–  Det var bare å mate på

– Det var en skikkelig opptur. Så fikk jeg lov å stille i seniorklassen på fellesstarten, da.

Der starta han med to strafferunder på første skyting.

– Jeg følte meg fin på første runden, men så snudde vinden litt uten at jeg merka det før jeg bomma to ut høyre. Da fikk jeg to runder, så da var det bare å mate på, forteller stortalentet. Og dét gjorde han såvisst. Fra å ligge på 24. plass ut fra første skyting gikk han seg opp i tetstriden. På veien skjøt han tre fulle hus. Ut fra siste skyting lå han som nummer to bak elitelandslagets Johannes Dale.

MEDALJEGROSSIST. BIL-junioren Martin Uldal (t.v.) i celebert selskap på pallen etter seniorenes fellesstart på Gautefall søndag. Elitelandslagets Johannes Dale og Vetle Sjåstad Christiansen på henholdsvis gull- og bronseplass. Dette var birkenesløperens ellevte NM-medalje. Så langt. (Foto: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe)

– Jeg fokuserte mest på å holde Vetle (Sjåstad Christiansen) bak meg og gå det jeg kunne, men disponere så han ikke kunne ta meg hvis jeg gikk på en smell, forteller Martin Uldal. Han hadde ikke sjans til å ta igjen Johannes Dale, men holdt Vetle Sjåstad Christiansen på en armlengdes avstand hele sisterunden. I mål var han åtte sekunder bak Dale og drøye 23 sekunder foran Sjåstad Christiansen.

– Kult og litt rått

– Det er litt spesielt. Å ta en fyr som Vetle i en sånn situasjon, der vi kommer nesten likt inn på standplass til siste skyting, er kult og litt rått, innrømmer juniorlandslagsløperen. Han har hevda seg godt blant de aller beste ved flere anledninger denne sommeren og merker at stjernene på seniorlandslaget begynner å få øynene opp for junioren fra Birkenes.

– Men det du gjør på sommerstid viser kanskje hvor du er på vei, og så handler alt om hva du gjør på snø, understreker Uldal. Som synes å ha tatt noen steg denne sommeren og er på rett vei når det gjenstår snaue to måneder til vintersesongen starter.

– Ja, absolutt. Jeg følte jeg viste i helga at jeg ikke bare er en showløper, men at jeg kan prestere like bra på vanlige skiskytterdistanser, sier 21-åringen.

– Ganske fornøyd

Juniorlandslagskollega Andreas Aas er ikke kommet like langt som klubbkameraten, men så er han da også to år yngre. På Gautefall hadde ikke 19-åringen hellet med seg på standplass, og da ryker man fort nedover på resultatlista. På sprinten ble det 14. plass på vegdølen etter to bom på hver av skytingene. På fellesstarten åpna han med to bom på hver av de liggende skytingene. Da hjalp det ikke at det ble kun én bom til sammen på stående. 9. plass er likevel ikke noe å skamme seg over i et NM.

– Egentlig er jeg ganske fornøyd, samtykker Aas.

– Jeg skjøt ikke bra nok til å være oppi der. Fysisk var det bra, men det ble litt mye bom, oppsummerer juniorlandslagsløperen, som har holdt seg frisk og trent godt denne sommeren, og føler han er i rute til sesongstarten på snø.

Nest raskest i sporet

Espen Uldal gikk inn til 16. plass på seniorsprinten etter å ha skutt én bom på liggende og tre på stående. På fellesstarten søndag var han blant de raskeste i sporet, og med bedre uttelling på skytinga kunne han blanda seg inn i medaljekampen. 25-åringen åpna med fullt hus på begge de liggende skytingene og lå på andre plass ut fra andre skyting. På de stående skytingene ble det imidlertid tre bom på hver, og dermed røyk medaljesjansene. Birkenesløperen staka seg likevel inn til en sterk 11. plass.

– Jeg hadde nest raskest langrennstid på fellesstarten og skjøt bra på ligg begge dagene, så da er det egentlig bare én ting igjen å trene på, konstaterer storebror Uldal, som har gjort en god treningsjobb over flere år og merker at han begynner å få igjen for det. På fellesstarten lå han i tet i tre runder, og da han gikk inn i strafferunden etter første stående skyting, tok lillebror Martin over teten. Til storebrors glede.

– Jeg vil jo heller at han skal gå forbi enn noen andre, understreker Espen Uldal, som lover å stille like godt fysisk forberedt til sesongstarten på snø.

– Så skal jeg jobbe med ståendeskytinga fram mot det, garanterer han.

Sterke prestasjoner

Birkenes IL stilte mannsterkt i 18 årsklassen med hele fire løpere. Best på sprinten var Oskar Dalene med en 10. plass etter fire bom totalt på de ti skudda. Nils Henrik Smeland på 12. plass skjøt én bom mindre, mens Johannes Kolstad Lie og Tobias Kerlefsen Håverstad tok henholdsvis 21. og 22. plass, begge med fem bomskudd. På søndagens fellesstart gikk Kolstad Lie og Dalene seg godt opp på resultatlista, til 5. og 6. plass, til tross for henholdsvis seks og sju bom på de 20 skudda. Kerlefsen Håverstad gikk seg også opp noen plasser, til 15., mens Smeland falt ned til 19. plass etter litt for mange turer i strafferunden.

De to eneste jenteløperne fra Birkenes som stilte til start på Gautefall nådde ikke helt opp i sine årsklasser. Lena Aas tok en 16. plass på sprinten og 14. plass på fellesstarten i 17-årsklassen, mens Sofie Muren Reenberg gikk inn til 27. plass på sprinten og sto over fellesstarten i 18-årsklassen.