Vinterskyss av elever fra Tveide – fikk avslag fra kommunen 3,5 år etter at de søkte

– Dersom det skulle bli endring i praksisen med vinterskyss for barnetrinnselevene på Tveide, er det mer trolig at det vil bli innført en strengere praksis, med individuell vurdering av behov for de yngste elevene, heller enn at ordningen blir utvidet til å gjelde ungdomstrinnselevene. Det skriver fagutvikler for utdanning i Birkenes kommune, Øyvind Mellem, i sitt endelige svar til foreldre på Tveide.

Som Birkenesavisa sine lesere har kunnet få med seg, så kjemper foreldre på Flakksvann for fri skoleskyss for barna sine. Engasjementet har vært stort i lang tid.

Fagutvikler Øyvind Mellem erkjenner at de tidligere har fått fri skoleskyss på Flakksvann, men er klar på at det ikke skulle vært gitt.

Også på Tveide har foreldre lenge kjempa for fri skoleskyss, fordi de mener at skoleveien er utrygg.

Foreldre på Tveide søkte Birkenes kommune om fri skoleskyss helt tilbake fra 5. februar i 2019. Og så i en ny søknad i 12. september i 2019.

I februar og desember 2021 sendte foreldrene en ny skriftlig søknad og påminnelse om manglende svar Birkenes kommune.

– Søknad om vinterskyss for ungdomsskoleelever fra Tveide, som ble sendt på e-post til postmottak 15.02.2021. Henvendelsen ser ikke ut til å ha blitt besvart, dermed sendes forespørselen på nytt.

Nå 6. september 2022 ble det sendt skriftlig svar fra fagutvikler Mellem til foreldrene, med henvisning til de to datoene i 2019.

– Vi beklager at det har tatt lang tid med en skriftlig tilbakemelding på utviklingen i denne saken.

Det endelige vedtaket lyder:

Birkenes kommune avslår søknaden om å innvilge vinterskyss for ungdomstrinnselevene fra Tveide-området.

Klagefristen er opplyst å være tre uker etter mottatt vedtak.

Mellem viser i sitt svar til tidligere muntlige tilbakemelding «om hvilke vurderinger som var gjort av veistrekningen, bl.a. med befaring av Trafikksikkerhetsutvalget i kommunen».

I sin gjennomgang av saken vises det også til kontakt med veieier Agder fylkeskommune.

– Kommunen har i senere dialog med fylkeskommunen fått tilbakemelding, som også ble stadfestet på befaring av området i forbindelse med undersøkelse av Lina, i april 2021, at det er lite trolig at fylkeskommunen vil prioritere å utbedre denne veistrekningen. Når de planlegger hvilke veistrekninger i fylket som skal prioriteres, er det flere andre områder i fylket som har større utfordringer enn veien forbi Vassbotn og over Tveide.

I sin søknad henviser foreldrene på Tveide til opplæringslovens paragraf 13-4, som bruker begrepet grunnskoleelever.

Foreldrene påpeker at Tveideveien blant anna mangler lys og har dårlig sikt, med ofte vanskelige føreforhold.

– Veien er da like farlig for ungdomsskoleelever som for barneskoleelever.

Fagutvikler avviser i sitt svar en utvida praksis med vinterskyss også for elever på ungdomstrinnet i grunnskolen.

– Dersom det skulle bli endring i denne praksisen med vinterskyss for barnetrinnselevene på Tveide, er det mer trolig at det vil bli innført en strengere praksis, med individuell vurdering av behov for de yngste elevene, heller enn at ordningen blir utvidet til å gjelde ungdomstrinnselevene.