Leserinnlegg om tillit mellom politikerne, kommuneadministrasjonen og innbyggerne

Jeg leste Torbjørn Bjorvatn sitt innlegg om tillit i Tenkesmia i Birkenesavisa, med anerkjennelse og mange nikk. Slik jeg ser det berører han her ved kjernen i Birkenes kommune nå for tiden, nemlig mangel på tillit.

Først vil jeg takke Torbjørn Bjorvatn for sin innsats i kommunestyret. Jeg har ikke alltid vært enig i hva han mener, men han er en jeg har tillit til og respekterer.

Hva har jeg så på hjerte denne gangen?

Jo, jeg vil prøve å belyse ordet tillit mellom oss, innbyggerne, politikere og administrasjon her i Birkenes kommune.

Innbyggere – politikere

Tillit er noe som skapes ved handling og i vårt tilfelle er det handlinger til felleskapet sitt beste. Jeg nevner her to punkter som gjør at jeg har sveket tillit til dagens kommunestyre.

1. Skriver dere inn Birkenes på SSB (Statistisk Sentralbyrå) sin nettside, kommer det opp mange interessante tall om oss som kommune. Vi er per andre kvartal i 2022 5.356 innbyggere. Birkenes kommune sine driftsutgifter per innbygger er minus 2 094 kroner. Det blir 11,2 millioner kroner i minus på drift hvert år.

2. Birkenes kommune sin desidert største private arbeidsplass 3B (gamle Glassfiberen) hadde forhandlet fram en meget gunstig fastpris avtale på strøm, med den da aktuelle vindutbygger og var da også sikra stabil strømleveranse i uoverskuelig framtid. Nå sliter bedriften med skyhøye strømpriser og det faktum at om noen få år, innen 2026, vil det være mangel på strøm her i Agder, hvor vi hører til. Jeg hører nå om veldig bekymrede medarbeidere på 3B, som er redde for arbeidsplassene sine.

Mesteparten av driftsutgiftene er bundet opp i helse – og omsorg, skole og sosialtjenester. Jeg lurer på hvor politikerne vil hente inn underskuddet, hvis ikke det er og legge til rette for å hente inn mere inntekter til kommunen. Det er jo ikke mer penger å hente på sparing i de nevne tjenestene. Her blir det tvert imot mer utgifter.

Vi blir dobbelt så mange demente, vi blir flere eldre og syke og det vil bli nødvendig med en skole til om noen år. Og alle vil ikke bo heime til de skal dø, det signalet bør administrasjon og politikerne ta seriøst.

Tenk om 3B skulle gå konkurs eller bli flyttet fordi det er for dyr strøm eller fordi det blir mangel på strøm her hos oss. Tenk hvor ille det hadde vært for oss som kommune, det ville påvirke oss alle.

Dette er to punkter, eller saker om du vil, som jeg mener viser at kommunestyret styres for mye av særinteresser, enn av tanken på at man alltid tenker fellesskapet sitt beste. Dette er noe som svekker tilliten i folket.

Politikere – administrasjon

Det har vært mye mistro og negativt prat i Birkenes kommune. Kanskje mye på grunn av vindkraft debatten, men også det faktumet at enkelte politikere konsekvent snakker ned administrasjonen, kommunen sitt arbeid og de som jobber i kommunen.

Flere politikere har stemt mye mer imot enn for fremlagte forslag. Det kan nesten virke som om enkelte politikere og administrasjonen er på kollisjonskurs, at de lever i to forskjellige verdener. Snakker dere ikke sammen?

Administrasjon – innbyggere

Her er det flere saker som opprører folk.

Du har en kjær lege som fikk nok av folkene i kommunen.

Du har ordet «godt nok» og det faktumet at du nærmest må være døende for å få trygghet og plass på sykeheimen.

Du har nytt renseanlegg saken der det virker som om det ikke spiller noen rolle hvor dyrt det blir, fordi det er OSS innbyggere som skal betale det, og ikke kommunen.

Det virker ikke som at kommunens administrasjon har noe eierskap til dette og ikke har noen form for egeninteresse for å løse dette på en fornuftig måte for innbyggerne.

For å lage en metafor på dette så husk at det ikke er Aker stadion, men en godkjent velfungerende ball løkke dere skal bygge.

Kommunen fikk tilbud om å kjøpe den nå nye aktuelle tomta for fem millioner kroner for ett år siden. Dere sa da nei og brukte heller seks millioner kroner på å kjøpe plass til vaktmestertjenesten ute i Tveide Næringspark.

Var dette for å pynte på det store minuset der ute, som er på cirka svimlende 20 millioner kroner?

Har kommunen en fremtidsplan for vann og kloakk?

Dere bruker nå ca. 13 millioner kroner på å bytte ut rør ved Tollnes, noe som er unødvendig ifølge fagfolk jeg har snakket med. Dette er våre innbyggere sine penger, det er ikke rart det blir mistillit av slikt.

Så til slutt nevner jeg den evinnelige skoleskyss saken.

Hvorfor skal en som har stilling som fagutvikler i administrasjonen styre med skoleskyss?

Hvis det er dette og andre utenom faglige ting han driver med, foreslår jeg at denne stillingen som har rektorlønn, fjernes og at de frigjorte midlene brukes på skyss til ungene. Dette er jo tull, syntes jeg, og når du får servert at han bare følger regelverket, ja da viser denne ansatte at han ikke jobber for oss innbyggere sitt beste.

Man kan jo spørre om han ville gått nesten fra kirka og til sentrum hver dag, da hadde han nok søkt seg andre plasser. Det blir for lettvint og vise til regelverket uten og se på skolevei, avstand og trafikk bildet for disse små ungene.

Løsningen

Administrasjon og ordfører har et kjempestort problem og det er at dere ikke kommuniserer med oss, dere snakker ikke med oss om problemene.

Når dere ikke snakker med oss og ikke informerer oss, ja da får bygdesladderen gå sin gang og alt blir bare negativt.

Kan dere ikke bare innrømme at dere har gjort for dårlig jobb angående renseanlegget, det kan være på grunn av ressursmangel, mangel på kompetanse osv.

Bare si det som det er. Kan dere ikke bare innrømme at det er på grunn av økonomien at ordet «godt nok» nå er blitt akseptert hos dere og politikerne.

Og kan dere ikke bare si at det nå ikke er mer og kutte ned på uten at det blir veldig uansvarlig.

Spill ballen over fotball løkka til politikerne og si nok er nok. For det er jo et håp om at man kan ha mer dialog og se framover og glemme det som har vært, fordi det som har vært kan man ikke få gjort så mye med.

Det er dere politikere som til slutt har det siste ordet, det er dere som bestemmer i kommunen og ikke administrasjonen.

Ta deres ansvar og vis at dere kan samarbeidet på tvers av partiene. Her lokalt er det ikke så viktig med partitilhørighet, men at vi får til noe som er til beste for oss alle.

Dette viser dere litt nå med og gå gjennom saken om nytt renseanlegg og krav om byggekomite.

Så var det musikk i mine ører Tenkesmia til Bjørn-Tore Hovland om sentrumsplanen, endelig en konstruktiv tanke og plan for sentrum. Dette må nå alle politikere gå for, samtidig må administrasjonen ta disse signalene og legge fram ny sentrumsplan i samarbeid med politikerne i kommunen.

For med ett sterkt og blomstrende sentrum kan vi overleve som kommune.

 

Ronny Thomassen 

___________

Leserinnlegg