Martin yppa seg mot verdenseliten – på en dårlig dag

GODKJENT SKYTING. – Helt greit. Jeg brukte litt flere ekstraskudd enn jeg hadde håpa på, men ellers var det bra, sier Martin Uldal om egen innsats på standplass i Annecy. Her er han på vei ut i tet etter første liggende skyting. (Foto: Malene Nesset)

Martin Uldal følte seg slett ikke i form, likevel gikk han inn til en knallsterk 4. plass i Martin Fourcade Nordic Festival.

– Fjerdeplass er jo ikke så verst, men jeg skulle gjerne vært litt bedre fysisk, sier Uldal til Birkenesavisa på telefon fra franske Annecy. Juniorlandslagsløperen har nettopp gått i mål på fellesstarten i den tidligere verdensenerens egne rulleskifestival. På startstreken sto et knippe av verdens beste skiskyttere, alle spesialinvitert til festivalen. Nå står den norske juniorløperen og venter på dopingkontrollen. Ventetida korter han ned med en prat med Birkenesavisa.

IMPONERTE I FRANKRIKE. Martin Uldal kan koste på seg et smil etter 4. plassen på fellesstarten i Martin Fourcade Nordic Festival. – Jeg hadde ikke forventa så god plassering med så dårlig følelse, så det var bra, sier Uldal til Birkenesavisa. (Foto: Malene Nesset)

– Jeg var veldig sliten og hadde ikke helt dagen langrennsmessig. Det var veldig varmt og veldig tungt, forklarer birkelandsgutten, som tror det kan ha vært varmen eller etterdønningene etter reisen fra Norge til sørøst-Frankrike dagen i forveien som ga formduppen. Uansett årsak er det desto sterkere å hevde seg blant franske, amerikanske, tsjekkiske og litauiske verdenscupløpere, blant dem fjorårets sammenlagtvinner i verdenscupen, Quentin Fillon-Maillet.

Populær hjemmeseier

Det var sistnevnte som lørdag ettermiddag kunne strekke armene i været og krysse målstreken først til øredøvende jubel fra fullsatte tribuner, etter seks runder og fire skytinger i idylliske omgivelser ved Annecy-sjøen. Men, som under BLINK-festivalen i Sandnes for en drøy måned siden, klarte Martin Uldal å gjøre seg solid bemerka også i sentrumsgatene i Annecy. Etter første skyting gikk han ut i tet etter å ha vært alene om å skyte fullt hus. På de neste tre skytingene måtte han ty til ekstraskudd, men i motsetning til flere av konkurrentene slapp birkenesløperen å stå i «fryseboksen», som erstattet den tradisjonelle strafferunden. Etter siste skyting lå han bare noen få sekunder bak franske Antonin Guigonnat, som gikk ut fra skyting som tredjemann, i god avstand fra leder Fillon-Maillet og toer Sean Doherty fra USA. Pallplassen var med andre ord innen rekkevidde for Uldal.

Lansert som VM-kandidat

Men da det nærma seg målgang ble det klart at han ikke hadde krefter til å henge på Guigonnat, som er kjent for eksplosivitet og høy fart i sporet. Dermed ble det ikke pallplass på birkelandsgutten. Han imponerte likevel nok til at NRKs skiskyttereksperter lanserte ham som kandidat til både verdenscupen og senior-VM kommende vinter!

STØRRE OPPGAVER I VENTE. Løpet fikk NRKs skiskyttereksperter til å hente fram spådommer om både tidlig verdenscupstart og senior-VM-plass på birkenesjunioren. (Foto: Malene Nesset)

– Skal se om han kan komme i posisjon til å gå verdenscup tidlig i sesongen og kjempe om en VM-plass, sa kommentator Anders Stabrun Smith.

– Ja, det skal bli spennende, det. Nytt imponerende løp av Uldal, samtykka ekspertkommentator Ola Lunde, som trakk fram birkenesløperens innsats under BLINK i begynnelsen av august, hvor han hevda seg helt i toppen av de stjernespekka startfelta.

Hårete, men ikke umulig

Sjøl tar hovedpersonen verdenscup- og VM-spekulasjonene med stoisk ro.

– Jeg har satt meg hårete mål for sesongen, men ikke så hårete. Så å komme i posisjon til å bli diskutert som kandidat til VM er veldig rått, innrømmer Martin Uldal. Men legger til:

– Det er ikke så mange som skal gjøre det dårlig før en femte eller sjetteplass til verdenscupen kan være åpen.

Birkenesløperen vurderer Bø-brødrene, Vetle Sjåstad Christiansen og Sturla Holm Lægreid som temmelig sikre på verdenscuplaget, men de to siste plassene kan det bli konkurranse om, tror han.

– De to siste plassene kan det være mulig å krangle seg inn på. Gjør jeg det veldig bra i sesongåpningen, så kan det kanskje være mulig, men da bør jeg vel vinne. Det må veldig bra form og skyting til. Det er mer enn man kan forvente, men det er ikke umulig, sier en offensiv Martin Uldal.

– Helt sykt!

Han syntes det var en stor opplevelse å bli invitert til Fourcades rulleskifestival og få konkurrere foran 10.000 mennesker i den sørfranske byen.

– Det var veldig mye folk, både langs løypa og på standplass, så det var vanvittig rått å gå, helt sykt! Han tar gjerne turen tilbake neste år.

– Men da skal jeg legge opp til enda litt bedre form, lover skiskyttertalentet.

De øvrige norske løperne som var invitert til rulleskifestivalen i Annecy var Sverre Dahlen Aspenes, Marte Olsbu Røiseland og Ingrid Landmark Tandrevold. Alle tre gjorde gode løp, men skjøt seg bort fra kampen om pallplassene. Dahlen Aspenes rulla inn til en 7. plass, mens Landmark Tandrevold og Olsbu Røiseland tok henholdsvis 5. og 6. plass i damenes løp, som ble vunnet av Marketa Davidova fra Tsjekkia, foran ukrainske Darya Blaschko og italienske Dorothea Wierer.