Stor sommerbasar igjen hos Toril og Arild Espegren for Miradorskolen i Peru

BEHOV FOR UNDERVISNING. Toril og Arild sammen med en av elevene på Mirador, som trenger litt ekstra undervisning. (Foto: Privat)

Igjen er sommerbasaren i gang etter Corona-pandemien. Den blir som tidligere hos Toril og Arild Espegren på Rugsland og er selvsagt til inntekt for Miradorskolen i byen Arequipa i Sør-Peru. Basaren i år blir lørdag den 6. august.

Ingebjørg Martinussen – på skolen bare kalt «Ines» – blir med. Hun har arbeidet en del på skolen og vil oppdatere oss om forholdene blant annet om hvordan coronapandemien har virket inn på undervisning, forholdene i hjemmene, lærerstaben og elevenes hverdag. I likhet med landets øvrige skoler har også El Mirador vært nedstengt og kunne først åpne igjen ved starten av nytt skoleår i mars i år – med 320 elever. Kombinert med høye priser på drivstoff og mat har fattigdommen økt fra 25 til 40 prosent. Ifølge fagfolk står hele regionen overfor en fattigdomsutvikling man ikke har sett siden 1980-tallet. Arbeidsløsheten er bratt stigende, og 74 prosent av befolkningen er uten fast arbeide.

FRA COLCADALEN I PERU. Rugslandsjenta Eline Espegren Heia (8) sammen med Medalik Cruz. Hun er sekretær på Mirador og kommer fra Colcadalen, en av verdens dypeste canyons. Her i fine Colca canyon drakter. (Foto: Privat)

Å være uten skolegang i to år innebærer for mange traumer det for oss er umulig å sette seg inn i. Miradorskolen har måttet ta grep som omfatter både det som går på læring og tilleggsundervisning og ting som har med hjemmene å gjøre. På basaren orienterer vi mer konkret om dette.

Vi vil også orientere om videre byggeplaner for et flerbruksrom, oppbygging av skolebibliotek og ellers fra skolen og de som jobber der. Pandemien har også vist hvordan forholdene i elevenes hjem kan være. Mange barn har kun en omsorgsperson, som må ut å lete etter jobb fra tidlig på morgenen og ikke kan komme hjem før seint på kvelden. Eller det økende problemet med vold i familieforhold. Eller tilrettelagt undervisning for elever med spesielle behov. Peru er ingen velferdsstat med en stat som kan sette inn såkalte «tiltak». Skolen vår har fått alle disse problemstillingene rett i fanget, vi kan ikke bare sitte å se på det som skjer uten å gjøre noe. Psykologhjelp for elever og hjem har kommet i gang. Og så er det arbeidsledighets- og fattigdomsutviklingen. I juni kom det i gang kurs i skolens regi om hvordan mødrene til elevene kunne lære å strikke husflidsprodukter av god kvalitet med sikte på et europeisk marked. Arequipa og Sør-Peru er verdens sentrum for alpakkaull, og gjennom dette mødreprosjektet kan vi iallfall gjøre litt for å bedre hjemmenes økonomi for noen.

Det blir åresalg med gamle årer som er lånt fra grendehuset på Åbål. Både under basaren og også i forkant blir det loddsalg på bøker VIPPS nr. 530161. Kaffe, brus og peruansk mat selges (den smakfulle kyllingretten «aji de gallinas»). Husk å ta med egen stol. Og mange fine gevinster – det blir det! Alle velkomne.

 

Arild Espegren

For Skoleprosjektet El Mirador

_____________

Brukerskapt