Ved Vegusdal museum i Fjermedalen var det søndag en fin kulturdag mellom palestinere og nordmenn. De kom sammen for å spise mye god medbrakt mat, og til de gode samtalene i flotte omgivelser.
Tross litt duskregn og noen meget hissige knott, var det en trivelig sammenkomst med vertene og familien Fjermedal. Mellom gamle bygninger med grønt areal rundt og gammel skog, var det noen flotte timer Palestinakomiteen i gamle Vest-Agder arrangerte.
Inne i det gamle huset ved museet som en gang sto på Engesland, ble det satt frem utallige retter med mat og kaker fra norske og palestinske hjem. Det ble trangt om plassene da de nærmere 40 fremmøtte, brukte alle rommene i det gamle lafta huset, med møbler og interiør fra virkelig gamle dager.
De gamle møblene og husene var det på en måte en fin illustrasjon, om at det er nye tider og mer moderne nå, med gjestene som var til stede. Forbrødring mellom folkegrupper og religion kan gi større håp om internasjonal solidaritet.
Vi pratet med flere av gjestene, deriblant Ghattas Sayei fra Søgne som også sitter i styret i Palestinakomiteen i Vest-Agder.
– Dette er så glimrende, hele denne dagen. Her åpner man et norsk hjem, og tar imot oss med åpne armer. Det er inkluderende og vi føler oss alle som en stor familie, både norske og palestinere, forteller Sayei oss.
– Jeg kom til Norge første gang i 1994 før jeg reiste tilbake til Palestina. Så kom jeg tilbake for godt i 2003, men har studert i Australia en tid imellom, forteller tobarnsfaren.
Hans mor, som nå er død, kom fra Gamlebyen i Jerusalem. Hans far på 95 år lever fortsatt, og bor på Birzeit på Vest-bredden.
Nå jobber Sayei som rådgiver for Agder fylkeskommune og bor i Søgne.
Vertsfamilien med Aslak og Marit Fjermedal i spissen og deres to døtre Mari og Gyro, er engasjerte og har stått på for denne dagen. Den er arrangert tidligere, men på grunn av koronaen var dette første gang på tre år.
Den 27 årige engasjerte datteren Mari forteller oss dette.
– Jeg har i flere år jobbet for og med palestinere og sitter også i styret i komiteen i Vest-Agder. Å invitere kjente og kjære, både norske og palestinere til en slik dag som i dag, er bare helt fantastisk.
– Bare se på de stappfulle bordene full av ulike retter fra to kulturer. Og se rundt oss hvordan folk koser seg både ute og inne med de gode samtalene, latteren og barneleken. Den er en fantastisk flott dag. Jeg har selv besøkt deres hjemsteder på blant annet Vestbredden, og blitt kjent med kulturen der de kommer fra, forteller Mari.