Ber om penger til hjelpearbeid – vil drifte sykebiler i Ukraina

NORDIC EVAC TEAM. Berit Aakre fra Birkeland er styremedlem i den humanitære organisasjonen Nordic Evac Team, som driver hjelpearbeid i Ukraina.

Berit Aakre brenner for Ukraina og dets skjebne etter den russiske invasjonen og hun engasjerer seg sterkt i hjelpearbeidet.

– Oppmerksomheten i samfunnet og viljen til å hjelpe forsvinner litt etter litt, men det er fortsatt store behov, ja kanskje også økende, sier hun.

Berit er styremedlem i den humanitære organisasjonen Nordic Evac Team som ble etablert i mars i år, med fokus på hjelpearbeid i Ukraina. Selv har hun vært med på tre bussturer til en grenseby i Polen, og har hentet med seg 207 ukrainere til Norge. Sist uke var hun over grensen, for å ordne med tillatelse til å drive hjelpearbeid med ambulanser. Nordic Evac Team har selv kjøpt en ambulanse til 40 000 kroner. Den leverte de nylig, fullastet med medisinsk utstyr klar til bruk i området rundt Lviv. I tillegg har de gjennom samarbeid med andre organisasjoner tilgang på ytterligere fire ambulanser. De har et mål om å disponere mange flere. De siste ukene har de også hatt en god pågang av frivillige, og har nå 10 ambulansesjåfører tilgjengelig.

– Flere kommer etter hvert lover Berit.

Men det koster å drifte en sykebil. Hun regner med at hver bil koster omtrent 1 000 kroner dagen å drifte.

– Det blir mye kjøring, og bare det å få diesel er ikke lett. Det hjelper ikke bare å ha penger. Diesel er nesten ikke å oppdrive i landet, men vi har heldigvis kommet inn på en «prioritert» liste, sier hun.

I UKRAINA. Sykebil fullastet med medisinsk materiell blir overlevert. (Foto: Privat)

Nå er teamets utfordring å få inn midler til den daglige driften av ambulansen. Mens det tidligere var jevnt sig av økonomiske bidrag på Vipps og Spleis, har det nå stoppet helt opp.

– Det er leit, men interessen og engasjementet dør litt ut med tiden, men behovene er fortsatt enorme. Mange er i en desperat situasjon, sier hun.

– Bare i Lviv bor det nå 300 000 flyktninger. Det er et relativt rolig sted i forhold til krigshandlinger. Men går man i gatene ser man mange soldater, man ser også bevoktede sperringer og sandsekker overalt. I gatebildet er det mange mødre med barn og koffert, som er på farten. Men ellers er det meste av butikker og restauranter åpent der nå, forteller hun. Hit til Lviv kommer det jevnlig et syketog. Det frakter syke og sårede fra alle deler av landet. Noen blir sendt til sykehus i Lviv, mens andre blir kjørt over grensa til Polen, og eventuelt flydd videre til andre land. Hver gang et tog kommer står det 30-40 ambulanser klare for den videre transporten. Det er her vi vil bidra, sier hun.

Hun forteller at nå er behovene størst. De som har muligheter til å flykte har flyktet. De som er igjen nå er de fattigste og svakeste. De har et ønske om å løfte frem situasjonen for politikerne, derfor deltar de i sommer på Arendalsuka hvor de vil løfte frem behovene i landet.

– De større organisasjonene får støtte og hjelp, mens de mindre organisasjonene ikke får noe. Men på alle mine turer er det stort sett de minst organisasjonene som viser seg, de største ser vi lite til, sier hun.

Nå bruker hun tiden til å tigge og be om penger. Hun har sendt ut mail til hundrevis av bedrifter, men få svarer.

– Nå ønsker jeg å besøke flere av dem, med håp om bedre resultat, sier hun. Om noen skulle ønske å bidra så finner man all informasjon på Facebook-siden vår Nordic Evac Teams, reklamerer hun.