Vant sak om eiendomsskatt – Birkenes kommune dømt i Agder tingrett

PINLIG. – Jeg syns denne saken er pinlig for kommunen, sier styreleder Tom-Roger Ohrvik i Kudos Eiendom AS.

Birkenes kommune ble i Agder tingrett sist uke dømt til å betale tilbake innkrevd eiendomsskatt til lokale Kudos Eiendom AS.

– Birkenes kommune dømmes til å tilbakebetale til Kudos Eiendom AS innbetalt eiendomsskatt for skatteårene 2020 og 2021, med fradrag for fastsatt eiendomsskatt etter nytt vedtak for skatteårene 2020 og 2021, heter det i domsslutningen.

Kudos Eiendom AS er et søsterselskap av Synkron Media AS øverst på Strøget på Birkeland. Styreleder Tom-Roger Ohrvik i eiendomsselskapet er daglig leder i Synkron Media. Trykkeriet leier lokaler av Kudos Eiendom.

Ifølge Ohrvik er det ikke snakk om store summene som er betalt for mye i eiendomsskatt.

– Det er i alt 70-80 000 kroner over en periode på sju år fra 2011. Derfor syns jeg denne saken er pinlig for kommunen.

Som følge av endringen av den nye eiendomsskatteloven som trådte i kraft 1. januar i 2019, ble det for 2019 foretatt en ny eiendomsskattetaksering av Kudos sin næringseiendom.

Eiendomskategorien «verk og bruk» ble fjernet etter endringene i den nye loven, og disse eiendommene skulle nå takseres som alminnelige næringseiendommer. Den nye eiendomstaksten for Kudos sin eiendom var 8 726 000 kroner, opplyses det i tingrettens saksgrunnlag.

I tillegg la Birkenes kommune til 6/7 av differansen mellom taksten i 2018 og i 2019, som var på 3,674 millioner kroner.

Kommunens fastsatte eiendomsskattegrunnlag, som var gjort i 2018, var på 12,4 millioner kroner.

Årsaken til reduksjonen var at taksten som var lagt til grunn i 2018 var basert på gjenanskaffelsesverdi med fradrag for slit og elde, mens eiendomstaksten fra 2019 var beregnet ut ifra antatt omsetningsverdi med utgangspunkt i eiendommens leieverdi.

Kudos Eiendom sendte inn ei klage til kommunens klagenemnd for eiendomsskatt, uten å nå fram.

Etter hvert ba Sivilombudet klagenemnda i Birkenes kommune å behandle saken på nytt, i tråd med nye overgangsregler.

Nå har Agder tingrett avsagt dom.

– Klagenemnda for eiendomsskatt i Birkenes kommunes vedtak av 20.08.2021 vedrørende fastsetting av Kudos Eiendom AS eiendomsskatt for 2020 og 2021 for eiendom gnr. 88 bnr. 710 i Birkenes kommune, er ugyldig.

– Birkenes kommune skal i nytt eiendomsskattevedtak for Kudos Eiendoms AS for eiendom gnr. 88 bnr. 710 i Birkenes kommune, ikke beregne eiendomsskatt etter overgangsregelen til eiendomsskatteloven §§ 3 og 4 i lov av 19. desember 2017 nr. 118.

Det er Kommunenes Sentralforbund (KS) som har kjørt saken på vegne av Birkenes kommune mot et av næringsselskapene i bygda.

I januar i år, etter stevninga, sendte kommunen ut ei pressemelding.

– Birkenes kommune ønsker en riktig forvaltningspraksis, og er glad for at vårt lokale næringsliv er aktive parter for å få etablert en korrekt tolkning av lovverket. En eventuell rettsprosess vil således være en kvalitetssikring av det juridiske grunnlaget, for begge parter.

Nå er kommunen ifølge domsslutningen også idømt flere hundre tusen kroner i saksomkostninger.

– Birkenes kommune dømmes til å betale Kudos Eiendom AS sine sakskostnader med kr. 296.038, pluss rettsgebyret.

Det er KS som i denne prinsippsaken dekker saksomkostningene for kommunen.

MAGEPLASK FOR KS. – Dette er en helt unødvendig rettssak, kommenterer Arild Windsland (H). (Arkivfoto)

Kommunestyrepolitiker Arild Windsland (H) har kommentert dommen på egen Facebook-side.

– Dette er først og fremst et mageplask for KS og deres skarpskodde jurister. De har stått hardnakket på at kommunen har hatt rett i sin sak.

– At vår egen administrasjon førte våre folkevalgte nemndsmedlemmer inn i samme tankegang er beklagelig. Det er en mager trøst at KS tar utgiften med rettssaken. Dette er en helt unødvendig rettssak, kommenterer Windsland.

PRESSA AV ADMINISTRASJONEN. – Kommunen skal strekke seg langt for å ikke havne i retten, uttaler Bjørn-Tore Hovland (Sp). (Arkivfoto)

Kommunepolitiker Bjørn-Tore Hovland (Sp) sitter i klagenemnda og beklager at denne saken endte i retten, og mener det går utover kommunens omdømme.

– Administrasjonen i kommunen var knallharde overfor oss i nemnda. Fulgte vi ikke anbefalinga til KS, så var vi helt på bærtur.

– Min mening er jo at kommunen skal strekke seg langt for å ikke havne i retten, sier Hovland til Birkenesavisa.

Nå er det en 30 dagers frist til å vurdere om saken skal ankes.

– Det vil ikke forbause meg om KS vil anke, sier styreleder Tom-Roger Ohrvik i Kudos Eiendom.