Er dette kommunens fredlyste «Birkelands furu»?

Tilbake i midten av 1920-åra var det strid knytta til ei furu foran Birkeland Forbruksforening, i dag Coop Extra.

I anledning «striden» ble Agder Tidend etter hvert, den 2. mars i 1928, bedt om å ta inn et innlegg om «Birkelandsfura».

Det gjaldt et gavebrev fra velgjører E. J. Mykland til Birkenes kommune, tinglyst på ekstratinget til Sand sorenskriveri 17. august i 1927.

– Undertegnede E. J. Mykland skjenker og overdrar herved til Birkenes kommune den mig tilhørende furu som står i skogsveien mellem Tobias Gunvaldsens og Birkelands forbruksforenings eiendomme. Det bemerkes at furuen tilhører mig personlig og ikke tillegger nogen bestemt eiendomme, idet den ovennevnte skogvei under utskiftningen av vedkommende eiendomme blev udvidet for aa gi plass til furuen.

– Overdragelsen skjer paa betingelse av at furuen kaldes «Birkelands furu» og at den av kommunen for all fremtid fredlyses, saaledes at den hverken maa hugges eller utnyttes i noget annet øiemed.

Eilev Jensen Mykland kom fra Iveland som ung tjenestegutt til Øvre Birkeland. Han kom seg etter hvert opp og fram. Tidlig hadde han egen landhandel på Flakksvann. I heile 43 år jobba han som kasserer og bokholder i Birkenes Sparebank. Det er fortalt at han likte å gå rundt i bygda og vise seg med ei tykk seddelbunke på brystlomma. Han var byggherre for en rekke hus på Birkeland, blant anna Birkelands Forbruksforening. I tillegg var han aktiv i det lokale misjons- og menighetsarbeidet. En «mektig» mann i bygdebildet, som gjerne delte si mening også om hvem som burde gifte seg med hvem.

Om den gamle buveien som gikk på skrå foran gamle Forbrugsforeningen opp mot Grantun, refereres Mykland i avisartikkelen:

– Skulde den tid komme at veien skulde bli sløifet, saa matte hele nedre og øvre Birkelands opsittere bli enige om dette. Og det skjer aldri.

– I referatet fra aarsmøtet i Birkelands forbruksforening har generalforsamlingen med forslag fra styret gjort et vedtak om «Birkelands furua» og sier mellem annet at jeg ikke har den «juridiske rett til bortgivelse av furuen som staar paa annen manns grunn». Det er ikke tale om annen manns grunn, naar furuen staar i en vei som er for alle og som har bestaat saa lenge nogen kan minnes og som gaar gjennem gaarden.

– Birkelands forbruksforening har kjøpt eiendommen av mig, og jeg forbeholdt mig furuen. Daværende formann, opsynsmann O. Aasen, som nu er død, men hadde uttalt til andre at furuen, som stod i veien, tilhørte mig, hvilket ogsaa hans svigersøn, handelsmann Vollan kan bevidne.

Mykland var ikke til å rikke i sitt syn.

– Jeg vil helst ha fred, men gavebrevet skal staa ved makt, om det maa være nødvendig aa faa dom i saken. Det er noget styret i Birkelands forbruksforening faar selv avgjøre.

E. J. Mykland døde på seinhøsten i 1929, nær 77 år gammel.