– Det er livsfarlig å sende ungene på denne veien

ENGASJERTE. Solfrid Mollestad Hoddevik og Anna Birkeland Sørlien fra Vestre Mollestad mener veien bort til krysset ved «nye» Mollestad-brua er livsfarlig for barn og unge.

Fredag stengte Birkenes kommune den gamle Mollestad-brua for all ferdsel. Dermed er gående og syklende henvist til å bruke Urdalsveien over den «nye» Mollestad-brua.

Det er ikke uten risiko for ulykker. Og det er kjent at det er mye tungtrafikk på denne veien gjennom Vestre Mollestad.

Da bygdefolket var samla ved den gamle brua torsdag kveld, spurte Solfrid Mollestad Hoddevik enhetsleder Øyvind Raen om kommunen kunne gjøre noe sikringstiltak på denne strekninga, uten å få noe konkret svar.

Birkenesavisa har vært med Solfrid Mollestad Hoddevik og Anna Birkeland Sørlien på en gåtur langs Urdalsveien, bort til krysset på riksvei 41 på vestsida av den «nye» brua.

– I retning Kristiansand stopper ikke bussene lenger ved «nye» Mollestad-brua eller nedenfor der gamle Mollestad skole lå. Du må derfor gå helt ut til busstoppet ved veien ned til gamle Mollestad-brua, forteller de to engasjert.

Det er kun grunnskoleelever som har skoleskyss på veien gjennom Vestre Mollestad.

– Elevene som går på videregående kan kun rekke denne skolebussen dersom de slutter tidlig, forteller Solfrid.

Da vi går strekninga, opplever vi en sterkt trafikkert vei. Lovlig fart er 60 km/t. I løpet av en liten halvtime passerte 12-15 tunge kjøretøy lasta med tømmer, sand – og asfalt. I tillegg passerte en rekke personbiler.

Bortenfor Tollemonen har sjåførene over tid kutta den ganske krappe svingen på vei inn på brua. Det viser hjulspor og slitasje utenfor asfalten.

– Det er livsfarlig å sende ungene på denne veien, sier Anna.

Kommer du gående i denne svingen, og møter en stor lastebil, er det bare å redde seg unna så raskt en kan.

På torsdagens møte med enhetsleder Raen, uttalte hun:

– Jeg tror ikke du hadde sendt dine barn på sykkel langs den veien. Det er rett og slett livsfarlig.

I krysset riksvei 41 med avkjøring «nye» Mollestad-brua er det ingen fotgjengerovergang. Fartsgrensa er 60 km/t. Og gang- og sykkelveien, med busstopp retning Birkeland, ligger på innsida av riksveien.

– På Vestre Mollestad er det i dag 20 unge under 18 år, sier Anna.

– Halve Mollestad driver jo med idrett. Og barna sykler til Birkeland. Eneste trygge veien for de er over gamle Mollestad- brua.

Det er ved denne brua at gang- og sykkelveien oppover mot Birkeland starter.

– Nå må vi kjøre barna, og det betyr enda mer biltrafikk, sier Anna.

Etter stenginga av gamle Mollestad-brua fredag, er det nøyaktig to kilometer å gå rundt til busstoppet på andre sida på Østre Mollestad. Uansett hvilke bru man bruker, er dette det nærmeste busstoppet retning Kristiansand.

Og deler av strekninga bort til riksvei 41 er langt fra tilrettelagt for myke trafikanter.

– Dette er egentlig krise. Det er dramatisk, sier Anna.