Birkenes har fått en ny norgesmester

I KONKURRANSEMODUS. Her er Bread Christensen i gang under NM foran et par av dommerne. (Foto: Privat)

Søndag kveld ble Bread Christensen fra Havane på Birkeland norgesmester som bartender i cocktails-klassen. Med sterk deltagelse og et høyt nivå gikk 26-åringen helt til topps, med blant annet kortreiste ingredienser. Konkurransen foregikk i Klubben Selskapslokaler i Kristiansand.

Birkenesavisa treffer den nybakte NM-vinneren i sitt hjem mandag. Han kommer opprinnelig fra Lavangen kommune ved Narvik og har bodd fem år i Tromsø. Han har nå bodd på Birkeland i snart ett år, og er samboer med birkelandsjenta Iselin Birkenes Terjesen.

Bread har også en bachelor i statsvitenskap, ved siden av utdannelsen som bartender.

Han har flere ulike skoleringer innen faget som bartender, eller sommelier som det heter på fagspråket. Sommelier i vinkjeller, samt innen beer, coffee og spirit. Det meste av barutdannelsen har han fra Bererage Academy i Oslo, en skole som startet opp i 2008.

– Jeg fullførte bachelorgraden min og har ved siden av, fra 15 års-alderen, jobbet i bar.

– Jeg begynte i kjøkkenet som vaskehjelp. Så har jeg gradvis gjennom 11 år opparbeidet meg erfaring og kompetanse innen faget. Jeg fant ut at barbransjen var spennende, og har siden satset på dette.

– Jeg har jobbet med alt fra øl, vin, brennevin og til kaffe. Jeg har også undervist andre, i faget øl og kaffe, kan Bread berette.

– Nå jobber jeg fast jobb på Boen Gård ute i Tveit, i full stilling som barsjef.

HJEMME I HAVANE. Bread hjemme dagen etter NM-gullet, og premien som beviser at han er best i Norge på å lage drinker.

– Hvor mye trente du før søndagens NM?

– Jeg trente knallhardt de tre siste månedene før gårsdagens NM, og følte jeg var godt forberedt. Men man vet jo aldri hva man får i oppgaver, så det var spennende. Vi var 20 deltagere i min klasse innen cocktail.

– Årets tema i NM var «Cocktails til mat», eller Food Pairing som det heter. Da skulle vi finne en drink med smak som skulle passe til en matrett. Selve konkurransen var fire-delt, der jeg selv kunne bestemme matretten, forteller Bread engasjert.

– I kjernen av ingrediensene brukte jeg lokale råvarer, fra eplehagen og eplemost fra Boen Gård. I tillegg brukte jeg bringebærsaft fra Skråstad Gård like utenfor Kristiansand. Og så brukte jeg aperol, tequila og en egenkomponert likør bestående av melk og sitrus.

– Så lagde jeg en egen bitter, basert på te. Når drinken var ferdig til dommerpanelet, så serverte jeg denne med en rett av røykelaksrett med salat til, forteller den ferske norgesmesteren.

ENOUGH. Vinnerdrinken Enough er ferdigstilt, sammen med røkelaks med salat. (Foto: Privat)

– Dommerne følger med på fire kriterier som vi blir dømt etter. Først skulle vi indentifisere fem ulike brennevinstyper, før vi fikk en annen kunnskapsprøve. Deretter så de hvordan vi lagde og presenterte cocktailene.

– I den siste kategorien skulle vi opp i noe som kalles Mysteri Box. Vi skulle velge en boks uten å vite innhold, med en ukjent ingrediens. Utfra denne så måtte vi i løpet av 10 minutter lage en drink.

– To ulike dommerteam fulgte med oss på dette hele veien. Og da poengene til slutt skulle telles opp, sto jeg igjen som vinner. Det var utrolig artig og inspirerende, også fordi konkurransen var knallhard og nivået skyhøyt.

– Vi har et godt felleskap oss bartendere imellom, og er medlem av Norsk avdeling for International Bartender Association (IBA). Vi smakte selvsagt på hverandres ulike «oppskrifter», og det var som sagt et høyt nivå, sier Bread.

– De som har jobbet før oss har lagt lista høyt. Vi som jobber i bransjen nå, er takknemlige for all den kunnskapen vi kan bruke fra de «gamle» mesterne.

– Vi skjønner at dette er en konkurransegren der de som deltar, virkelig kan sitt fag?

– Ja, vi mener det er en egen form for kunst det vi jobber med. Og med alle de ulike komposisjonene vi kan jobbe med. Vi lærer også mye av hverandre, for nettopp å holde et høyt nivå som kundene setter pris på, forteller bygdas nye mester.

NM-drinken til Bread har nå fått sitt eget navn – Enough. Og den kommer etter hvert på barlister. Men før drinken fås kjøpt, må fagmannen fra Havane først produsere mer av sin egenkomponerte likør, for der er han nå tom.