Birkenes skal ta imot 70 flyktninger fra Ukraina

(Arkivfoto)

Kommunestyret vedtok torsdag kveld, etter anmodningen fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), å ta om å ta imot 70 flyktninger fra Ukraina.

Først var Birkenes kommune bedt om å ta imot inntil 40 flyktninger. Nå er det anmodet om å ta imot 30 flyktninger til.

Vibeke Thomassen (Ap) ville vite fra kommunedirektør Anne Stapnes hvordan Birkenes nå er forberedt til denne flyktningkrisen.

– Er vi klare til å ta imot flyktningene, blant annet med tanke på barnehage, skole og andre tilbud flyktningene trenger?

– Det er et vanskelig spørsmål, svarte Stapnes. Med tanke på opplæringstjenester, helsetjenester og annet så er dette krevende. Men jeg mener vi skal klare dette. Flyktningtjenesten er veldig på, siden de har hatt erfaringer fra lignende kriser før. Dette er med på å berolige meg, sa hun blant annet.

– Det krever at vi får til de ressursene vi trenger. Vi har arealstørrelser blant annet i barnehager som er store nok til å ta imot barn.

– Det er opp til meg å sikre en bemanning som gir disse menneskene trygghet. Det kan bekymre at vi har en stram økonomi. Nå følger det med en pris fra staten per person per måned, som skal dekke kostnader. Men viljen både i administrasjonen, hos frivilligheten og folket er stor.

– Vår innstilling er at vi skal klare det, sa kommunaldirektøren.

Odd Gunnar Tveit (Frp) sa blant annet dette i et kort innlegg:

– Disse er ikke lykkejegere de som kommer nå. Jeg tror det er lettere å integrere ukrainere fordi de har samme kultur som oss, så dette tror jeg ikke blir noe problem.

Ragnild Borø Svaland (Sp) reagerte umiddelbart på innlegget til Tveit.

– Alle andre som kommer fra andre steder er ikke nødvendigvis lykkejegere, sa hun i en kort replikk.

– Jau, det er jo mange av dem, og det vett vi jo, svarte Tveit – til «summing» i fra kommunestyresalen.

Ordfører Gyro Heia (Sp) ønska det store engasjementet for å ta imot flyktningene velkommen.

– Dette må vi bare være klare for. Vi folkevalgte, administrasjon og innbyggerne skal engasjere oss i dette. Vi vet at folk som nå ikke normalt har leid ut sine leiligheter og hus, ønsker å leie ut. Og det er gode signaler for oss. Vi må hjelpe hverandre med å lykkes, sa blant annet ordføreren i sitt innlegg.

IMDi peker på de konkrete behovene til flyktningene.

– Det vil særleg vere kvinner, barn og eldre flyktningar som kjem frå Ukraina. Det er viktig at kommunen no legg planar for å bygge opp tenesteapparatet for fleire flyktningar frå Ukraina og andre land. Dette dreier seg om både bustader, helsetenester, introduksjonsprogram,barnehageplassar og skule.

Kommunedirektørens forslag i saken ble enstemmig vedtatt av kommunestyret:

  1. Birkenes kommune sier ja til å bosette inntil totalt 70 flykninger under forutsetning av at det er mulig å skaffe nok boliger. Kommunen har ikke mulighet til å bosette flykninger med store og sammensatte behov.
  2. Kommunedirektøren gis mulighet til å oppbemanne ut fra behov i forhold til det antall flyktninger som bosettes.
  3. Det kjøpes/leases en bil til arbeidet med bosetting.