Olav Vehusheia om støy fra vindturbiner: – Gudbedre for bråk!

(Arkivfoto)

 

Undertegnede var på tur med Birkenes Kommunestyre til Lista i 2013.

Foranledningen til dette var at vi som folkevalgte skulle få en førstehånds informasjon angående vindkraftens realiteter. Som «guide» på denne turen var prosjektleder Westin som utbyggers representant. Vel inne i det utbygde området ble vi loset opp til en plass med god utsikt over en håndfull av turbinene. Været var fortreffelig, med en liten bris fra sør, slik at turbinene snurret friskt rundt. Etter litt innledende info, ruslet vi så rundt i området der, – mer eller mindre som vi selv ønsket.

Jeg var jo allerede i utgangspunktet negativ mot å tillate dette i Birkenes, av flere grunner. Og en av disse grunnene var da støyproblemer for berørte naboer. Overraskelsen var relativt stor da jeg erfarte at den støyen jeg forventet begrenset seg til noen svakt hørbare «svisj» fra vingene, selv om jeg sto bare 50-60 meter fra masten!

Jeg ble vel såpass overrasket at jeg ble sitert på at jeg «hørte ikke turbinene på grunn av småfaula!»

I årene som har gått i etterkant av turen, har jeg fra flere hold hørt dårlig skjulte påstander om at «utbygger har nok passet på at propellene var vinklet slik at vi ikke skulle få det riktige bilde av støyen!»

Dette er jo ganske alvorlige insinuasjoner, så til slutt nå tok jeg meg en tur på egenhånd ti Lista for kvalitetssikring av støy. Og jeg skal si det ble kvalitetssikring! Været: Overskyet, bris styrke 11 ifølge Yr. Plasserte meg 500 meter bak nærmeste turbin, den roterte for ordens skyld med 17 r.p.m. Gudbedre for bråk! Det kan nærmest sammenlignes med et propellfly som sirkler lavt nede, – før landing!

Jeg kan ikke komme med påstander om at noe var «fikset» da vi var på besøk der i 2013, men realiteten var iallfall radikalt endret! Så får heller mere vindkraftkunnskapsrike personer som måtte føle for det, opplyse meg om grunnen til dette.

Uansett, – JEG ville iallfall ikke kunne trives med å bo i et slikt miljø! (Og det tror jeg ikke noen av tilhengerene til utbygging ville ønsket heller.) Kanskje unntatt de som kan sitte i stuene sine og titte på turbiner som snurrer på egen eiendom, som et annet taksameter!

Jeg synes alle burde legge seg Arnulf Øverlands ord på minne: «Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.»

Denne min siste erfaring var så graverende for meg, at jeg bare MÅTTE få det ut!

 

Mvh.

Olav Vehusheia

Tidligere Høyre-politiker, nå leder i Birkenes Industri og Næringsparti

_________________

Leserinnlegg