Anne Charlotte Ruud – årets entreprenørskapslærer i Agder

ÅRETS ENTREPENØRSKAPSLÆRER. Anne Charlotte Ruud er kåret til Årets entreprenørskapslærer i Agder. Hun underviser til daglig ved Valstrand skole. Her sammen med Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder. (Foto: Ungt Entreprenørskap Agder)

Prisen «Årets entreprenørskapslærer i Agder» deles ut i forbindelse med det årlige fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter, og ble i mars tildelt Anne Charlotte Ruud, lærer ved Valstrand skole i Birkenes kommune.

Når elever etablerer sine egne bedrifter som del av undervisningen i skolen, er det viktig å anerkjenne deres mot og vilje til å trå utenfor egen komfortsone – både i og utenfor klasserommet. Med tro på entreprenørielle læringsstrategier utfordrer også lærerne sin egen komfortsone, når de legger til rette for at elever skal utvikle og spisse ferdigheter innen kreativitet, samarbeidsevne, risikovilje og nytenkning – gjennom prøving og feiling.

Hvert år gir Ungt Entreprenørskap Agder spesiell oppmerksomhet og egen pris til en lærer fra grunnskole, videregående eller høyere utdanning, som har utmerket seg i dette arbeidet; Årets entreprenørskapslærer i Agder.

En samlende drivkraft

I tett samarbeid med gode kollegaer har Ruud gjennom mange år vært en samlende drivkraft for elevbedrifter ved skolen, og bidratt til utvikling og nye tanker i dette arbeidet. Gjennom å bygge opp en entreprenørskapskultur på skolen over mange år, er Valstrand nå den ungdomsskolen i Agder med flest elevbedrifter. Med Ruud i spissen har skolens elevbedrifter de senere årene utmerket seg både i antall og prestasjoner på regionale mesterskap. I tillegg har hun vært en ressursperson i Ungt Entreprenørskaps samarbeid med lærerutdanningen ved Universitetet i Agder, blant annet ved å dele sine erfaringer med studenter.

Elevene ved Valstrand skole omtaler Ruud som alltid interessert og villig til å hjelpe, uansett hva de trenger hjelp til. Elevene er også tydelige på at hun holder motet deres oppe, og er veldig viktig for at elevbedriftene skal lykkes.

Hun beskrives av ledelse og lærere ved skolen som en som alltid er blid og bobler over av engasjement – proppfull av ideer og pågangsmot. Hun gir alltid det lille ekstra til elevene, og er opptatt av at elevene får skape noe i skoletiden. Ofte har elevbedriftene «helt spesielle ideer» som det krever mot å støtte opp om, og som krever samarbeid med en rekke instanser og personer i nærmiljøet. Hun berømmes for det det som gjerne blir et «krevende håndverk» med behov for mye «goodwill» fra lokalt arbeids- og næringsliv – der andre ser problemer, ser hun løsninger!

Hun viser stort engasjement for elevbedriftene, men er også opptatt av «å skape» i andre fag, der hun har hatt mange prosjekter hvor elevene opplever en prosess som gir konkrete resultater.

De siste to skoleårene har 150 elever etablert sine egne bedrifter ved Valstrand skole.

Elevene identifiserer et problem eller behov, og utvikler produkter eller tjenester som en løsning på disse. Elevene skal ikke bare lære gjennom å gjøre, men lære gjennom å skape verdi for andre – opparbeide erfaring med å se muligheter og omsette ideer til handling.

– Å skulle jobbe tverrfaglig, kjøre kreative prosesser, ta inn aktuelle problemstillinger fra arbeids- og næringsliv, handler for mange lærere om å utfordre etablerte pedagogiske metoder og verktøy, sier Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder.

Tidlig innsats er viktig for å fremme entreprenørskapsarbeidet i regionen, og gjøre elevene mer robuste i møte med fremtidens kompetansebehov – at lærere som Anne Charlotte Ruud tør å erstatte tradisjonell undervisning med bedriftsarbeid i skolen er noe vi setter stor pris på, avslutter Lien.

 

Ungt Entreprenørskap Agder

______________

Pressemelding