Får gå verdenscupavslutninga i Kollen

GLEDER SEG. Martin Uldal gleder seg vilt til å gå verdenscupsprinten i Holmenkollen fredag. Hvor god han må være for å nå målet om å bli blant de 60 beste og dermed få gå jaktstarten dagen etter, aner han ikke. – Det er litt derfor jeg har lyst til å gå, men målet er i alle fall jaktstarten, fastslår 20-åringen. (Foto: Espen Uldal)

Som beste poengplukker i junior-VM får birkenesskiskytteren Martin Uldal lov å gå seniorenes verdenscupavslutning i Holmenkollen 17. -20. mars.

I junior-VM gis det 60 poeng for gull, 54 poeng for sølv, 48 poeng for bronse og så videre. Den som plukker flest poeng totalt, blir totalvinner av VM og får delta i seniorenes verdenscupavslutning, som de siste sesongene har gått i Holmenkollen. Med sine tre individuelle bronsemedaljer endte Martin Uldal opp med 144 poeng totalt i junior-VM i Soldier Hollow i USA. Dermed ble han «Overall Winner» av mesterskapet og får æren og gleden av å bryne seg på verdenseliten neste helg.

– Det er jo sjukt kult å bli «Overall Winner», da, sier en godt fornøyd Martin Uldal til Birkenesavisa. Og ekstra kult er det å få startplassen i Holmenkollen.

– Det er helt drøyt! Jeg hadde tenkt litt på det på forhånd, at det hadde vært rått, men å ende opp med det er skikkelig kult. Noe jeg ikke turte å tenke på forhånd, legger han til.

Håper på jaktstarten også

I utgangspunktet er det fredagens sprintøvelse BIL-junioren får delta på. Dersom han blir blant de 60 beste der, får han også gå jaktstarten dagen etter.

– Hvis jeg er i grei form og ikke skyter meg bort, så bør jeg absolutt ha muligheter til å få gå jaktstarten, mener VM-totalvinneren. Han er spent på hvordan det blir å komme inn på standplass foran fulle Kollen-tribuner.

– Hvis det er sånn at publikum begynner å juble for hvert skudd, er jeg spent på åssen jeg reagerer, for det har jeg ikke opplevd før. Men jeg er en person som ikke blir satt ut så fort, så jeg er ikke så engstelig for det, sier han og understreker nok en gang:

– Men det blir helt rått å få gå i Kollen!

I isolasjon

På vei hjem fra USA var det flere i den norske VM-troppen som ble smitta av covid. Etter at han kom hjem til Lillehammer har derfor birkelandsgutten isolert seg på ei lånt hytte på Sjusjøen, livredd for å bli smitta før Kollen-helga.

– Jeg har vært litt stressa de siste dagene og tar en covid-test hver dag. Jeg får holde ut til etter Kollen. Da begynner jeg nok å treffe folk igjen, sier bronsegutten fra junior-VM. Han er godt fornøyd med mesterskapet selv om han ikke nådde målet om et individuelt gull.

– Å prestere bra og ta medalje på alle øvelsene er i seg sjøl veldig kult, synes juniorlandslagsløperen.

Satser på NM-gull

Før han møter verdenseliten og Kollen-publikummet er det junior-NM i Vik i Sogn kommende helg.

– Hva kan vi forvente der?

– Jeg forventer vel kanskje to bronse, hehe. Nei, jeg vet ikke helt hvordan kroppen reagerer på USA-turen. Det kan gå begge veier. Kanskje får jeg en nedtur, kanskje får jeg et løft av høydeoppholdet. Jeg må bare konsentrere meg om å skyte godt og gå bra begge dager, så får vi se. Men jeg har lyst på en tittel.