Ny VM-bronse til Martin Uldal

STARTNUMMER 22. Martin Uldal klarte å holde tempoet oppe, og gikk i mål til klar ledelse. (Foto: IBU/Bjorn Reichert)

Birkenesskiskytteren Martin Uldal lå lenge an til å ta gull på sprinten under junior-VM i skiskyting i Soldier Hollow, men bak kom en finne og en nordmann med bedre gli.

– Jeg er veldig fornøyd med løpet i dag, selvfølgelig. VM-medalje og et veldig bra utgangspunkt til jaktstarten i morgen, sier Uldal i en sms til Birkenesavisa. Med startnummer 22 viste han tidlig at han hadde skumle hensikter på VM-sprinten, som gikk lørdag kveld norsk tid. Etter fullt hus på første skyting gikk BIL-junioren ut fra standplass som nummer to, et snaut sekund bak lagkamerat Mats Øverby. Uldal holdt høy fart i sporet, og da han kom inn til andre skyting, lå han meget godt an. En stående-serie i Lars Helge Birkeland-klassen – fem blinker rett ned på 19 sekunder! – sendte birkenesingen ut fra andre skyting med 12 sekunders forsprang på Øverby.

– Det gjør meg litt ekstra stolt, siden det å få ut alt av det man har når man står på start er noe jeg setter veldig høyt. Det gjorde jeg i dag, sier Uldal til Birkenesavisa.

Sisterunden ble avgjørende

Mens Lier-gutten fikk det tungt på sisterunden, klarte Uldal å holde tempoet oppe, og gikk i mål til klar ledelse. Bak kom imidlertid en russer, en finne og en nordmann halsende med gull i blikket. Russiske Kornev rakk akkurat ikke tida til Uldal, men finske Otto Invenius nøt ifølge NRKs ekspertkommentator Ola Lunde godt av stigende temperatur og skarpere føre og leverte en sisterunde det lukta svidd av. I mål var han snaue ni sekunder foran Martin Uldal. Ingen kunne imieldertid hamle opp med trippelgullvinneren fra forrige junior-VM. Figgjo-gutten Martin Nevland skjøt feilfritt og suste inn til seier, 11,9 sekunder foran Invenius og 20,8 sekunder foran Uldal.

MEDALJEJUBEL. Sølvvinner Otto Invenius fra Finland, gullvinner Martin Nevland og bronsevinner Martin Uldal til høyre. (Foto: IBU/Bjorn Reichert)

Mats Øverby sørga for at Norge fikk tre mann blant de seks beste med sin 6. plass, mens Vetle Rype Paulsen kompletterte den norske innsatsen med 22. plass.

Jaktstarter søndag

– Jeg hadde litt troen på enda gjevere metall i dag, men visste også at det var mulig å gå fortere enn det jeg gjorde på ski i dag. Jeg er i grei form, men jeg har gått fortere på ski tidligere, sier Martin Uldal til Birkenesavisa.

– Selvom jeg er storfornøyd med medalje så skal jeg gjøre alt for å få hentet det gullet som har vært så nærme to ganger nå, lover han. Den neste gullsjansen får han søndag, når det er klart for jaktstart for alle klasser i junior-VM i Soldier Hollow. Klokka 19.00 norsk tid går startskuddet for gutta i ungdomsklassen (15-18 år), med vegdøl og Birkenes IL-løper Andreas Aas på startstreken. En time seinere går jentene i ungdomsklassen. Klokka 22.15 skal Martin Uldal og konkurrentene i juniorklassen (19-21 år) jakte nye medaljer, mens juniorjentene starter en drøy time seinere, nærmere bestemt klokka 23.20.