På Joker fritidsklubb er det ungdommen selv som har ansvaret

NESTOREN. Gøran Frigstad er en kjent skikkelse blant ungdommene, og gjør en stor jobb for disse. Her ved inngangen sammen med 14 åringene Amalie og Lotte.

Joker fritidsklubb er en meget viktig møteplass for ungdommen i Birkenes. I dønningene av et mer åpent samfunn igjen etter koronaen, møter vi to av de voksne lederne og ikke minst ungdommene selv. En fredagskveld på ungdommens egen hjemmebane.

Klokka nærmer seg 19, da Joker fritidsklubb åpner dørene sine denne fredagen. To av lederne er på plass, mens kveldens ansvarlige ungdommer er i ferd med å rigge til og gjøre klart for innrykk. Man sier at førsteinntrykket er viktig uansett hva som møter oss. Slik er det også for oss da vi ankommer i kjelleren på gamle Valstrand skole.

Interiørmessig er det imponerende det de har fått til i de gamle lokalene, i det som er tilpasset nettopp dem som skal være her to ganger i uken – ungdommene. Vel er det slitte lokaler, men det er blitt til et møtested med ulike aktiviteter i regi av dem selv, og de er stolte av det.

SIMULATOR. David Nystøl Søhagen demonstrerer bilspillet med en «selvkomponert» Volvo 240.

Lokalene er de samme som for ungdommen på 70 og 80-tallet. Dette er ikke nye og nypolerte «kalde møterom».

Vi blir tatt imot bak kiosken i det som i gamle dager var røykerommet av de voksne, som denne februarkvelden er Gøran Frigstad og Kristoffer Svendsen. Ellers er de andre voksne lederne Daniel Haugebo, Eline Håkedal og Kristoffer Nystøl Søhagen.

RATTING. Milla-Sofie Ivarson Hansen prøver seg på simulatorkjøring.

– Nå er vi akkurat i gang med å gjøre klar for de unge, og det er ungdommene selv som rigger til og gjør det klart til innrykket denne fredagen, forteller Gøran og Kristoffer oss.

– Her er det ungdommer mellom 13 og 18 år som har sin egen plass og møtes til fellesskap og aktiviteter. Onsdager har vi oppe fra klokken 18.30 til 22, mens på fredagene er det åpent fra klokken 19 til 23.30.

– Normalt kommer det innom mellom 40 til 70 personer hver av disse dagene. Nå har koronaen satt visse begrensninger også for oss i lange perioder. På dager med spesielle aktiviteter er vi fort oppe i 100 ungdommer her, forteller lederne.

MOPEDSNAKK. En gjeng gutter har samlet seg i lokalet og det er moped som er samtaleemnet blant ungdommene.

– Så har vi også en spesiell dag i året, 16. mai. Da inviterer vi de kommende 8. klassingene på besøk hos oss. Det er på en måte en hospitering, slik at de skal bli kjent med klubben før dørene også åpner for dem – og for at ikke alt skal være nytt og fremmed. Noen ganger samarbeider vi også med andre organisasjoner og lokale foreninger i bygda, for åpne kvelder. Da har vi vært oppe i over 200 ungdommer i lokalene her, og det er stas forteller Gøran oss.

– Ungdommene gjør det meste selv. De ordner til og vasker etter kveldene. De rigger opp musikkanlegg, ulike spill, rydder søppel, lager handlelister og tar ut av oppvasken. Oppgjøret etter hver samling gjør de sammen med en av oss voksne. Vi er alltid to voksne her på ungdomstreffene, forteller Gøran.

Etter en liten introduksjon av de voksne, tar vi runden rundt i lokalene og treffer de som rigger til for denne fredagen og på en måte er «eierne» av stedet. Noen sitter også i styret i ungdomsklubben, som teller 10 ungdommer fra ulike alderstrinn. Ellers er det fortsatt tidlig kveld, og vi blir fortalt at rushet av ungdommer kommer senere.

STYREMEDLEMMER. Fire av de som er med i styret og organiserer klubben er Lotte Øvrelid, Amalie Herje, David Nystøl Søhagen og Sigmund Jarvenes Flaa.

Vi treffer David Nystøl Søhagen på 14 år som er med i styret og som er med og rigger til.

– Jeg er her nesten hver gang vi har åpent, og noen ganger er jeg med å ha ansvaret for å åpne klubben, rydde og gjøre de oppgavene vi har. Jeg stortrives med å være her og er glad for at vi har et slikt sted, forteller 9. klassingen oss.

– Jeg liker aller best bil-simulatoren forteller han, og viser oss hvordan han ratter en gammel Volvo 240 på den store skjermen. Men vi har mange andre aktiviteter her også, så det er et godt utvalg, forteller David.

BILJARD. Knut Fredrik Grødum Homme og Jon Beisland er her midt i en biljardmatch.

Amalie Herje og Lotte Øvrelid, begge 14 år, rigger klart oppe i 2. etasje da vi kommer. Der er det blant annet biljard, bordtennis og air-hochey aktiviteter. Da de kommer ned i 1. etasje like etterpå, får vi en prat med jentene.

– Vi stortrives her og er her hver fredag og onsdager når vi kan, forteller 9. klassingene ved Valstrand skole. Vi sitter også i styret i klubben og syns det er givende å være med å organisere ting til oss ungdommer her, forteller to unge reflektere jenter.

– Vi har også en «digital ungdomsklubb» som heter Discord. Der kan vi vi chatte, diskutere og prate over nettet, kan de berette.

NYE SJAKKSPILL. Amalie Herje og Lotte Øvrelid foran ett av de 10 sjakkspillene klubben har fått av «Sjakk & Samfunn».

De setter seg ned ved et av sjakkbrettene som klubben nettopp har fått.

– Vi fikk en mail fra Sjakk & Samfunn om at de kunne tilby ti gratis sjakkspill til oss. Det ønsket vi oss selvsagt, forteller jentene. De hadde som krav at vi satt av et lite hjørne av lokalene våre med spillene fremme, som en promotering på en måte, forklarer Amalie og Lotte.

– Vi arrangerte også en liten sjakkturnering for ikke så lenge siden. Vi spilte ikke selv, forteller de mens de flytter dronning og bøndene frem for å illustrere starten på et spill.

 

BirkeLan

Da vi nærmer oss slutten av besøket, treffer vi igjen «nestor» på fritidsklubben, Gøran Frigstad. Han har en anmodning til oss, om vi kan få med det kommende datatreffet for ungdommene.

– Fra 24. til 27. februar arrangerer vi igjen BirkeLan, et dataparty for ungdommene. Vi har ikke kunnet arrangere dette under koronaen, men er nå tilbake. Det var svært populært sist, og vi har leid Birkeneshallen hele denne helgen. Det er for alle over 13 år og oppover. Ungdommer og voksne kan gå inn på BirkeLan.no sine sider for å få mer informasjon om datatreffet, kan Frigstad fortelle.

På vei ut av lokalene har klasse 9 A elevene Amalie og Lotte plassert seg ved inngangen. Her fører de liste over alle som kommer inn. Ikke en korona-liste som vi alle er blitt så vant med, men en «brannliste». Dette for å ha kontroll på hvem og hvor mange som er i bygget til enhver tid.