Alt tilbake på lokale hender – Salvesen og Arnesen kjøper også Koab Eiendom AS

KJØP. Produksjonssjef Rune Salvesen og daglig leder Jan Terje Arnesen i Koab Service har gjennom sitt selskap ARSA kjøpt også Koab Eiendom AS. Dermed er også bedriftens bygninger og utstyr kommet på lokale hender.

Rune Salvesen og Jan Terje Arnesen overtok høsten 2020 Tratec Agdermaskins avdeling på Flakk. Samtidig tok de tilbake det lokale bedriftsnavnet Koab. Nå har de også kjøpt opp Koab Eiendom AS, som eier bygningene og alle maskinene.

– Vi har etablert et nytt moderselskap hos oss og kjøper opp Koab Eiendom AS. Det betyr at Koab Service går bra og vi tar ett steg videre, skriver Arnesen i en e-post til Birkenesavisa. Birkenesavisa avlegger industribedriften et besøk for å høre litt mer om nyheten.

– Det har hele tiden vært tanken at vi skulle overta bygningene og maskinene også, forteller Arnesen. Etter at vi overtok driftsselskapet i 2020 tegnet vi en kjøpsopsjon på eiendomsselskapet. Intensjonen var å overta den delen i 2024, men når det allerede nå lå til rette for en overtakelse så gjorde vi det, legger han til.

– Det er nok ikke den store gevinsten i å kjøpe eiendommen fremfor å leie den, men det er greit å styre alt selv og investere i vårt eget. I så måte må vi skryte av Tratec for et godt samarbeid. De har lagt alt veldig godt til rette for oss. Vi må også skryte av Birkenes Sparebank som har hatt tro på oss og har vært med oss hele veien, sier Arnesen.

Det er selskapet deres ARSA (Arnesen/Salvesen) som har kjøpt Koab Eiendom AS.

Et kjempeår

Grunnen til at ting lå til rette for overtakelse allerede nå, to år før planen, er at Koab Service har lagt bak seg et veldig godt år.

– Vi har hatt et kjempeår rett og slett. Vi har økt omsetningen med 40 prosent i forhold til budsjettet, sier Salvesen. Det er en kombinasjon av flere ting som er årsaken til det. Markedet er på vei opp, vi har fått til en bedre drift, samtidig har vi fått mange nye kunder, og flere gamle kunder er kommet tilbake. Koronarestriksjoner har også ført til mindre tilgang på utenlandsk arbeidskraft, noe som gir mer til oss lokale.

– Vi har også markedsført oss bedre, både på sosiale medier, og bedriftsbesøk hvor vi forteller hva vi kan bidra med, sier Arnesen.

Han tror også det har stor betydning at de nå fremstår som en lokal bedrift, og ikke en liten del av et stort konsern.

– Etterspørselen etter tjenestene våre har eksplodert, og vi har ikke hatt mulighet til å håndtere alle forespørslene. Vi søkte etter flere folk i hele fjor, men det har vært vanskelig å få ta i kvalifiserte folk. Det er også færre som tørr å bytte jobb under en pandemi. I fjor ansatte vi fire nye, og har nå 33 i arbeid hos oss, sier Arnesen.

De har økt verkstedproduksjonen på Flakk, og har 6-8 mann i produksjonen. De øvrige er leid ut til prosessindustrien, blant annet til Glencore, Fiven, 3B og Hydro Vigeland. Bare på Glencore har de nå 13 mann.

Optimister

– Pila peker oppover også dette året, men det kommer ikke av seg selv. Det har vært mye jobb, men det er verdt det. Tidene forandrer seg, og vi må bare henge med. Det er gøy å se at vi er levedyktige inn i fremtiden, sier Salvesen.

– Vi er en servicebedrift, og da gjelder det å hive seg rundt og levere på kort tid, sier Arnesen.