Birkenes Sparebank gir 150 000 kroner til ny lokal bok

GAVESJEKK. Nils Kristen Haabesland i bokkomiteen tar sammen med historielagets leder Edvard Lauen imot sjekken på 150 000 kroner fra Birkenes Sparebank, her representert ved Kjetil Aamlid.

Bygdeboka «Stedsnavn i Birkenes» kommer ut i høst. Og Birkenes Historielag mottok torsdag en gave på 150 000 kroner fra Birkenes Sparebank til utgivelsen.

– Det gjenstår litt arbeid, men 31. september skal boka være ferdig. Det lover Edvard Lauen og Nils Kristen Haabesland, som på vegne av historielaget mottok gavesjekken fra Kjetil Aamlid i Birkenes Sparebank.

Bygdeboka som er under arbeid dreier seg om stedsnavn i gamle Birkenes kommune, og er nummer 5 i rekken. Tidligere er det gitt ut «Gard og grend», «Ætt og odel» og «Arv og vekst», sistnevnte i 1975. Deretter gikk det noen år før nummer fire «Arven føres videre» kom i 2013. Det er mange års arbeid fra Vidar Haslum som er grunnlaget for den nye boka. Vidar Haslum har samlet stoff til boka over mange år. Noe av materiellet er tilbake til 70-tallet.

– Det at Vidar Haslum står bak arbeidet borger for kvalitet, sier historielagets leder Edvard Lauen.

Det legges stor vekt på at boka skal være brukervennlig. Det er mange kart og bilder i boka. Rundturen med stedsnavnene i gamle Birkenes kommune starter med gårdsnummer 1 på Grødum og ender opp med gårdsnummer 91 på Tveide, og det tas med hvert enkelt bruksnummer under disse.

– Det er ei bok som ikke bare er interessant for grunneierne. Her er det mye kulturminner og lokalhistoriske navn som bør interessere mange, sier Haabesland.

TAKKNEMLIGE. Edvard Lauen (til venstre) og Nils Kristen Haabesland mottok en sjekk på 150 000 kroner fra Birkenes Sparebank.

Det ligger mange års arbeid bak den innsamlede informasjonen, og det kunne sikkert dukke opp flere navn om en jobbet lenger med det, men historielaget syntes det var rett å sette en strek nå, og sette i gang produksjonen av boka. Boka vil inneholde flere tusen navn spredt over 750 sider.

– Det er et enormt arbeid som blir gjort, og bare på dugnad. Da snakker vi ildsjel, sier Lauen tydelig imponert over hva Haslum har samlet inn.

Historielaget har opprettet en bokutgivelsenemnd bestående av Nils Kristen Haabesland, Ole Aasen, Inger Slågedal og Olav Heimdal.

– Vi har hatt en prosess med Vidar Haslum de siste tre årene. Han er ferdig med innsamling av informasjon, nå dreier det seg om lay-out og setting av sidene, og finansieringsdelen. I så måte er dette en veldig kjærkommen gave. Det koster en del å gi ut bok, sier Haabesland.

Bokprosjektet har en kostnadsramme på 458 000 kroner, og boka vil bli trykket i 500 eksemplarer. Bokprosjektet har tidligere fått 40 000 kroner fra kommunen, og nå altså en kjærkommen gave også fra Birkenes Sparebank. De øvrige kostnadene tar historielaget.

– Vi er svært takknemlig for gaven, noe som muliggjør denne utgivelsen, lyder det fra Edvard og Nils Kristen når de mottar gavesjekken fra Kjetil Aamlid i Birkenes Sparebank.

– Det er viktig for oss å være med å ta vare på historien. Dette er et allmennyttig formål vi gjerne vil være med på, repliserer Aamlid.

– Dette er virkelig ei bok vi ser frem til å gi ut. Det er bare å rydde plass i bokhylla med en gang, ler Lauen.