Avløseren Halvor (25) har kjøpt stor gård og flytter til Åmli

AVLØSER. Halvor Retterholt ble i 2020 kåret til "Årets avløser" i Agder. Nå satser stort, med 50 melkekyr på ny egen gård.

Vegdølen Halvor Retterholt har kjøpt en av de største gårdene som driver med melkeproduksjon i Agder. Gården Nesodden ligger vakkert til på Simonstad i Åmli. Prislappen, på vel 12 millioner kroner, inkluderte både jord og skog – et herskapelig våningshus, og et moderne uthus med ei gunnflate på omlag et dekar.

25-åringen fra Retterholt i Vegusdal har vokst opp med både dyr og gårdsdrift, og har vært avløser i flere år. Dermed har han alt grunnlag i banken for å satse så stort som han nå gjør, med kunnskapen han har opparbeidet.

Han har fått gode skussmål gjennom sitt virke som avløser, og i Agder Bondelag skriver de følgende:

– I fjor vart Halvor Retterholt kåra til «Årets avløysar» på Agder. Me kan såleis slå fast, utan atterhald, at her har me med ein solid fagmann å gjere. Ei telefonrunde til røynde gardbrukarar i røystekrinsen etterlet ingen tvil. Referansene – omtalen av unge Retterholt er udelt positive. Ein framifrå ungdom. Ein arbeidsmaskin av dei sjeldne».

De legger til følgende av den unge vegdølen:

– Han har tømt sparebøssa, brukt opp konfirmasjonspengene, vore i samtale med den lokale banksjefen og skaffa seg ein ny heim – ein ny arbeidsplass. Det vart eit sterkt og minnerikt møte med ein gild, optimistisk, reflektert og modig ung mann.

HERSKAPELIG. Halvor Retterholt har kjøpt Nesodden gård på Simonstad i Åmli for 10,1 millioner kroner. (Foto: Privat)

Selve gården hadde en prislapp på rett over 10,1 millioner, mens bare melkekvota kostet litt over 2,3 millioner kroner.

Melkekvota skal den nye storbonden Retterholt nå øke, og skal opp i hele 400 000 liter med melk i året. Til Agderposten forteller han at han nå har 30 melkekyr, men skal øke til 50 om kort tid.

Når vi lurer på om Halvor trenger hjelp på gården, og kommer til å melde seg på «Jakten på kjærligheten», ler den beskjedne karen godt.