Ekstraordinært årsmøte i Birkenes IL: Ja takk begge deler

KUNSTGRESSHALL. Slik tenkes den nye hallen på 50x70 meter plassert. (Skisse: Birkenes IL Fotballgruppa)

I mandagens ekstraordinære årsmøte i Birkenes IL ble det med klar margin vedtatt å starte prosessen med både renovering av friidrettsanlegget, og bygging av ny kunstgresshall.

Idrettslagets leder Salve Eieland ledet møtet, og var godt fornøyd med fremmøtet av engasjerte medlemmer. Han startet med å si at prosessen hadde vært god, og at prosjektgruppene hadde gitt medlemmene et godt grunnlag for sin beslutning. Selv vektla han at selv om det rett nok hadde vært delte meninger, så hadde alle gruppelederne stilt seg positive til prosjektene. Etter at avstemningsresultatet var klart, sa han at han satte pris på at stemmetallene var såpass klare, slik at idrettslaget stod sammen om de store økonomiske løftene det tross alt er.

Nytt friidrettsanlegg

Først ut på sakskartet var en renovering av et friidrettsanlegg som virkelig har forfalt. Friidretten i Birkenes Il har omtrent vært ikke eksisterende, da med unntak av Svalandsgubben Skauløp, som også ligger inn under friidrettsgruppa. Utover det er det lite aktivitet. Ivar Skåre holder idrettsmerkeprøver for en liten gjeng faste travere. I tillegg har Kenneth Bjorvatn markert seg i stille lengde- og høyde. Men det er på tross av fasilitetene. Friidrettsgruppa var klar på at skulle det bli oppsving i gruppa, ja da måtte fasilitetene være på plass først. Det fikk friidrettsgruppa nesten fulltallig oppbacking for av de 77 fremmøtte på det ekstraordinære årsmøtet. 74 stemte for, en imot, og to leverte blank stemmeseddel. Arbeidsgruppa for friidrettsbanen bestod av Oddvar Glidje, Andreas Emil Hansen og Øystein Kismul Matre.

ARBEIDSGRUPPE FRIIDRETT. Andreas Emil Hansen, Øystein Kismul Matre og Oddvar Glidje satt i arbeidsgruppa for renovering av friidrettsbanen.

Vedtaket lød slik; Ekstraordinært årsmøte vedtar å renovere friidrettsbanen innenfor en kostnadsramme på 4,5 millioner kroner, med mulig oppstart i 2022. Vedtaket betinges av at et utvidet styre, bestående av hovedstyret samt gruppelederne, godkjenner endelig finansieringsplanene.

En antatt kostnad for hovedlaget etter gaver, dugnad, momsrefusjon og spillemidler beløper seg til ca 600 000 kroner. – Om alle søknader går inn blir denne summen en del mindre, påpekte Eieland. Anlegget vil ferdigstilt inneholde fire løpebaner rundt kunstgressbanen. På langsiden mot tribunen og Uldal vil det være fem sprintbaner. I tillegg vil det komme lengdegrop for tresteg og hopp, og anlegg for kulestøt. Diverse utstyr som startblokker, hekker, kuler og høydestativ vil også bli kjøpt inn.

Ny kunstgresshall

Leder av fotballgruppa Kjetil Aamlid kjørte en grundig presentasjon av planene for kunstgresshallen, på vegne av arbeidsutvalget. Utvalget bestod i tillegg til Kjetil av Arve Tønnessen, Trond Endresen, Øyvind Kalhagen Andersen og Per Kristian Buene.

Prosjekt kunstgresshall tok til allerede i 2016 da fotballgruppas spilte inn behov for økt treningsareal på grunn av økt rekruttering. Arbeidet skred frem, men fikk noen års pause i påvente av en reguleringsplan for området.

ARBEIDSGRUPPE FOTBALL. Øyvind Kalhagen Andersen, Trond Endresen, Kjetil Aamlid og Arve Tønnessen satt i arbeidsgruppa for ny kunstgresshall. I tillegg hadde de med seg Per Kristian Buene fra hovedlaget.

Pr. dags dato har fotballgruppa 340 aktive fotballspillere, fordelt på 29 lag i kretsserien, og de opplever at det er flere spillere i knøttefotballen (6-åringer) enn noen gang. Fotballgruppa har som mål å ha fortsatt økt rekruttering, i tillegg ønsker de å øke treningsmengden fra 2 til 3 aktiviteter i uka. Arbeidsgruppa vurderte flere alternativer, både å få kunstgress på gressbanen, eventuelt med undervarme. Tak over 7erbanen og bruk av alternative treningssteder ble vurdert, men arbeidsgruppa fant at stålhall med isolert duk, og kunstgressdekke var det beste alternativet, og det som ville gi økt treningskapasitet gjennom hele året.

Hallen de innstilte på har en grunnflate på 50×70 meter, med 12,7 meters mønehøyde, og skal være tilnærmet vedlikeholdsfri i 30 år. Hallen vil bli plassert på grusbanen. En følge av den plasseringen er tap av parkeringsplasser, men arbeidsgruppa mente at parkeringskapasiteten på 110-120 biler ville holde til daglig bruk. – Ved større arrangementer ønsker vi som tidligere å fri til de større bedriftene i nærområdet, det har fungert greit tidligere, sier Aamlid.

Arbeidsgruppa pekte også på andre mulige bruksområder for hallen. Åpen hall med uorganisert aktivitet, andre innendørsaktiviteter, få løkkefotballen tilbake, arrangementer for idrettslaget, idrettsfritidsordning, annen utleie som konserter, messer og kommunale behov som skole og barnehage.

Idrettslaget har kjøpt tomteområde i bakkant av hallen, ned mot Grødebekken. Viser grunnundersøkelser at det er mulig å bruke dette området kan det vurderes å trekke hallen 10 meter lenger bak.

I utgangspunktet hadde hovedstyret innstilt slik; Ekstraordinært årsmøte vedtar å bygge ny kunstgresshall i Birkenesparken innenfor en kostnadsramme på 14 millioner kroner. Forutsatt at endelig finansieringsplan godkjennes av utvidet hovedstyre. Tidligst oppstart våren 2023.

Fotballgruppa bruker 1 350 000 av sine oppsparte midler, mens hovedlaget bidrar med 500 000. Spillemidler og momsrefusjon beløper seg til 6 730 000, men det tar tid før disse midlene blir tilbakebetalt til idrettslaget. Kommunestyret vedtok 02.09 å hjelpe idrettslaget med mellomfinansiering, men idrettslaget må dekke rentekostnadene i perioden.

Det var lite debatt, og planene falt tydelig i god jord, det var bare tre av de fremmøtte som ønsket innspill etter saksfremlegget, og det var Sture Nygård, Terje Grødum og Gisle Stavland. Alle tre var positive til planene, men ønsket gjerne en tidligere oppstart. La oss bare komme i gang, og tenk hvor flott det ville være om vi i jubileumsåret 2024 kunne feire med ny hall, sa Nygård. Etter noen runder ble det besluttes at «tidligst oppstart våren 2023» ble fjernet fra innstillingen. Men idrettslagets leder Salve Eieland minnet på at uansett ville ingenting iverksettes før den endelige finansieringsplanen var godkjent, det gjaldt begge prosjektene. – Men om ting lar seg gjøre før den tid er det ingen grunn til å vente, mente han.

Ny kunstgresshall ble vedtatt med 64 stemmer for, 10 imot og tre blanke.