– Vi fikk krigen veldig nær, og jeg så mye grusomt

QOSAY ALHOSIN 

Når flytta du hit, og hvor i bygda bor du?

Jeg kom hit sammen med mor og far og mine fire søsken for nøyaktig ett år siden, og bor nå i Nordåsen Terrasse.

Hva jobber eller driver du med her?

Jeg går på grunnskoleutdanning på Voksenopplæringa. Jeg ønsker å bli elektriker eller rørlegger, men det er nå. Jeg vet at det kan endre seg de neste årene.

Har du bodd flere steder før du flytta til Birkenes, og hva gjorde du eventuelt der?

Vi flyttet fra Syria i 2012, og bodde deretter 8 år i Libanon. Jeg har jobbet i tre butikker i Libanon. En kafe hvor jeg tok oppvasken, en butikk hvor jeg solgte frukt og grønnsaker, og en butikk som solgte gaver, krystaller og skulpturer.

Hvorfor flytta du hit?’

Vi flyktet på grunn av krigen. Vi fikk krigen veldig nær, og jeg så mye grusomt. Døde mennesker og mennesker sprengt i stykker av bomber, det lå kroppsdeler i gata. Onkelen min ble også drept. Jeg får 2-3 sekunders glimt stadig som jeg aldri kommer til å glemme.

Hvordan synes du det har vært å bli kjent med innbyggerne her?

Det å bli kjent med nordmenn er litt vanskelig. Jeg vet ikke hvilke interesser de har, og jeg later noen ganger som jeg er interessert i noe for å kunne bli kjent med noen. Jeg er interessert i å gå turer, og gjerne med hund. Jeg liker også å være med på frivillig arbeid, og har gjort noe på Frivilligsentralen. Jeg går ofte turer og da liker jeg å høre på norske podkaster. Jeg synes det har vært ganske lett å lære norsk. Ellers kan jeg arabisk og engelsk. Jeg snakker mye på idrettsplassen, og spiller på fotballag der for Birkenes IL to ganger i uka. Jeg treffer mange som er utadvendte, men jeg synes ofte at det er jeg som må ta initiativet, men om jeg tar initiativ da synes jeg det går greit å få kontakt med folk. Jeg gikk 1. og 2. trinn i Syria. I Libanon gikk jeg på ettermiddagsskole, men hadde dårlige og slappe lærere. Mange ganger fikk vi beskjed om å skrive samme setning 300 ganger. Skolen her er kjempegod, men jeg savner elever på samme alder. Jeg sitter mye med eldre mennesker som tenker annerledes enn meg.

Er du med i noen lokale foreninger eller aktiviteter?

Ja, jeg er med i fotballen. I Syria er det volleyball som er den store interessen, men jeg synes fotball er gøyere.

Noe du setter spesielt pris på med den nye heimbygda Birkenes?

Jeg trives kjempegodt, rolig og stille bygd med hyggelige mennesker. I Libanon flyttet vi mye, og bodde i leilighet. Ellers likte jeg Birkelandsdagene godt, det var et fantastisk arrangement.

Er det noe du savner her?

Jeg savner varm lunsj i hverdagen. Ellers så savner jeg svømmebasseng. Jeg var vant med det fra Syria og Libanon. Jeg svømmer av og til på folkehøyskolen.

Har du annen familie her i området?

Vi er en stor familie, mor og far og 10 søsken. Vi er fem søsken som bor her sammen med mor og far. I tillegg så har vi ei søster i Syria, ei i Nederland og ei i Libanon, i tillegg til søster og bror i Tyskland.