Seniorene skinte som sola

SKOLEÅRET 1949-50. Her står lærer Ånund Buli (til høyre) sammen med barna på Ås skole. Foran fra venstre Magne Svaland, Thorvald Svaland, Astrid Jakobsen og Astrid Svaland. De to bakerste rekkene fra venstre Sverre Svaland, Tonny Svaland, Jens Høiaasen, Ingeborg Rosseland, Gunnar Svaland, Arnfinn Steinsland og Olav Buli.

Torsdag 4. november stod Nell Edith og Thorvald Svaland på Tomta for å ønske velkommen til seniorturen som denne dagen skulle gå fra Ås skole til Steinsland og tilbake til Ås, en rundtur på omkring 6 km.

Vel oppe på Ås var 21 forventningsfulle pensjonister klare for det som skulle bli en virkelig solskinnstur der deltakerne skinte om kapp med sola etter hvert som den varmet mer og mer.

HISTORIEFORTELLERE. Thorvald og Nell Edith fortalte begge historier fra Ås skole. Ånund Buli bodde på loftet som skimtes øverst.

Men først var det en kort innføring i historien om skolen på Ås. Thorvald fortalte at han gikk sine 7 år (1949 – 1956) på denne skolen, med Ånund Buli som lærer de første åra. Buli var samtidig lærer på Klepp skole.  Begge steder var det udelt skole, med undervisning annenhver uke. Når Buli skulle ha sin skoleuke på Ås, kom han dit i løpet av søndagen og installerte seg på loftet med mat for ei uke.  Der var det kun ett oppholdsrom som fungerte både som kjøkken, stue og soverom. Dette rommet vendte mot vest med et par vinduer mot veien. På resten av loftet var det bare ei stor og kald gang.

Turen fra Buli – der Ånund bodde – til Ås skole var en strabasiøs affære. Dette var før den nye veien langs østsida av Ogge blei bygd, så han måtte først komme seg til Vassbotn; enten med båt eller på isen.  I tider når isen var usikker måtte han ta den uveisomme heia fatt for å komme dit, og da blei han nødt til å krysse Dikeelva. Der hadde han rigga til med to sterke ståltråder over elva; en til å balansere på og en til å holde seg i. Fra Vassbotn til Ås Skole var det bilvei, så den siste mila var det lettere å ta seg fram. Da han fikk bil tidlig på 1950-tallet, hadde han den stående i Vassbotn og kunne kjøre derfra til Ås, men han måtte fortsatt ta seg fram den uveisomme strekningen fra Buli til Vassbotn.

Thorvald forteller om saga ved Åsbekken.

Så var det tid for apostlenes hester. Første stopp var ved Åsbekken der det tidligere har vært ei sag.  Restene av denne er fortsatt godt synlige. Deretter kom vi til Steinsland; ei vakker bygd med velholdte gårder og hus som ligger høyt og luftig med god utsikt mot Vennesla. Turløypa går gjennom tunet til Odd Gunnar og det var lett å se at her er «hovedkontoret» til Steinsland bygdemaraton.

SPOR AV MARATON. Ingen kan unngå å se at her arrangeres Steinsland bygdemaraton.

Det meste av turen videre gikk på god skogsbilveg med en liten avstikker til «Tomas hytte». Her kjente mange av deltakerne seg igjen fra tidligere turer. Hytta og resten av eiendommen tilhører nå Ole Gustav Svaland.

Vel tilbake ved Ås skole var det bare godord å høre. Alle var blide og fornøyde etter det vi må kalle en svært vellykka kultur-tur.

 

Olav Heimdal

_______________

Brukerskapt