Subhi Salamas Snarkjøp Herefoss ble «Årets butikk»

UTROLIG. Utrolig, og overraskende, sier Subhi Salama når han får rede på at butikken på Herefoss er kåret til Årets Merkurbutikk på Sørlandet.

Subhi Salama og Snarkjøp Herefoss Mat blir tildelt årets Merkurbutikk i Agder for 2021. – Det betyr mye for meg at det arbeidet jeg gjør blir satt pris på, forteller Subhi til Birkenesavisa.

Snarkjøp på Herfoss gikk til topps blant 67 Merkurbutikker på Sørlandet.

Merkur-programmet er et utviklingsprogram for butikker i Distrikts-Norge, som har som mål å sikre folk i distrikta nærbutikk. Roy Michaelsen er ansvarlig for region Sørlandet. Regionen omfatter 67 butikker, og det er derfor i sterk konkurransen Subhi nå blir tildelt prisen.

– Det kan varierer litt fra landsdel til landsdel hvordan kriteriene for tildelingen er. Det sier Roy Michaelsen i Merkur-programmet, som tildeler Salama den høythengende prisen. – Noen vektlegger omsetningsøkning, men her i vår region har vi sett litt bak tallene, sier han.

MERKUR. Roy Michaelsen er ansvarlig for Merkur region Sørlandet. (Foto: Merkur)

Roy nevner noen av grunnene til at Subhi fortjener årets pris. – Jeg har fulgt ham tett i de fire årene han har drevet på Herefoss. Han er en kjøpmann som har tatt et ansvar for gjenåpning av en nærbutikk i ei bygd som stod uten drivere av butikken. Han har bare 9 år bak seg i landet, men tok likevel det vågestykket det er å bruke av sine oppsparte midler for å skape sin egen arbeidsplass. Med tanke på at han kom inn i butikkyrket helt uten erfaring, da han kom til landet, fra Palestina, har han hatt en bratt læringskurve som kjøpmann. Han har på en overbevisende måte bevist at han har økonomisk kontroll, og bruker ikke midler han ikke har. Det som imponerer meg mest, er at han er en kjøpmann som ikke gir opp. Dette til tross for kulturforskjeller, og i starten noe motstand lokalt.

Han går på med bøyd hode, og vil bevise at dette kan han klare. Han har hele tiden vært klar på at han ønsker å jobbe og bidra i samfunnet. I tillegg har han tatt utfordringen på nytt med også å ha tatt ansvar for den nedlagte butikken på Dølemo i Åmli, som han med hjelp av Vehusheia også driver videre, forteller Roy Michaelsen.

– Merkur Agder er stolt over Subhi Salama sin stå på vilje og åpenhet. Han ser nå fremover og på nyåret kan han tilby en av de første døgnåpne butikker i Agder. Vi ønsker han lykke til i tiden fremover og håper bygdefolket støtter opp om nærbutikken deres, legger Michaelsen til.

GLAD BUTIKKDRIVER. Birkenesavisa hadde med seg diplomet fra Merkur opp til Subhi på Herefoss mandag formiddag.

Vi tar turen innom Herefoss for å gratulere Subhi med prisen og hederen. Han hadde akkurat blitt informert om prisen, som blir overrakt denne uken under en samling for Merkur-butikkene.

– Det er helt utrolig, og veldig overraskende, utbryter Subhi, og ser på prisen som en god motivasjon videre. Det betyr mye for meg at det arbeidet jeg gjør blir satt pris på. Samtidig vil jeg gjerne rette en takk tilbake. Jeg har fått mye god støtte, både fra Roy og Merkur-programmet, men også fra Per Eirik Vik fra Snarkjøp-kjeden. Jeg har vært helt avhengig av den hjelpen. Spesielt i starten når jeg kom helt ny inni jobben. Jeg vil vise at jeg kan få dette til, og jeg føler jeg har fått vist at jeg kan drive butikk allerede, sier Subhi.

For ham er det viktig å ikke bare klare seg selv, men faktisk bidra i samfunnet. For ham var det aldri noe alternativ å sitte hjemme i sofaen. – Arbeidet gjør meg stolt, sier han.

I begrunnelsen nevnes det at det har vært noe motstand lokalt, og noen kulturforskjeller. Hva ligger det i den begrunnelsen? Jeg kom ny inn i dette, og det beror vel på at vi ikke skjønte hverandre. Jeg hadde ikke noen god dialog med styret som eier lokalet, men nå er det et nytt styre, og samarbeidet går greiere nå, sier Subhi.

Nå ser han fremover, og det venter store forandringer i butikken. Nytt kassasystem skal inn og butikken skal utstyres for å kunne være døgnåpen og ubetjent utover de vanlige åpningstidene. Tidsplanen er ikke lagt ennå, men Subhi håper å kunne være i gang med døgnåpen butikk på nyåret.