God gammeldags «Gubbe» – se bildeserie

GJØRMEBAD. Det er dette vi forbinder med Svalandsgubben. Ny bro er lagt ved myra i Krokevassdalen, men det hindret ikke noen fra å prøve snarveien over myra. Her får Magnus Lian Aarrestad nærkontakt med myra.

Etter et år med koronatilpasset Svalandsgubbe var det mange som igjen lot seg lokke ut i de kalde og våte myrene. Raskest av alle var Erik Udø Pedersen. Lars Helge Birkeland leverte bestenotering og sterk tredjeplass i sitt comeback.

Totalt var det i underkant av 600 løpere som starta i en av de fire løypene; Svalandsgubben skauløp (27 kilometer / senior), Kortgubben (13 kilometer / junior og damer), Minigubben (5 kilometer / 10-16 år) og Knøttegubben (cirka 1 kilometer / under 10 år). Som tidligere år var det stort oppbud av tilskuere, både på matstasjonene, men også andre steder i løypa, der løperne ble heiet fram. Det er Gubbekomiteen godt fornøyd med.

– Jeg hadde sett for meg at vi hadde nådd toppen for noen år siden, men dette er en enorm folkefest. Jeg hadde ikke trodd for noen år siden at det skulle ta av som dette, sier Trygve Løland.

Trygve Løland er en av «Gubbene» bak hele Svalandsgubben. Sammen med broren Torfinn Løland og Kristian Svaland tok de initiativ til løpet for 48 år siden. Trygve er sammen med Kristian Svaland de eneste som har løpt samtlige 48 løp. Rundt kom de også i år, men de gjorde seg ferdig med løpet på lørdagen for å kunne være tilgjengelige på selve løpsdagen.

– Det var passelig blaut i går, egentlig noe av de bedre forholdene vi har hatt. I dag er det nok verre, det kom ganske mye nedbør i natt, sier Kristian Svaland.

Han medgir at nå er det nok å bare fullføre løpet. Tiden er ikke så viktig lengre. Tross alt synes jeg det er stort bare det å ha klart og holdt seg både frisk og skadefri hvert løp i 48 år nå. Hvor lenge vi skal holde på er uvisst. Men det er klart det første delmålet er å runde 50 løp, legger han til. Det har i hvert fall enda ikke vært et ork. Jeg har sett frem til samtlige løp så langt. Trygve og Kristian troner alene på toppen av adelskalenderen, men ikke langt bak finner vi Ragnar Høygilt. Han gikk inn til sitt 46. gubbeløp i år. – Jeg liker å si at jeg er den som har flest løp på selve dagen. De to andre løper jo dagen i forveien, sier Ragnar. Han forteller at han ikke løper den lengre, men har begynt å gå den i stedet. – Jeg har skifta hofta og tåler ikke slike påkjenninger lengre. Derfor har jeg begynt å gå, og håper jeg rekker mange flere løp slik, sier han.

Det var mange lokale helter som markerte seg med sterke tider og plasseringer i årets utgave av skauløpet. Blant mennene var det knyttet spenning til hvordan Lars Helge Birkeland ville klare seg i sitt comeback i Gubbeløypa. Han var strålende fornøyd med gjennomføringen og en sterk tredjeplass. Best var Erik Udø Pedersen som gjentok bedriften fra 2018, og vant på tida 1.51.14, nøyaktig minuttet foran hans største konkurrent og syv ganger vinner av «Gubben» Eirik Gramstad.

– Det var blytungt i dag, forholdene var nok ikke tyngre enn tidligere, men jeg er nok i bedre form i år, erkjenner vinner Erik Udø Pedersen. Planen var å åpne litt forsiktig. Ligge litt bak Eirik Gramstad som jeg så som min største konkurrent. Men halvveis i løpet fikk jeg ei lita luke, og klarte holde den helt inn, sier han. Svalandsgubben var en fin oppkjøring for Udø Pedersen som neste uke reiser til Sverige for å representere Norge under Nordisk mesterskap i terrengløp.

Lars Helge Birkeland kapret tredjeplassen og kom i mål på tiden 1.55.11. Det er om lag 15 minutter bedre enn hans tidligere bestenotering fra en del år tilbake. Landslagsopphold har tidligere hindret ham fra å delta. Selv var den nypensjonerte skiskytteren spent før løpet. Selv om det har gått noen måneder siden han la ned elitesatsingen mente han formen fortsatt var god.

– Det gikk egentlig over all forventning opp til Svaland. Jeg lå i tet i starten, men ble tatt igjen i bakkene mot Svalandstårnet. Det var ganske blaut, men jeg tror jeg hadde en fordel av å være lokalkjent, og kunne styre unna de verste plassene. Jeg brukte mine styrker først, men var veldig klar over at de kom til å ta meg igjen. Begge de som slo meg er spesialister på slike løp. De siste flate strekkene løper de mye fortere enn meg, sier Lars Helge.

Med det ble han beste birkenesing i langløypa. Men han fikk mange sambygdinger med seg i toppen av resultatlista. Nærmest var Lars Aasheim Svaland på 5. plass med tida 1.56.14, også det en solid bestenotering. Jeg er himla fornøyd. Det var et godt gjennomført løp som jeg stod ganske greit helt til mål. Jeg har trent på løypa i heile sommer, og satset mye på dette. Jeg stivna litt på vei opp mot tårnet, men sprang seint ned til gården. Derfra og inn fikk jeg gnudd gått på, sier Aasheim Svaland og berømmer publikum for mye god heiing og flott stemning rundt løypa.

Også John Olav Steinsland presset seg inn under to timer med 1.58.35 og 10. plass. På plassen bak fulgte Anders Tveit på 2.01.00 og Tor Olav Svaland på 14. plass med tida 2.03.39.

I dameklassen vant Ingvild Sangesland på tida 2.16.57. Best av de med lokal tilknytning var Johanne Birkeland Abrahamsen på 4. plass og Anne Charlotte Ruud på 7. plass. I kortgubben for kvinner vant Marianne Andersen på tida 1.01.19. Trude Harstad tok her en sterk andreplass, 6.52 bak den mangedobbelte kortgubbevinneren.

BILDESERIE:

GUBBEN. Klar til start.

GOD DELTAKELSE. Årets Svalandsgubben skauløp samla nærmere 600 løpere, med stort og smått.

I TET. Tidlig i løpet ledet Lars Helge Birkeland. Mot mål fikk han det litt tøffere, men kom like fullt inn til mål på en god bestenotering og finfin tredjeplass.

I GJØRMA. Krokvassdalen.

FINNER VEIEN. Anders Tveit er rutinert og finner de tørre plassene i myra.

FOLKSOMT. Til tider nærmet det seg kø i myrpartiene.

HEIAGJENG. Ved Krokevassdalen hadde mange samlet seg for å heie løperne frem, og kanskje se noen stupe i myra.

HEIER. Selma gir «High five» og heier ivrig frem løperne som passerer den blauteste myra i Krokevassdalen.

MANGE I SVING. Det var flere matstasjoner i sving. Ved matstasjonen der løypa krysser veien mot Vassbotten håndterte Andreas Emil Hansen, Knut Suggelia og Martin Ivarson både saft og bananer.

VINNER. – Det er et spesielt løp som er vanskelig å ikke komme tilbake til. All honnør til Trygve & Co for et fantastisk løp, sier vinner Eirik Udø Pedersen.

BESTE LOKALE. Med femteplass til Lars Aasheim Svaland og tredjeplass til Lars Helge Birkeland ble de beste birkenesinger i langløypa.

48 GANGER. Svalandsgubbene Kristian Svaland og Trygve Løland gjennomførte lørdag Svalandsgubbe nummer 48 av 48 mulige.

SEKRETERIAT. Bak hele arrangementet finner vi mange frivillige. Oddleif Gundersen, Bjørn Stormoen og Dag Ivar Skåre holder kontroll på tider og rapportering til publikum.