Kildens urpremiere på «Sheherazade» i Kulturarenaen ble suksess med to fulle hus

Lørdag hadde Kilden Teater lagt en urpremiere på ei teateroppsetning til Birkeland. Trolig den første urpremieren på Birkeland noensinne hvor et helprofesjonelt teater står bak.

Og det ble en ubetinga suksess. To fulle forestillinger i Kulturarenaen ved Valstrand.

Publikumsamfiet var skjøvet vekk, og hele gulvet var dekka med orientalske tepper. Skotøyet måtte små og store publikummere sette fra seg utenfor, og sitteplassen var nettopp gulvet – i en halvsirkel rundt skuespillernes begrensa areal.

Intimiteten var til å ta og føle på. Teater blir noe helt anna når skuespillet ikke skjer fra en forhøyet scene der foran.

Forestillinga het «Sheherazade», med undertittel « – og ordet som varte i 1001 natt».

Sheherazade er navnet den modige jenta i stykket, som liker så godt å fortelle historier. Sjøl kongen maste og maste om at hun hver kveld måtte fortelle enda ei historie. Og det gjorde Sheherazade i 1001 dager – og 1001 netter.

Forestillinga er basert på rammefortellinga i det litterære middelalderverket «1001 natt», oversatt til norsk av Waldemar Brøgger i 1950.

De tre skuespillerne, som bar lørdagens forestillinger i Kulturarenaen tvers igjennom på en imponerende måte, var Mehda Zolfaqari, Ann Ingrid Fuglestveit og Danu Sunth.

I en sirkel rundt skuespillerne og publikum var det plassert et drøyt dusin med transparente tekstilfelt. Med skyggefigurer – og bruk av ganske enkelt, men virkningsfullt baklys – fikk publikum gjennom hele oppsetninga oppleve deler av historiene som skyggeteater. En fascinerende kontrast i samspill fra og med skuespillerne.

Nevnes skal også bruken av usynlig plasserte høyttalere rundt i rommet. Dette underbygde oppsetningas dynamikk – fra orientalsk musikk i det fjerne, til sterke drønn. Også dette virkningsfullt. Og nær ingen lekkasje av oppmerksomhet hos publikum. Små og store var som fanga inn i historiene.

Ei helprofesjonell oppsetning av en sånn størrelse krever et betydelig mannskap. Det kunstneriske laget har bestått av ni personer, i tillegg til de nevnte tre skuespillerne. Og i produksjonslaget har det vært med hele 17. Det er dramatiker Sarah Camille Ramin Osmundsen og regissør Mine Nilay Yalcin som har jobba fram stykket.

Birkenesavisa snakka med en svært fornøyd teatersjef ved Kilden, Valborg Frøysnes, like etter den andre forestillinga. Hun var full av lovord over suksessen, etter nå å ha lagt en sånn urpremiere til Birkeland.

Tydeligvis har det handla om at kommunens kulturleder Wenche Flaa Eieland vært skikkelig på, også denne gang.

Både teatersjefen og dramatiker Sarah Camille Ramin Osmundsen uttrykte også begeistring for Kulturarenaens kvaliteter og muligheter.

Urpremieren var en del av «Med Kilden ut i Agder». Målet er å bringe kultur av høy kvalitet ut i distrikta – og treffe publikum der de bor. Prosjektet er et samarbeid med energiselskapet LOS, og billettprisene holdes på et nøkternt nivå.

Etter begge lørdagens fullsatte forestillinger ble det feira med gratis kake til publikum – servert av skuespillerne.