Konsert i mange farger

Det blir en konsert med stor sjangerbredde når kulturarenaens nye Bösendorfer-flygel innvies søndag 16. oktober.

I sin tid ble Birkenes Sparebank forespurt om de kunne tenke seg å støtte kommunen og Valstrand kulturarena med en liten sum til et bedre piano. Resultatet ble da at Sparebanken ga 400.000, nok til et flygel av meget høy kvalitet. Dette i tillegg til støtten som tidligere har blitt gitt til lys- og lydanlegg av profesjonell kvalitet.

Kulturskole rektor Jo Eskild fikk den ære av å være konsulent for flygelkjøpet. Sammen med pianostemmer Martin Aanonsen tok de kontakt med ulike forhandlere i Oslo, og prøvespilte en rekke merker. Etter en vurdering av flere typer, landet de tilslutt på Bøsendorfer som er et meget anerkjent merke i flygelkretser. Flygelet er håndplukket av forhandler på fabrikken i Wien, og har vært i Oslo i sommer for finjustering, før det nå kommer til Birkeland. Kulturskolerektor og jazzpianist Eskild gleder som et barn til han får spille på flygelet første gang onsdag 12. oktober da det ankommer Valstrand Kulturarena.

Som en takk til banken, og en presentasjon til bygda blir det søndag 16. oktober en innvielseskonsert i Valstrand Kulturarena. I løpet av kvelden vil publikum få høre vakre klassiske toner, popjazz og folketoner, alt med flygelet i hovedrollen.

Utøverne vi får høre er Vidar Kristensen og Hiu-Hsuan Wang (Arendal), Kristian Ask (Birkenes) med band og lokale krefter. Ekteparet Kristensen/Wang vil framføre solostykker og musikk for firhendig klaver. Vidar har sin utdannelse fra Agder musikkonservatorium og Birmingham Conservatoire i England. Han har både komponert og deltatt på forskjellige konserter som utøver. De senere årene har han blant annet fått urfremført hele fem verk. På konserten på Birkeland vil vi få en smakebit av hans virke som komponist, gjennom et stykke for firhendig klaver, som bruker en taiwansk folkemelodi som hovedtema.

Hiu-Hsuan Wang, som opprinnelig kommer fra Taiwan, men har bodd i Norge i fire år, har sin utdanning fra Taiwan, Australia og England, og er aktiv som pianist og kammermusiker. Kristian Ask og har med seg sine favorittmedmusikere fra studietiden, blant andre Pål Rake, som nylig slapp sin første EP. Kristians musikalske tåteflaske under oppveksten på Birkeland, var fylt med kulturskole, korsang, korps og vokalgruppa Musika Ludens. I april i år opptrådte han sammen med gospelgruppa Sunday Singers i Birkenes kirke. Søndagens repertoar er hentet fra svensk pop, jazz og soul — alt filtret gjennom Kristians musikalske preferanser.

Vi vil også få høre Geir Knutson spille en av sine egne utmerkede klaverkomposisjoner, og Jo Eskild, jazzpianist og kulturskolerektor, framføre bidrag fra sitt rikholdige repertoar gjennom sin mangeårige karriere som pianist og arrangør.

Programmet er ennå ikke helt fastlagt så det kan fortsatt komme noen unge overraskelser.
Vel møtt til en variert musikk kveld med Bøsendorferflygelet i fokus.