En halvtimes renhold i måneden er ikke nok – Inger (88) sa opp kommunens tilbud

IKKE GODT NOK. Inger Elisabeth Hansen reagerer sterkt på at hun bare blir tilbudt 30 minutters praktisk bistand til vask, en gang hver fjerde uke.

Inger Elisabeth Hansen reagerer sterkt på Birkenes kommune sitt tilbud om praktisk bistand i hjemmet. Hun synes det er forkastelig å bli tilbudt 30 minutters bistand til renhold en gang hver fjerde uke.

Inger Elisabeth kom hit til Birkeland for 15 år siden. Hun flyttet da til Nordåsen for å komme nærmere sønn og svigerdatter. De siste seks årene har hun bodd i en av trygdeboligene like ved sykehjemmet.

I mai i fjor ble det fattet vedtak hvor hun ble innvilget praktisk bistand, en halvtime, hver fjerde uke. I begrunnelsen stod det at hun klarte en del selv i leiligheten, men at hun trengte noe hjelp til å støvsuge tepper og vaske gulv.

– Når jeg bodde i Nordåsen fikk jeg en times vaskehjelp annenhver uke. Jeg trodde jeg hadde samme tilbudet nå, men da vaskehjelpen i sommer sa at hun måtte skrive at hun hadde vært her i 40 minutter, måtte jeg spørre henne om hvorfor hun måtte det. Her skal jeg være bare 30 minutter, sa hun. Da jeg spurte hos kommunen om hvorfor det var blitt slik, kom det frem at den beskjeden om endring ved en feil ikke hadde kommet til meg.

Sa opp avtalen

– Da jeg fikk rede på den endringen tente jeg på alle pluggene og sa opp hele avtalen. Jeg synes det gikk helt over styr, det er forkastelig å skulle ha det slik. Nå har jeg ordnet meg med en privat avtale, og får hjelp når jeg måtte trenge det. Det pleier være både to og tre timer hver 14. dag. Jeg betaler henne med glede, da vet jeg at det blir rent og pent, sier hun.

UTILSTREKKELIG TILBUD FRA KOMMUNEN. – At de behandler oss så dårlig fikk meg til å si opp, sier Inger Elisabeth Hansen.

– Hele denne boligen krever mye mer enn en halvtimes arbeid i måneden. At de behandler oss så dårlig fikk meg til å si opp. Da vil jeg heller ha hjelpen privat. Jeg er helt avhengig av den jobben hun gjør. Helsemessig er det viktig for meg. Skulle jeg bodd her i støvet, hvordan skulle det ha blitt? Det hadde blitt et grisehus. Nå er helsetilstanden blitt dårligere, jeg har fått helvetesild og klarer mindre husarbeid selv, sier hun.

– Det betyr veldig mye for meg å ha det rent og pent. Hva kan de få gjort på en halv time, spør hun? Det opptar alle jeg snakker med. Jeg snakker for meg selv, men vet at flere synes at det er uholdbart.

– Hvorfor velger du å stå frem med saken i avisa?

De gamle skal ha det så godt her i kommunen hører vi stadig, men så har vi det ikke alltid så godt, sier hun. Hun modererer seg litt, for det aller meste er hun fornøyd med.

– Men å bli avspist med 30 minutters vaskehjelp en gang i måneden er helt uhørt, sier hun.

Bestemt av kommunestyret

Inger Hansen reagerer på at hun bare får 30 minutters vaskehjelp hver måned. Er dette godt nok, spør vi Trude Murberg, enhetsleder Tjenester til hjemmeboende.

BESTEMT AV KOMMUNESTYRET. – Tjenestene tildeles etter kriterier bestemt av kommunestyret, sier Trude Murberg, kommunens enhetsleder Tjenester til hjemmeboende.

– Jeg kan ikke uttale meg om enkeltsaker, men fortelle at tjenestene tildeles etter kriterier bestemt av kommunestyret.

– Det gjøres individuelle vurderinger ved utmåling av tjenesten. Standarden på tjenesten er 1 times bistand hver tredje uke, men noen får oftere, og noen sjeldnere. Generelt vil jeg si at dersom helsetilstanden endrer seg, noe som kanskje gjør at man trenger mer bistand, da oppfordrer jeg dem til å ta kontakt med kommunen for en ny vurdering av behovet, sier Murberg.

– Når det er sagt så må vi erkjenne at rammene er blitt strammet inn, og flere vil nok oppleve at de har et dårligere tilbud enn før, medgir Murberg.

På kommunens hjemmeside finner man en serviceerklæring som omhandler praktisk bistand (hjemmehjelp). Der står det blant annet:

Standarden er rengjøring av bad og gulv i oppholdsrom 3. hver uke. Oppholdsrom som kan rengjøres, er en stue, kjøkken, et soverom, gang og bad i en etasje. Renhold utføres bare i rom som er i daglig bruk. Etter en individuell vurdering av tjenestemottakers funksjonsnivå, kan følgende tjenester være aktuelle i tillegg: Maskinvask av tøy, henge opp/ ta ned tøy, støvtørk, og skift av sengetøy. Det flyttes ikke på møbler og inventar ved rengjøring av gulv. Det gis ikke hjelp til nedvask, risting/banking av store tepper/madrasser, bære inn ved og hagestell.

Skryter av Birkeland

Selv om Inger Hansen er sterkt kritisk til tilbudet om hjemmetjenester er hun stort sett veldig fornøyd med tilværelsen, og tilbudet eller i kommunen. Ikke minst står aktivitetssenteret veldig høyt hos henne.

TRIVES PÅ BIRKELAND. Bortsett fra et for dårlig tilbud med hjelp til vask stortrives Inger på Birkeland. Spesielt setter hun stor pris på tilbudet ved aktivitetssenteret på kommunehuset.

– Ja jeg skryter egentlig av hele Birkeland, bortsett fra vaskehjelpen. Aktivitetssenteret betyr utrolig mye for meg. Jeg er der hver dag, så mye jeg kan. Det er fantastisk bra. Jeg er født under en heldig stjerne, siden jeg kan være der hele tiden. Jeg har lagd mange julegaver der. Skulle jeg ramset opp ville du sitte til kvelden, ler hun. Der har jeg både strikket og malt, og jobbet med stoff. Jeg har strikket mye, men synes det er kjedelig, legger hun til.