– Mitt ønske er at fylkene blir lagt ned

Det blir spennende med den ny regjering. Mye er usikkert. Kommer bensin og dieselprisene til å komme opp i 25 krone. Siden MDG kom under sperregrensa så har jeg ett håp om at det fortsatt blir veibygging. Jeg liker ikke å kjyde av Fremskrittspartiet. Men bedre samferdselsminister enn Ketil Solvik Olsen har vi aldri hatt i Norge og kanskje i heile verden.

Jeg tenker når jeg løper til å fra arbeide at det snart er slutt på alle lastebilene på veien opp Urdalen og over Steinsland med asfalt. Noen er irriterte over alle lastebilene som kjører over heia. Jeg koser meg når jeg møter lastebilene. Somme tider møter jeg lastebiler før fire når jeg er på vei til arbeide. Spesielt mange asfaltbiler. Jeg syns asfaltlukten er så herlig. Både for at det lukter godt og det vitner om oljeproduksjon og veibygging. Til og med Høyre prater om å slutte med olje. Uten olje ingen asfaltering. Eller skal vi frakte olje fra Saudi-Arabia til å asfaltere veiene våre. MDG syns vel at vi må ha asfalt på sykkelstiene om ikke annet.

Mye blir spennende i tia framover når Senterpartiet overtar styringa av landet sammen med Arbeiderpartiet. Nå må Birkenes kommunen være på hågget å tenke på sentrumsutvikling når det nye lensmannskontoret skal opprettes på Birkeland.

Når jeg skrev om lensmannskontor så kom jeg på det eneste jeg har hatt befatning med politiet, utenom noen fartsbøter. Det er fra Sotra ved Bergen. Vi var på Årsmøte i Indremisjonen. På kvelden skulle vi en tur til Bergen for å se oss om i byen. Vi ble kjørt i buss inn til byen. Når omvisninga var ferdig så hadde jeg bestemt meg for å løpe til Sotra. Ei strekning på i underkant av to mil. Det er lettere å finne fram over Steinsland enn fra Bergen til Sotra. Jeg fant ingen sykkelsti, jeg er ikke heil sikker på om jeg lette heller, men jeg så noen skilter som det sto Sotra på. Iført sko og kortbukse fant jeg en motorvei med flott tunnel med to felter i hver retning. Når jeg løp så la jeg merke til en som kjørte så seint. Når jeg kom ut av tunneler på land så la jeg merke til at han kjørte opp til politistasjonen. Jeg tenkte ikke noe over det, men plutselig så jeg en politibil med blålys. Ut kom to politimenn. Det er første gang og kanskje siste gang jeg har blitt spurt om jeg var full. Nei jeg skal til Bibelskole sa jeg. Politimennene var svært greie, ja noe i likheten av den lensmannen vi hadde i mange år Ole Gustav Henriksen. De gav meg en refleks og viste meg en sykkelsti hvor jeg kunne fortsette å løpe. Treger på at jeg ikke spurte de om de ville kjøre meg til Bildøy å sette på blålysene i tolv ettiden på natta. Kan aldri huske at vi noen gang har ledd så mye som frokosten dagen etterpå. Heime i premierommet henger det en refleks hvor det står FJELL OG SUND LENSMANNSKONTOR.

Jeg syns det er heilt topp at de nye fylkene blir splittet opp. Mitt ønske er at fylkene blir lagt ned og at staten overtar. Kun at de gamle valgkretsene blir opprettholdt. Sånn som Aust-Agder, Telemark osv. Det som jeg tror kan bli problemet, er at de som er i Fylkestinget ikke ønsker å legge ned sin egen arbeidsplass og gode lønn. Det er vel ikke til å stikke under en stol at de har gode dager. Jeg har jo vært i Fylkestinget i 10 år. Kan trygt si at jeg ikke fortjente den lønna jeg fikk i fylkestinget.

Noe annet som kan bli spennende de neste to årene er at Senterpartiet ønsker Norge ut av EØS-avtalen. Kanskje det blir ny folkeavstemming om EØS-avtalen under fylke- og kommunevalget. Da har vi erfaringa fra Storbritannia. Får vi en god frihandelsavtale så er det ikke noe som er bedre enn det framfor at Brussel skal bestemme alt.

Hvis Senterpartiet og Arbeiderpartiet kjører slalåm i Stortinget og får støtte av Høyre eller Fremskrittspartiet så kan det bli nokså bra regjering. Men vis regjeringa skal holde seg til SV så kommer Fremskrittspartiet til å komme med forslag som Senterpartiet er enig i men må stemme imot for de har bundet seg til kommunister og sosialister. Og det vil smerte Senterpartiet noe kolossalt. Ja sånn som Fremskrittspartiet opplevde i regjering.

Får stadig tips fra arbeidskamerater til tankesmia. I matpausen ble det pratet om at det er forbudt å gå den gamle veien rundt Fånefjellet i Bygland. Veien er stengt for turister sikkert på grunn av rasfare. Men det er lov å hoppe i Trollveggen.

Jeg feiret valget med blautkake, tross det dårlige valget. Håper og tror at vi i Fremskrittspartiet får mere å feire om to år. Som en arbeidskamerat sa til meg. Blautkake er det beste jeg vet om med klær på.

 

Odd Gunnar Tveit

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne