David i god lære på Løland Mekaniske Verksted

David Seljås er inne i sine første måneder som lærling, etter to år på Vennesla videregående skole. Her gikk han på Industriteknologi linjen. 18-åringen møter Birkenesavisa i sitt rette element sammen med eierne av verkstedet, Johnny Hauge og Ole Jørgen Løland, på Løland Mekaniske Verksted.

Vi skjønner fort at dette er en begavet ung kar som elsker faget han har startet på. Når vi starter besøket i lunchtiden, roser den eldre garde lærlingen sin.

– Han begynte hos oss så vidt i fjor, da jeg skulle ha hjelp til å skru på en moped og en motor – og siden ble det mer og mer. Nå har jeg kjent til David siden han var en liten gutt, og alltid visst at han var genuint interessert i biler, motorer og nærmest alt som kan skrus på, forteller Johnny Hauge oss.

– Jeg fikk vel skruing inn i blodet etter å ha løpt i beina på pappa Eivind Seljås, da han drev verksted på Tollnes. Jeg var nok ikke mer enn to-tre år før jeg syntes det å ha olje på hendene var gøy, sier læregutten med glimt i øyet.

– Heime så begynte jeg tidlig med å skru og kjøre moped eller firehjuling, og siden har det både blitt en stor interesse og en naturlig yrkesvei. Jeg fikk også tidlig interesse for biler, og har allerede flere av dem.

Vi skjønner fort at en bil ikke bare er en bil. Kun Mercedes er bra nok for denne unge karen.

– Skal man kjøre bil så må man ha en stjerne foran i fronten, for det er kun Mercedes som er godt nok. Jeg har tre av dem, en delebil og to jeg skal ha på veien. Alle er av modellen 190, som kom ut på slutten av 80 og begynnelsen av 90-tallet.

Da vi spør om fremtiden og hvilken vei han vil gå i faget, som kan dreie seg om veldig mange fagretninger, så er han ikke i tvil.

– Uten tvil er det industrimekaniker jeg vil bli. Her på Løland Mekaniske Verksted har vi i tillegg mange ulike oppdrag, som gjør at man stadig lærer noe nytt og kommer innom mange ulike utfordringer. Det betyr også at man har flere ben å stå på i fremtiden. Læretiden er to år her på Løland. Jeg håper å kunne fortsette å jobbe her hos Johnny og Ole Jørgen, også etter læretiden – for jeg trives utrulig godt her.

Begge «sjefene» til David ser tidlig om det er de rette yrkesvalgene, for de som er og har vært lærlinger hos dem.

– Vi har hatt noen lærlinger hos oss, og vi ser veldig fort om det passer ungdommene. Vi har hatt dyktige unge mennesker hos oss, også to jenter, som har gått i lære før David begynte. Han er genuint interessert, i tillegg til lærenem, pliktoppfyllende og en sosial ung mann.

Dette er noe vi får se i praksis når David viser oss verkstedet og noen av oppgavene han driver med, blant annet sveising og boring med en drill i verkstedet.

Praktiske fag er viktige for utviklingen av samfunnet, der skolene nå gir et bedre tilbud enn tidligere – for at de som ikke har samme glede av skolearbeidet som andre, får utviklet sine egenskaper i praksis.

– Jeg kunne aldri sittet på kontor, eller jobbet med «papirarbeid», jeg må bruke hendene og hodet mitt på det jeg kan og liker. Opplegget med to år i Vennesla med mye praktiske fag, var for min del perfekt, for så å begynne her på Løland. Etter fire år så har jeg fagpapirene på det som også er hobbyen min, så det er helt topp. Vi har et godt arbeidsmiljø, og eierne her er utrolig gode til å lære bort, uansett hva oppdraget eller jobben går ut på. Jeg følger arbeidstiden som de andre, og gleder meg hver dag til å komme på jobb, avslutter den reflekterte ungdommen.

Lærlingen er lønnet slik at de i løpet av to år har fått det som tilsvarer en vanlig årslønn. Med andre ord en god start for 18 og 19-åringene tidlig i arbeidslivet, for de som ikke ønsker å sitte flere år på skolebenken.