Bjørn-Tore Hovland (Sp) om toalettet som ennå ikke er på plass ved Tobias Jorde: – Jeg syns det er en skandale

Lokalt folkevalgt Bjørn-Tore Hovland (Sp): - Sånn som ting er nå setter jeg spørsmålstegn ved gjennomføringsevnen til Birkenes kommune.

Et nytt offentlig toalett ved Tobias Jorde i Birkeland sentrum har lenge vært etterlengta av bygdas innbyggere og tilreisende. Tida går, og kommunen har ennå ikke fått på plass noe toalett.

Fra Birkenes kommune har det vært opplyst at byggingen skulle ha vært satt i gang i fjor. Av ukjent grunn skjedde ikke det.

Kommunestyremedlem og leder i Senterpartiet i Birkenes, Bjørn-Tore Hovland, reagerer kraftig på at toalettet ennå ikke er på plass.

– Jeg syns det er en skandale, det er jo det. Sånn som ting er nå setter jeg spørsmålstegn ved gjennomføringsevnen til Birkenes kommune.

Hovland er leder av utvalget for samfunns-, steds- og næringsutvikling. Han er vararepresentant i planutvalget, og sitter også i formannskapet.

– Ikke er det asfaltert veier. Ikke er de tilrettelagte boligene kommet på plass. Dette er store prosjekt til 30-35 millioner kroner.

Og Hovland har flere prosjekter på lista si som ligger dårlig an nå det gjelder gjennomføring.

– Det setter oss politikere i et dårlig lys. Senterpartiet har gått til valg på dette. Og når det gjelder toalett på Tobias Jorde, så burde det være en enkel sak å få på plass for administrasjonen i kommunen.

Det planlagte bygget, sånn det ble presentert i søknad om spillemidler, skal ha to rom med WC, samt et servicerom med el-sentral. Bygget er på totalt 11 kvadratmeter – drøyt 4,5 meter langt og 2,3 meter bredt.

I begynnelsen av januar i år uttalte prosjektleder for bygg og anlegg i Birkenes kommune, Vidar Syvertsen, til Birkenesavisa: – Vi håper å få dette ferdig til sommeren, det må vi få til. Det er kommunens ønske.

Syvertsen hadde da nettopp overtatt ansvaret for det planlagte toalettet.

Vidar Syvertsen var da ennå ikke kjent med om det vil bli bygd et arkitekttegnet sanitæranlegg, eller om det vil bli kjøpt inn en ferdig modulbygning – kun at det er ønskelig å få til noe som står i stil med scenen på Tobias jorde.

Tirsdag denne uke sier Syvertsen til Birkenesavisa, at målet nå er å få nytt toalett på plass i løpet av dette året.

– Plasseringen er uavklart. Vi må ha en ny runde med «uteseksjonen», altså de som har ansvar for vann og avløp i kommunen. Vi har en utfordring. Kanskje vil den planlagte plassering gi for lite fall. I så fall kan det være at vi da har behov for pumpe, noe som er fordyrende.

Ifølge Syvertsen er finansiering nå klar. Det gjelder også mellomfinansiering. Prosjektet har ei kostnadsramme på 1,3 millioner kroner, pluss mva.

I søknaden om spillemidler, ble selve toalettbygget oppført å koste 800.000 kroner. Da var frakta inkludert. Grunnarbeid, grøft, rør- og strøminstallasjon er oppført med 90.000 kroner. Med administrasjonskostnader på 57.000 kroner og et arkitekthonorar på 20.000 kroner på den nøkterne bygningen, blir totalbeløpet på 910.000 kroner – eller opp mot 83.000 kroner per kvadratmeter. Inkludert moms er de to doene på noen få kvadratmeter oppført å koste 1.194.000 kroner.

Prosjektleder Vidar Syvertsen opplyser nå at det ennå ikke er helt bestemt om det blir et modulbygg, eller et arkitekttegnet sanitæranlegg. – Trolig blir det en kombinasjon.

– Vi skal veldig snart ut å få en pris på det, sier Syvertsen videre. – Det vil bli hentet inn anbud fra tre leverandører.

På spørsmål om hvorfor det ikke ble noe byggestart i fjor, får vi til svar: På grunn av koronaen ville det uansett blitt stengt fra dag 1.

Til helga er det Birkelandsdager, riktignok i år i ei redusert utgave. Nye arrangementer, særlig på lørdagen, er nå på plass og annonsert som en erstatning for alle avlysningene. Med fint vær er det å forvente at det vil være godt med mennesker i sentrum.

Men ikke noe etterlengta, nytt offentlig toalett er ennå på plass.

Kulturleder i kommunen, Wenche Flaa Eieland, opplyser at toalett på Birkeland bibliotek kan brukes mellom klokka 10 og 14. Hun venter nå også på en avklaring om å få bruke toalett på Birkeland Frikirke, der det skal foregå forhåndsstemming til Stortingsvalget.