Kritiske spørsmål til kommunen om nye «sosialboliger» på Birkeland

OSEBAKKEN. Her på denne eiendommen i Osebakken på Birkeland planlegges det bygd nye tildelingsboliger. Jon Dag Nyhaven og andre naboer har kritiske spørsmål til Birkenes kommune

I sommer har Birkenes kommune inngått avtale med Osebakken Eiendom AS om bygging av seks tildelingsboliger på Osebakken, straks vest for Strøget i Birkeland sentrum.

For oss naboer reiser saken flere spørsmål – både om plasseringen av tildelingsboligene og om kommunens framgangsmåte. Tildelingsboliger er ment for folk som er vanskeligstilte på
boligmarkedet – av økonomiske grunner eller fordi de har behov for oppfølgingstjenester fra kommunen.

Det første som slår oss, er skjebnen til de som bor i bygget som står på tomta i dag. Dette er våre gode naboer, som vi har kjent i mange år. Flere av dem har dårlig råd og svak helse. Disse menneskene fikk høre om sin snarlige «utkastelse» gjennom pressen. Verken utbygger eller kommunen har informert dem om prosessen. Disse leietakerne har det nå vondt og er urolige for framtida. Hvor skal de nå ta veien?

Vi som bor i nabolaget savner også informasjon fra kommunen. Veien inn til tomta er privat. Oppsitterne er ikke blitt forespurt om å avgi veirett. Innkjøringa er smal, mangler fortau og
betjener i dag sju eiendommer, i hovedsak villaer. Vintervedlikehold i form av brøyting og strøing skjer i privat regi og på dugnad. Dermed er framkommeligheten ofte dårligere enn på kommunal vei. I noen utstrekning er naboene blitt enige om å bruke snarveier over hverandres eiendom, bl.a. til Strøget. Denne adgangen gjelder imidlertid ikke offentligheten. Derfor er begrepet «rullatoravstand» til butikk ikke nødvendigvis dekkende.

Kommunen framhever at målgruppa for boligene først og fremst er eldre og personer med nedsatt funksjonsevne. Samtidig vet vi at kommunens behov svinger. Kommunen avviser ikke at de også vil gi adgang til rusmisbrukere og mennesker med betydelige psykiatriske utfordringer. Vi som bor i umiddelbar nærhet, er ikke uvillige til å ha naboer med denne bakgrunnen. Likevel stiller det seg annerledes når et helt kompleks med seks «sosialboliger» legges til et etablert villaområde midt i sentrum. Vi snakker da egentlig om en kommunal institusjon. Hvis vi som naboer skal ta merbelastningen med verdiforringelse på våre egne eiendommer og uønskede «besøk» av rusede mennesker i våre hjem, forutsetter det en god dialog med kommunen gjennom hele prosessen. En slik dialog har vært helt fraværende. Kommunens mangel på åpenhet om mulige framtidige leietakere skaper stor uro blant oss som bor her. Noen snakker om å flytte vekk. Andre får ikke sove om nettene. Hvor blir det av innbyggermedvirkningen? Forstår ikke kommunen at også naboene er part i en sak som dette, og at god informasjon og tidlig involvering er like viktig i kommunal boligbygging som i arealplanlegging og industriutbygging (jf. vindkraft)? Det er ikke nok å støtte seg til et internt strategidokument. Nok en gang opplever vi at kommunen ikke snakker med vanlige folk som blir berørt av kommunale tiltak. Det har ført til liten tillit mellom Birkenes kommune og innbyggerne. Her får vi en ny bekreftelse på det samme.

Jeg håper Birkenes kommune har gode svar på disse spørsmålene. Det er enda ikke for seint å snakke sammen. Men så langt føler vi naboer oss overkjørte av kommunen – som griper inn i våre interesser og rettigheter uten å ta oss med i prosessen.

 

Jon Dag Nyhaven
På vegne av naboer til Osebakken Eiendom AS

_________________

Leserinnlegg