Ønsker å utvide Rugsland Glassfiberdeponi – ikke nedleggelse

Birkenes kommune sendte 14. juni en redegjørelse for framtidig drift av Rugsland Glassfiberdeponi til Stasforvalteren i Agder.

Som Birkenesavisa tidligere har omtalt, så har Statsforvalteren varsla kommunen om at deponiet har restkapasitet maksimalt tre år fram i tid. Bakgrunnen er at det over tid har vært deponert 6 000 tonn i året, mens tillatelsen har begrensninger på 4 500 tonn.

I april varsla Statsforvalteren til kommunen at deponiet måtte stenges om få år – ikke i 2035 som planlagt.

Redegjørelsen som nå er sendt, viser til et møte med Statsforvalteren i mai.

Om planene framover for deponiet, heter det i redegjørelsen:

– 3B Fibreglass har vært tydelige om at de ønsker opprettholde avtalen om å levere sitt glassfiberavfall til Rugsland Glassfiberdeponi for å sikre den videre drift av bedriften. Grunneier har også vurdert at det er mulig å utvide deponeringsarealet og jobber nå med å skissere en ny reguleringsplan for området. Birkenes kommune har derfor valgt å avvente med å utarbeide en avslutningsplan av deponiet, ettersom det er enighet mellom alle parter om at vi går frem med en plan og søknad om utvidelse av Rugsland Glassfiberdeponi i stedet for avslutning av deponiet. 3B Fibreglass vil i denne sammenheng være den ansvarlige for å utarbeide planen og innholdet til en ny utslippsavtale. Søknaden vil blant annet angi en forlenget tidsramme og utvidet deponeringsmengde tilknyttet deponiet.

– Birkenes kommune har derfor konkludert at det vil legges en plan om utvidelse av Rugsland Glassfiberdeponi i stedet for en plan om avslutning ut fra dagens utslippstillatelse. Vi planlegger å ha ferdig et søknadsutkast i løpet av høsten 2021.

Redegjørelsen fra Birkenes kommune er undertegna Kristina Hatlevoll, som er Naturforvalter/Vannområdekoordinator Tovdal vannområde.