17 playmakere fra Birkenes med i UEFA og Disneys eksklusive prosjekt

GØY MED BALL. Selv om det er kamp, er det leken som er viktigst, noe som vises tydelig i fjesene på disse to prinsessene.

Halvparten av alle førskolejentene på Birkeland møtte opp da Birkenes IL inviterte til UEFA Playmakers fotballskole.

Birkenes IL er med i en eksklusiv gruppe klubber her i landet som er invitert av Norges Fotballforbund til å bli med på et pilotprosjekt i regi av det europeiske fotballforbundet UEFA og Disney. Målet med UEFA Playmakers er å doble antall fotballspillende jenter i Europa. I Birkenes har man valgt å invitere alle jenter i kommunen i førskolealder. Omtrent halvparten av dem møtte opp til første fotballskoletime i Birkenesparken onsdag.

KAMP OM BALLEN. Ella fører ballen, med en hale av med- og motspillere etter seg.

Aktiviteten viktigst

Blant dem er Ella, Dina og Olivia på henholdsvis seks, seks og fem år. Iført markeringsvester i prinsessefarger er de midt i begivenhetenes sentrum når den første fotballskolekvelden runder av med en aldri så liten vennskapskamp. Hvilket lag som går seirende ut er ikke så lett å fastslå, men det er det tilsynelatende ingen av spillerne som er spesielt opptatt av heller. Her er det selve aktiviteten, sammen med alle de andre jentene, som er viktigst.

FORNØYD TRIO. Ella (f.v.), Dina og Olivia er enige om at UEFA Playmakers fotballskole er gøy.

– Gøy! Sier trioen i kor. Olivia kan fortelle at de i tillegg til å spille fotball har lekt «stiv heks». På direkte spørsmål er det bare Ella som svarer at hun har spilt fotball tidligere, men vi mistenker de to andre også for å ha sparket til en ball mer enn én gang.

Fotball og «Frost»

– Vi prøver å få med oss så mange som mulig på en litt alternativ vei inn i fotballen. De skal ikke bli møtt med de vanlige øvelsene, men med historier fra Disneys «Frost», forklarer Hannah Semine Aronsen. Hun spiller på Birkenes ILs damelag i 3. divisjon og har treneransvaret for Disney-fotballskolen sammen med Christina Stray Imenes, mangeårig toppskårer på damelaget. Trenerjobben er både gøy og interessant, synes Hannah Semine.

«EVENTYRSTUND». På UEFA Playmakers fotballskole brukes historier fra Disneys «Frost» som inngangsportal til fotballen i stedet for de vanlige fotballøvelsene. Her har trener Hannah Semine Aronsen samla alle spillerne, mens Anette Hangeland (t.v.) står og hører på.

– De er jo små, så det er litt utfordrende til tider, men veldig gøy. Det er et poeng at de skal ordne ting sjøl; sette opp kjeglene, fikse utstyret og sånt. Det er litt utfordrende, men jeg syns de takla det veldig bra til å være første gangen, roser treneren.

Fire onsdager

– Vi skulle egentlig begynt med Playmakers i fjor, men da ble det stoppa av koronaen, forteller Anette Hangeland, som har arrangøransvaret for den litt spesielle fotballskolen på vegne av fotballgruppa i Birkenes IL. Ettersom oppstarten ble så sent på våren er de opprinnelig åtte fotballskoletimene komprimert til fire litt lengre økter, som skal gå denne onsdagen og de tre neste. Hangeland er godt fornøyd med oppmøtet den første kvelden.

– 15 førskolejenter og to søsken, det er omtrent halvparten av alle jentene som skal begynne på skolen til høsten, og det synes jeg er veldig bra.

DIRIGENT. Hannah Semine prøver å dirigere troppene under vennskapskampen.

Får nye venner

Det er også akkurat passe, synes fotballskolelederen.

– Det er ganske mye arbeid å ha kontroll på så mange småtasser. De snurrer hjul og finner på andre ting, men sånn er det, ler Hangeland. For UEFA Playmakers handler om mer enn å sparke fotball.

– Det er så mye bra med det i forhold til å knytte bånd, framholder hun og viser til at mange av vennene hennes er folk hun har spilt fotball med.

– De blir kjent med andre enn dem de går med til vanlig, presiserer Christina Stray Imenes.

KRUTT I STØVLA. Fem år gamle Olivia viste at hun har sparka til en fotball før.

I tillegg er det en arena der jenter kan få spille fotball på egne premisser.

– Mange jenter tenker «det er broren min som spiller fotball», men her får de kjenne at de også kan ha det gøy med ball uten at de trenger å spille på samme måte som guttene, understreker Hannah Semine Aronsen.

Ønsker flere jentelag

Men fotballgruppa har også et større mål med fotballskolen.

– På sikt har vi lyst til å få jentelag i alle årsklasser, det hadde vært veldig gøy, sier Anette Hangeland.

Hun er derfor ikke fremmed for tanken om å videreføre Playmakers i klubbens regi, dersom pilotprosjektet ikke blir videreført av UEFA og Disney.

FARGERIKT UTSTYR. Hannah Semine (f.v.), Anette og Christina samler sammen utstyret etter dagens økt. I tillegg til 7000 kroner har Birkenes IL fått fargerike fotballer, vester og kjegler til den spesielle fotballskolen.

– Det blir spennende å se hvor mange som kommer neste gang. Kanskje kommer det flere, kanskje færre, sier hun. De som kommer, vil uansett bli møtt av to blide instruktører som står klare med fargerike fotballer og vester. Og kanskje finnes det en framtidig storskårer blant de purunge fotballjentene?

– Åja! Ho lille Olivia, som du intervjua, er veldig ivrig. Da vi lekte stiv heks, spurte ho hele tida «Når tid skal vi spille fotball?», ler Christina Stray Imenes.

 

____________________________

F A K T A:

UEFA Playmakers fotballskole

PlayMakers er et rekrutteringsprogram utviklet av UEFA og Disney for jenter mellom 5 og 8 år.
Målet er å introdusere de yngste jentene for fotball gjennom gode treningsøkter der ulike Disneykarakterer tas aktivt i bruk.
Playmakers er det første store felleseuropeiske grasrotfotballprogrammet for jenter. Målet er å doble antall fotballspillende europeiske jenter. Programmet skulle lanseres i 2020 i syv land, inkludert Norge, men måtte utsettes på grunn av koronapandemien.
I 2021 skal et pilotprosjekt gjennomføres i fotballkretsene Agder, Telemark, Vestfold, Oslo og Hålogaland. Fra 2022 er planen at tiltaket kan tilbys i alle fotballkretser.