Sterkt voksende aktivitet ved Birkenes Frivilligsentral – de folkevalgte ble orientert

BIRKENES FRIVILLIGSENTRAL. Daglig leder Anne-Karin Haugstulen Tveide orienterte sist uke kommunestyret om den store aktiviteten på Birkenes Frivilligsentral.

På kommunestyremøtet sist uke stod eierstrukturen av Birkenes Frivilligsentral på sakslista. De folkevalgte fikk en informativ gjennomgang av aktiviteten ved bygdas frivilligsentral.

Det var daglig leder de siste par åra, Anne-Karin Haugstulen Tveide, som orienterte om alt arbeidet og de mange aktivitetene.

På nettsida legges det fortløpende ut nyheter og informasjon om aktiviteter.

Innbyggere som kan tenke seg å bidra som frivillig – eller som trenger hjelp til noe – kan varsle om dette på nettsida. Blant aktivitetene man kan krysse av, er besøksvenn, besøksvert, handlehjelp, leksehjelp, opplesning, praktisk hjelp, skyss til eller fra en aktivitet, telefonvenn og øvelseskjøring.

Nylig hadde Frivilligsentralen ansvaret for et datakurs, som gikk over fem formiddager.

Gjennom Frivilligsentralen er det engasjert 14-15 frivillige som hjelper med praktiske oppgaver knytta til den pågående vaksineringa på Idrettshuset.

– Dette her er veldig villige folk, fortalte Haugstulen Tveide. Når jeg sender ut ei melding, så tar det noen sekund så begynner det å plinge inn at jeg kan, jeg kan, jeg kan. Så det er en helt fantastisk gjeng som er med der.

Den siste tida har Birkenes Frivilligsentral lagt ned en stor innsats i å utvikle Foreningsportalen. Tanken bak Foreningsportalen er at det skal være enkelt å finne en forening med dens aktiviteter. Det er den enkelte forenings kontaktperson som har ansvaret for å redigere og oppdatere sin forenings side.

Til de folkevalgte sa Haugstulen Tveide at Frivilligsentralen håpet at dette kunne være et nyttig redskap for folk som flytter til bygda.

– Jeg har sett på Facebook at det er mange som har lurt på om det er noe som min sønn kan være med på? Nå kan folk bare gå inn på Foreningsportalen og sjekke der, sa Frivilligsentralens leder.

Gjennom D Goe Selskab driftes Sportsbua, som låner ut utstyr helt gratis. Eksterne givere til aktiviteter som Frivilligsentralen har ansvar for, er Birkenes Sparebank, Gjensidigestiftelsen og Spareskillingsbanken.

Frivilligsentralen samarbeider blant anna med Helsestasjonen, Flyktningtjenesten, NAV og Psykisk helse/rus.

Tall som ble lagt fram i kommunestyremøtet viser at bygda nå har en frivilligsentral med sterkt voksende aktivitet.

Ved utgangen av fjoråret var det registrert 55 frivillige og 40 mottakere av frivillige tjenester. Nå i april hadde antall frivillige økt til 67.

Haugstulen Tveide la ikke skjul på at den økte aktiviteten medfører økt bruk av tid, og at Birkenes Frivilligsentral har bruk for en økt stillingsbrøk. I dag er den 40 prosent for daglig leder.

I 2019 var tidsbruken 210 timer. I 2020 var det 735 timer. Og bare på de fire første månedene i år har det gått med 750 timer.

Bygdas frivillsentral jobber ut fra mottoet: «Alle har noe å gi og alle trenger en hånd. Vi brenner for at mennesker skal møtes og berike hverandre. Å bidra for andre gjennom frivillig innsats skaper ny mening i livet».

Etter orienteringa kom flere av de folkevalgte med ros for arbeidet som gjøres ved Frivilligsentralen.

Kommunestyret gjorde følgende anbefalte vedtak:

Birkenes kommune opprettholder eierstrukturen for Birkenes Frivilligsentral slik den er i dag, og skal fortsatt eies av Birkenes kommune.