Forventer det lengste 17. mai toget noensinne på Birkeland – med nye og gamle kjøretøy

BILKORTESJE. Her er noen av bilene og bileierne som deltok på drive-in-gudstjenesten ved Birkenes kirke 17. mai i fjor. I år blir det kortesje for både gamle og nye biler fra Tollnes, etter at nasjonalsangen er behørig avsunget klokka 12. (Foto: J. Teistedal)

Koronarestriksjoner til tross; 17. maifeiring blir det, og i år får du mulighet til å putre rundt «hele» Birkeland i festpynta bil sammen med mange andre, både gamle og nye biler.

– Vi måtte tenke litt nytt i år og bestemte oss for å lage så mye liv som mulig. Dermed planlegger vi for det lengste toget noensinne på Birkeland, sier en strålende blid og festklar Vemund Ruud. Han er leder av hovedkomiteen for 17. mai på Birkeland i år.

 

«Bilkor» på Tollnes klokka 12

Nasjonaldagen begynner tradisjonelt med salutt – i år tre kvarter seinere enn vanlig.

– Så trenger ikke folk å stresse så tidlig opp, bemerker Ruud.

Så fortsetter det med flaggheising, korpsmusikk og drive-in-gudstjeneste, før det er klart for årets nyvinning – bilkortesje.

KJØRERUTA. Her ser du kart over ruta bilkortesjen skal kjøre. Med start på Tollnes kjører kortesjen Birkelandsveien – Tveidevegen (Tveide rundt) – Birkelandsveien – Natveitåsen – Lina – skolene – Ospekollen – Birkelandsveien – Grantunvegen – Nordåsvegen – Nordåsstien – Nordåsvegen – Nordåsbakken – Lille Tømmerås – Smedens Kjerr – Strøget – Osebakken (Steinkleiva) – Rørhomvegen – Birkelandsveien – Strøget – Scanflex (mål). (Grafikk: V. Ruud)

–  Vi samles på Tollnes i god tid før klokka 12 og starter med å skru opp anleggene på kanskje hundre biler og synge nasjonalsangen før vi kjører avgårde på ei kreativ rute som snor seg rundt nesten hele Birkeland, forteller Ruud. Se kjøreruta på kartet under. Hovedkomiteen retter en stor takk til de som har rigget opplegget og testet ruta.

 

Dø Mopedos stiller opp

17. maikomiteen har fått låne nøkkel til alle bommene på gangstiene som inngår i kjøreruta, og har alliert seg med Dø Mopedos og flere veteranbileiere som har bekreftet at de stiller opp først i kortesjen. Men det er plass til mange flere og gjerne også nyere biler.

– Vi ønsker så mange biler som mulig, bedyrer hovedkomitelederen og sier videre at det vil være vakter som organiserer oppstilling på Tollnes før start.

– Bare husk på å holde avstand, mellom både folk og biler. Vi må overholde smittevernrestriksjonene og aktsomhet i trafikken, understreker hovedkomitélederen.

 

Ny 17. maifilm

Før og etter bilkortesjen vil det være mulig å se årets 17. maifilm, som snekres sammen i disse dager. I filmen, som vil bli tilgjengelig på kommunens hjemmeside, vil du få se både flaggheising og kulturinnslag, for ikke å glemme årets hovedtaler, bygdas egen Bjarne Bjorvatn. Liveopptakene til filmen ble gjort på kommunens tusenårssted Tobias’ Jorde 1. mai.

– Alle kjenner jo Tobias’ Jorde, men Bjarne kjente Tobias sjøl og har mange gode historier å fortelle fra området, røper Vemund Ruud. Sammen med levende beskrivelser av hvordan Birkeland sentrum har vokst fram, deler professoren, forfatteren og lokalhistorikeren sine ønsker for birkeneskulturen i framtida.

 

Bidrag fra bygda

Etter det halvtime lange hovedprogrammet følger en «hale» med bilder og filmsnutter sendt inn av bygdefolk.

– Det er blitt en film som vi er ganske stolte av, sier Vemund Ruud og sender en stor takk til alle som har bidratt til filmen og ikke minst de øvrige medlemmene av hovedkomiteen og underkomiteene.

HURRA FOR 17. MAI! – Vi ønsker å lage så mye liv og røre som mulig i disse koronatider, sier hovedkomiteen for 17. mai på Birkeland, (f.v.) Håvard Bjorå, Carina Håbesland Holm, Ingrid Andås Kolstad, Ottar Michael Michaelsen, Vemund Ruud, Rune Galteland, Stig Robert Gjertsen og Eilin Ask Dugstad. Frode Borø Svaland er også med i hovedkomiteen, men kunne ikke stille på bildet. (Foto: 17. maikomiteen)

– De har gjort oppgaver og tatt initiativ med godt humør og gjort det beste ut av situasjonen. Det har bare vært moro å være leder i år, etter at vi kom over kneika at det ikke ble skikkelig folkefest med myldrende liv av mennesker tett i tett. Det kan vi glede oss til neste vår, håper han.

 

17. maikomiteen

____________

Brukerskapt