Valgkampen er blåst i gang – med samling av senterpartifolk og hester på Ås

Da er valgkampen 2021 blåst i gang – også her i Birkenes. Onsdag kveld samla Senterpartiets leder Bjørn-Tore Hovland sine lokale partifeller i kald blåst heime på østre Ås.

Anledninga var at et følge med kløvhester ankom gården for hvile og nattely – «Norge på langs med kløvhest».

Det er Tore Håkon Joten som skal landet vårt på langs med kløvhest. Turen starta på Lindesnes i sist uke – og skal etter planen ende opp på Nordkapp på valgdagen, mandag 13. september.

Med på turen er Lars Hamarsbøen. Han har tidligere gjennomført en tur mellom landets endepunkt, i regi av Norges Bondelag.

Årets tur er delvis i samarbeid med Senterpartiet.

HESTEKARER. Fra venstre Tore Håkon Joten, Lars Hamarsbøen og Trond Henriksen.

– Vi skifter litt hatt underveis, forteller Joten. Noen steder er det litt Senterpartiet, andre steder lokale hestelag. Men turen går i offisiell regi av Senterpartiet.

Ifølge Joten er ikke opplegget så fastspikra.

– Jeg har tatt kontakt med Senterpartiets fylkeslag, som så har invitert med lokallag.

Senterpartilag langs heile ruta vil være med å legge opp ruta og lage opplegg på turen. Sånn får de snakka med lokalkjente og politikere fram mot Stortingsvalget. Ønsket er ei litt større markering i hvert fylke.

Men på årets tur «Norge på langs med kløvhest», kommer ikke følget innom riktig alle fylkene. Turen går nemlig oppover Østlandet, og videre nordover. Det er en noe lettere tur for hest og folk, enn opp Vestlandet.

Å porsjonere kreftene er viktig på en så lang tur.

– Vi starter så tidlig som mulig om morgen. En strekning på to og en halv mil om dagen er passe, sier Joten. Vi har vært oppe i over fire mil, og det er noe for langt. Hesten er som oss andre, når den bli sulten så blir den sur. Og vi prøver å være fremme klokken fem på ettermiddagen.

Natt til onsdag fant hestefølget nattely på Svaland. Der oppe er det jo en og annen Senterparti-bonde. Kanskje til og med plassen med den største tettheten av disse i kommunen.

Etter å ha blitt fulgt ned heia, var følget innom Tobias jorde på Birkeland. Før de var gjennom tunet hos MDG-politiker Anne Kari Birkeland på Øvre Birkeland – og så opp til Bjørn-Tore Hovlands gård på Ås.

Blåsten gjorde at grillmaten ble inntatt i garasjen. Praten gikk. Stridstema i partiet ble unngått. Det handla mer om «å ta hele landet i bruk» – et uttrykk brukt av partiets ubestridte leder, Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum kan vente «Norge på langs med kløvhest» inn på tunet sitt på østsida av Mjøsa utpå sommeren en gang. Da har tredje mann i følget, Trond Henriksen, kobla seg av på Gjøvik – på rett eller feil side av Mjøsa.

Tore Håkon Joten forteller at han har som mål å ha med de tre norske hesterasene – Fjordingen, Dølahesten og Nordlandshesten (Lyngshesten) – på langturen.

Fra Lena Grødum Hovland og Bjørn-Tore Hovland på Ås tok følget tidlig torsdag morgen veien videre over til Håbesland, og så mot Beisland og Landvik. Dette er ingen bytur. Det er gamle veier ute i distriktene av vårt langstrakte land som skal følges.

På facebook-sida «Norge på langs med kløvhest» kan ferda følges videre.