Nytt kunstgress i Birkenesparken

NYTT KUNSTGRESS. Det nye kunstgresset rulles ut og limes i skjøtene.

Den siste uken har det vært stor aktivitet i Birkenesparken. PST Sportsanlegg, med hjelp av flere av idrettslagets dugnadssjeler, er i full gang med å bytte kunstgresset på hovedbanen.

– Den gamle fikk gjøre nytten i hele 17 år, så det var på tide den ble byttet, sier leder i Birkenes IL Salve Eieland. Vi treffer han og dugnadsildsjel Dagfinn Birkenes når det gamle gresset er kuttet opp og rullet sammen.

PÅ OVERTID. Det er på høy tid å bytte ut det gamle kunstgresset, sier dugnassjelene Dagfinn Birkenes og Salve Eieland (leder i Birkenes IL).

Det er store dimensjoner det er snakk om. Kunstgresset ble først kuttet opp i håndterlige lengder og bredder og rullet sammen. 170 ruller på vel et tonn hver ble så fraktet vekk før det nye kunstgresset ble rullet ut. Totalt dekker kunstgresset 7548 kvadratmeter. Det råder litt usikkerhet rundt hvor høyt det gamle kunstgresset var, noen sier 30 mm, mens andre mener det må ha vært 40 mm høyt. Det nye gresset er 50 mm høyt, og skal være mer behagelig å spille på, og gi bedre demping.

GUMMIKULER. 199 tonn med gummikuler skal spres over det nye gressteppet.

For å bidra til denne dempingen må kunstgresset fylles, først med sand, så med gummigranulat. 52 tonn sand, og 119 tonn gummigranulat skal fordeles over hele banen. Deretter monteres de hvite markeringsstripene. Hele arbeidet skal være avsluttet i løpet av uken.

Morten Løvø fra PST Sportsanlegg er prosjektleder for jobben og overvåker fremdriften. Det har vært veldig mye debatt rundt gummigranulatet, og han forteller at det jobbes mye med å finne alternative løsninger.

PROSJEKTLEDER. Morten Løvø i PST Sportsanlegg er prosjektleder og overvåker at arbeidet går som det skal,

– Både olivenstein, kork, mais og kokos er blitt prøvd ut, men brukerne er mest fornøyd med denne gummitypen, sier Løvø. Han forteller videre at det vil bygges voller rundt banen som hindrer avrenning av gummikulene, og det innføres nå fra sommeren strengere retningslinjer, som skal bidra til at svinnet av gummikuler ut i naturen blir minst mulig.

GAMMELT KUNSTGRESS. 170 tonn med gammelt kunstgress er klar for transport.

Kostnadsrammen er kr 3.575.000 inkludert merverdiavgift og verdien av dugnadsarbeidet, blir det opplyst i en mail fra fotballgruppas leder Kjetil Aamlid.

– Kostnadene finansieres med utstrakt dugnadsarbeid til en verdi av noen hundre tusen. Vi har fått et tilskudd fra Birkenes kommune på kr 400.000 til dette prosjektet. Vi har også fått en gave fra Birkenes Sparebank på 1 million kroner. 850.000 av disse går til nytt kunstgress mens 150.000kroner er øremerket til ny kiosk. Det er også blitt gitt tippemidler på 1 million, noe som er maks ved rehabilitering av kunstgressbaner. I tillegg får vi refundert moms på alle momspliktige kostnader. Da står vi igjen med rundt regnet 2-300.000 som idrettslaget må dekke selv, skriver Aamlid.