Åpnet mandag anti-rustbehandling av biler med sauefett på Herefoss – har allerede venteliste med kunder

NYETABLERER. Jan Ola Kile har åpnet anti-rustbehandling av biler med miljøvennlig sauefett.

Mandag denne uken åpnet det et nytt verksted på Herefoss for understellsbehandling av biler med sauefett. Dette har blitt brukt i offshore, i industri, landbruk og hjem og hobby siden 1943 – og i de siste årene er det blitt vanlig å forebygge med dette fettet mot rust på biler.

Det er denne ideen Jan Ola Kile nå har satt ut i praksis.

– Jeg bygde denne industriplassen med garasjer for tre år siden i 2018, da uten konkrete planer, kan Kile fortelle. I fjor måtte jeg se etter ulike løsninger for å bruke en del av det 500 kvadratmeter store bygget. Ideen om Fluid Film kom opp, og jeg vet selv etter mange år i arbeid med biler at det kunne være løsningen.

Moderne utstyr er montert når Birkenesavisa er på besøk i Stasjonsbyen på Herefoss. Vi får også en liten innføring i hvordan sauefettet skal virke og hvordan det er lagret inne på et meget varmt rom, slik at fettet holder seg flytende. Det er importert fra USA, via en importør på Sola.

– Grunnen til at sauefett blir mer og mer brukt på bil, er at det er meget slitesterkt, forteller Kile. Derfor er det nå flere firmaer i Norge som bruker Fluid Film til understellsbehandling på biler. Men det er få av disse i vår region, forteller Kile.

KUNDEKLAR. Jan Ola Kile åpnet hallen mandag, og har allerede venteliste med kunder.

Jan Ola Kile, som allerede har en bra liste med kunder som venter på at deres biler skal behandles, forteller også litt om søknad med forskrifter i forkant.

– Det tok litt tid å få igjennom søknaden i kommunen. Det måtte søkes blant annet om en egen utslippstillatelse på dette. Nå er jeg glad det står ferdig og klart til kundene. Jeg har investert cirka 600 000 kroner i dette, og er spent på mottakelsen der ute blant bileierne. Behandlingen samler ikke skitt, tørker ikke, eller fryser – og ikke minst er det miljøvennlig, legger herefossingen til.

En behandling på en bil tar alt fra 4 til 6 timer får avisa vite, mens vi drikker kaffe inne på hans nye lille kontor utenfor den store hallen like ved Herefoss stasjon.

Jan Ola Kile er opprinnelig fra Risdal i Froland, har kone og to barn, og har vært bosatt på Herefoss i flere år. Han er også kjent for å ha vært en meget god bilcrosskjører i Norge, og har store plasseringer – noe hans enorme premiesamling i en av hallene bevitner. Også derav hans store interesse for biler, skruing – og nå rustbehandling av disse.