Statsforvalteren har gitt kommunen beskjed om å stenge Rugsland Glassfiberdeponi om få år – ikke i 2035 som planlagt

På grunn av økning i deponert mengde glassfiberavfall de siste årene, har Rugsland Glassfiberdeponi maksimalt en levetid på tre år til.

Det kommer fram i et brev som Statsforvalteren har sendt til Birkenes kommune. I brevet innkalles kommunen til et møte 6. mai.

I brevet er Statsforvalteren bestemt på at Birkenes kommune deponerer mer avfall fra 3B Fibreglass enn de har tillatelse til.

«Dere har deponert 6 006 tonn, mens tillatelsen har begrensninger på 4 500 tonn per år. I kommentarfeltet er det opplyst at 3B Fibreglass har søkt til kommunen om å utvide rammen til 7000 tonn per år. Vi vil påpeke at kommunen ikke har anledning til å øke rammen i tillatelsen, men må søke Statsforvalteren om endring av tillatelsen. Dette har også vært påpekt i brev til kommunen datert 26.01.2018. Det har nå vært overskridelser av rammen flere år på rad, og vi har påpekt overskridelsene i tilbakemeldinger til kommunen flere ganger.»

Rugsland Glassfiberdeponi hadde ei forventa levetid til 2035. Dagens mengde avfall tilser at deponiet kun har ei levetid på tre år til, skriver Statsforvalteren i brevet til kommunen.

«På grunn av økning i deponert mengde glassfiberavfall de siste årene har deponiet nå kun restkapasitet på 18 000 tonn, noe som med dagens deponimengde tilsier maksimalt tre års levetid. I deponiets tillatelse datert 14.02.2013 hadde deponiet forventet levetid til 2035. Dette innebærer at kommunen må planlegge avslutning av deponiet.»

Statsforvalteren minner kommunen om plan for avslutning og etterdrift av Rugsland Glassfiberdeponi.

«Plan for avslutning og etterdrift skal legges frem for Statsforvalteren senest 1,5 år før avfallsdeponeringen skal avsluttes. På bakgrunn av planen skal Statsforvalteren gi en avslutningstillatelse som setter krav til både avslutningen og etterdriften. Vi minner også om at fondet for finansiell sikkerhet som avsettes årlig skal bygges opp til 5,3 millioner kroner».

«I henhold til egenkontrollrapporten for 2020 har kommunen foreløpig bare avsatt 1,3 millioner kroner i fondet», skriver Statsforvalteren i sitt brev.

Det er faggruppeleder Forurensning ved Statsforvalterens Miljøvernavdeling, Veronica Skjævestad, som har sendt brevet til Birkenes kommune. Hun uttrykker at det kan være hensiktsmessig om også 3B Fibreglass deltar på møtet 6. mai.